was successfully added to your cart.

Cart

XXV. Stop Cukrászda Időfutam, AKESZ III. forduló

By 2014/04/15Hazai, Országúti
Stop Cukrászda

Így, hogy több mint két éve nem volt normális tavasz, hanem helyette – a bakancsból, pardon, kamásliból kilépve – mindig belezuhantunk a nyárba, kicsit meglepő volt a reggeli 1 fok, majd pár órával később a 18 fok, és ismét később az is, hogy az eredményhirdetésnél már ismét kabátban álldogáltunk… Igazából így is kezdhetnénk: egy szép tavaszi reggelen elindultunk Tarján felé, az idei STOP-Cukrászda időfutamra.

Andrást (tudjátok, Econix-CR/Hegyibringa/Bidon/OMV/… 🙂 ) Cinkotán szedtük össze, és most egy megcsúszott reggelinek köszönhetően kivételesen ő várt ránk. Ismét új biciklivel lepett meg minket, lassan hozzászokunk ehhez; most már viszont tényleg fontolgatjuk, hogy inkább életviteli/gazdasági tanácsokkal foglalkozó sideprojectbe kezdünk, szintén az ő főszereplésével… Na de tekerjük előre 70 kilométert, és ezzel meg is érkeztünk a tarjáni sportpálya mellé, ahol – stadion hiányában – idén is felállították a “versenyközpontot”. Parkolás után gyors check-in Foursquare-en, kocsikulcs elvesztése 2 nm területen azonnali hatállyal, táskában kiömlött kulacs helyzetének konstatálása, és a hidacskán át irány a rajtszámok átvétele.

Szép, kellemes, tiszta (!) kis park a település szívében, bár kicsit rontja a képet a tönkrement vendéglő és a nem működő szökőkút, de hát biciklizni jöttünk; különben is, a szökőkút helyett van patak, az étterem helyett pedig volt egy lángosos bódé kitelepítve. Azóta is sajnáljuk, hogy mindig mással foglalkoztunk, és lecsúsztunk a verseny utáni, táplálkozástudományilag előírt sajtos-tejfölösről. A 2.200 forintos előnevezési díjért cserébe kaptunk egy pár zoknit – választhattunk a fluo narancs és fluo zöld között; hiába, a trendek elértek Komárom-Esztergom megyébe is, de nekünk bejött! -, szinte korlátlan mennyiségű sós aprósüteményt a névadó szponzor jóvoltából, valamint még egy kis üveg pálin üdítőt is. Ha tehettük volna, nyomkodtuk volna a like gombot a helyszínen!

Hab a tortán (izotóniás italpor a bidonban 😉 ), hogy tavaly megcsinálták az út jelentős részét Tarján és Bajna között, sőt, még tovább is, így ki kell hagynunk a beszámolók, kommentek, fórum hozzászólások kedvenc témáját, az útminőséget, mert egyszerűen tökéletesre sikerült. Erősen ajánlott lett erre járni versenytől függetlenül is!

Stop Cukrászda

Két táv közül lehetett “kötelezően választani”, 15 és 30km volt a Stop Cukrászda étlapján. A pályán is két választási lehetőség van, ugyanis vagy felfelé, vagy lefelé megy az ember, nem sok sík szakasz van benne, de ahol van, ott legalább mindig befúj a szél is… Ezért talán ez az egyik legkeményebb verseny itthon, de az időfutamok közül biztos. Sokat elárul a pálya adottságairól, hogy két éve nem született 40 fölötti átlag a hosszútávon a legerősebb korcsoportokban sem. Bezzeg a rövidtávon idén is sikerült átlépni a 40-es határt: Fazekas Kevin magabiztosan nyerte a saját és az abszolút rövidtáv kategóriát is 21:31-es idővel, majdnem 42-es átlagot hajtva. Chapeau!

A hosszútávnál a legérdekesebb még mindig a 19 év alatti női korcsoport, ahol ezúttal hirtelen 100%-kal többen jelentek meg Tahihoz képest! Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez egy embert jelent… De neki ezúton is gratulálunk, ő Csuzi Klaudia (Tricepsz SE), jár a taps. A férfiak versenyében nagy változás nem volt Tahihoz képest, körülbelül ugyanaz a társaság töltötte meg az első 10-15 helyet. Volt viszont két kellemes meglepetés, az egyik az U19-es Bikeexpresses srácok szereplése, valamint a “saját” (és a tietek is, Fejes Miki!!!) Andrisunk szereplése, aki abszolút 10. helyet ért el, valamint ötödiket Elit 2-ben. Nem feltétlenül gondoltunk volna, bár mi a végletekig bízunk benne (…). A kocsiban rendre előkerülő Andris-féle terülj-terülj asztalkám energiamennyiségének előbb-utóbb mindenképp hasznosulnia kellett. Sztárunk alább pár sorban elmeséli, hogyan is élte meg, hogy hosszú idő után először semmilyen technikai gondja nem akadt. Vigyázat, magas önirónia tartalom!

Megint időfutam, már a második. Végre összeállt a Kurtz bringám, a könyöklő is átkerült rá, és szombaton már gurultam is vele egy kicsit. Ráadásul időben megérkeztünk a helyszínre, szóval semmi okom nyavajgásra, nincsenek kifogások. Na jó, talán túl korán is… de legalább volt időm fűben fetrengeni, közösségi életet élni és kellőképpen szétszórni a cuccaimat a versenyközpont területén.
Lett volna lehetőségem görgőn bemelegíteni, de inkább gurultam egyet a környéken. Egyrészt tartottam tőle, hogy a görgőzéskor termelődő hő fellazítja a szingóragasztót (hiába, már paranoid vagyok), másrészt a könyöklő még nem része a mindennapjaimnak, bizonytalan vagyok rajta, így jól esett egy kis szoktatás. Persze így a bemelegítés intenzívebb részét a verseny útvonalához hasonló terepen tudtam végrehajtani, így felkészültem rá, hogy ez bizony fájni fog…
A rajtban izgatottabb voltam a szokásosnál, zakatolt a szívem, és kicsit szétszórt is voltam. De aztán felültem a bringára, megszólalt a síp, és összeszedtem magam. Erősebben kezdtem a kelleténél, nem ismertem a domborzatot és a pontos útvonalat, és ehhez képest túl bátor voltam. Aztán az első dombocska helyre tett, és egyben az első krízishelyzeten is túllendültem. A lejtőkön inkább alsófogásban mentem, egyrészt a váltás miatt, másrészt így jobban éreztem az irányítást. (És az oldalszélben így jobban ellen tudtam tartani.) Amikor végre Bajnára értem, már nagyon vártam a fordítót, de a hullámvasút hosszabb volt, mint gondoltam.

Stop Cukrászda

A kanyarban egy pillanatnyi szusszanás és már indultam is visszafelé. Nem esett jól újra felgyorsítani, de erőszakot tettem magamon. A verseny második részében már bátrabban használtam a könyöklőt, persze itt is akadt egy-két alkalom, amikor elszámítottam magam… ilyenkor menekülésszerűen visszaváltottam a megszokott pozíciókra.
A Héreg táblánál már Tarjánt vártam, így nagy csalódás volt, hogy még nem ott vagyok. De legalább ezen a krízisen is túlestem. Sok időm nem volt sajnálni magam, a végén igyekeztem tartani a tempót, kihasználni a dombokon megszerezhető lendületet. Tarjánban az utolsó két kanyart az útminőség miatt “túlóvatoskodtam”, aztán a célegyenesben még odaléptem egy kicsit, hogy néhány másodpercet lefaragjak.
Jó volt a hangulat, az útvonal, élveztem a versenyt. Persze rájöttem, hogy csiszolnom kéne a mozgáskultúrámon, nem kell azon a kerékpáron annyit tornázni… az egy másik sport!

Bár Andris kezdi már behozni az árát, voltak nála gyorsabbak is, de a leggyorsabb megint Róka Tibor (DKSI-KTM Debrecen) lett, tavalyi idejét rendesen megjavítva, ezúttal 45:53-as idővel, 39.23-as átlaggal. A hölgyeknél az abszolút legjobb eredmény hosszú távon Epres Kornéliáé lett (Bikeexpress SE), ő 55:28-at ment, 32.45-ös átlagot. Velük is tudtunk pár szót váltani az eredményhirdetés után:

Róka Tibor: Ismét sikerült elhoznom az abszolút első helyet a Tarján-Bajna-Tarján útvonalon rendezet XXV. Stop Cukrászda időfutam bajnokságon! Több mint fél percet adtam az abszolút második helyezettnek, a szintén kiváló időt futott Havas Péternek, akárcsak egy héttel ezelőtt. Ez talán az év legnehezebb időfutama a távolság és a domborzati körülmények együttese miatt, ami meg is látszik az átlagsebességeken. Kemény szél fújt a helyszínen, ami még jobban nehezítette a versenyzők dolgát. Nagyon örülök, hogy közel 1 perccel sikerült jobbat mennem, mint tavaly. Remek nap volt!
Epres Kornélia: Erre a versenyre külön nem készültem, nekem jó volt edzésnek – arra, hogy tanuljak egyedül menni jó sokat. Tegnap volt a Hegyi OB, ott elmenésből nyertem, de az csak 10 kilométer volt. Arra ráépíteni jó volt, hogy most 30 kilométer a táv. Kell ezt gyakorolni, mert nem vagyok se sprinter, se hegyimenő, és nekem az elmenést kell erőltetni, ahhoz az időfutam jó. Előttem indult az U19-es csapattársam, aki konkrétan nincs nálunk, csak nálunk edz; egy perccel előttem indult, végül azonos időt mentünk, és ez volt ma a lényeg. Nem tudom, hogy megvertem-e, mert ugye a tizedek, századok nem voltak, de a lényeg, hogy azonos idővel jöttünk be – ennek már örülök 🙂

Stop Cukrászda

Mint ahogy már a Tahi után készült beszámolónkban sem tettük, most sem szeretnénk teleírni a maradékot azzal, hogy ki, mikor, hogyan lett első, szerezte meg a bronzérmet, örülhetett a dobogónak, vagy pont lecsúszott a dobogóról… De mindenkit megtaláltok alul, ahova szokásunkhoz híven kigyűjtöttük a dobogós eredményeket. A teljes eredménylistát itt, a szervezők oldalán tudjátok letölteni.

Nem titkoljuk, szeretjük ezt a versenyt. Szerettük a zoknikat (olcsók vagyunk!), az új aszfaltot, a szép parkot, a gyors eredményhirdetést. Viszont még mielőtt elfelejtenénk panaszkodni kicsit, megemlítenénk, hogy legközelebb pár szóban lehetne tájékoztatni a “versenybírókat” még a verseny előtt. A templom mögötti első kanyarban rögtön akadt pár necces szituáció, de a bajnai kereszteződésben is asszisztáltak egy halálközeli élményhez. Felkérjük továbbá a Stop Cukrászda időfutam szervezőit, hogy jövőre szíveskedjenek legfőbb feladatukat ellátni, gondoskodni a szél időbeli kikapcsolásáról is! De mint mondjuk, tényleg van annyira jó a hangulata ezeknek az időfutamoknak, hogy még azt is megbocsájtottuk, hogy a távozott versenyzők miatt kicsit elhúzódó tombola miatt (ahol érzésünk szerint rajtunk kívül már csak az nem nyert, aki nem jött el 🙂 ) másfél órát álltunk hazafelé az autópályán – a gyanúsan nem magyar rendszámú kisbusznak és túl nehéz vontatmányának innen is gratulálunk. Persze nem estünk kétségbe, a Bidon járgányban ezúttal is fergeteges hangulat uralkodott!

A mostani hétvégén kis pihenő következik, pont jól is jön, így végre van esélyünk befejezni a Focus csapatbemutatón rögzített anyagainkból készülő cikket. Két hét múlva Pétfürdőn teszünk szinte teljesen sík pontot a tavaszi “időfutam szezon” végére. Bízunk benne, hogy a kupasorozat negyedik állomásán szőrös lábnak még csak nyomát sem fogjuk látni…Köszönjük a figyelmet, képeink (268 darab!) már fent vannak a szokott helyen, Facebook oldalunk megfelelő albumában – a menet közben készülteket pedig Instagramunkon pörgethetitek át. Aki pedig kacérkodik a Twitterrel, az itt talál meg minket!

Stop Cukrászda

  1. Buzsáki Virág (PCCC)
  2. Oetl Dana (Bikeexpress SE)
  3. Gordos Barbara (Tricepsz SE)
  1. Oetl Netta (Bikeexpress SE)
  2. Karl Bianka (Bikeexpress SE)
  3. Soós Fanni Kinga (Fergeteg Triatlon SE)
  1. Csuzi Klaudia (Tricepsz SE)
  1. Epres Kornélia (Bikeexpress SE)
  2. Marton Orsolya (Biondo Bike Club)
  3. Király Kinga (SHKE)

  1. Gergely Ildikó
  2. Gál Éva (Mátra Biker)
  3. Imre Ildikó
  1. Miszlai Milán (Esztergom Triatlon)
  2. Magyar Gergő (Győri Atlétikai Club)
  3. Kalocsai Miklós (Triatlon Villám SE)
  1. Fiala Gergely (EKKE)
  2. Nagy Balázs (Zinkpower Moson)
  3. Vanó Gergő (SHKE)
  1. Fazekas Kevin (Trek Nella)
  2. Papp Tamás László (Merida Maraton Team)
  3. Dian Ábel (Bikeexpress SE)
  1. Karl Dávid (Bikeexpress SE)
  2. Böröcz Bence (Bikeexpress SE)
  3. Zathureczky Márk (Bikeexpress SE)
  1. Kutács Zsolt (Georg KSE)
  2. Mogyorósi Máté (Hungarofondo)
  3. Fábián Norbert (Borsodnádasdi Tekergők)
  1. Lengyel Gábor (Hungarofondo)
  2. Makács Gábor (C12.hu)
  3. Tallián Péter (Blue Scorpions SC)
  1. Róka Tibor (DKSI-KTM Debrecen)
  2. Havas Péter (Mugen Race Team Prolog)
  3. Bakos András (Bakony Bike)
  1. Papp Zoltán (Karbona)
  2. Huszár László (Karbona)
  3. Balázs Tibor (Szekszárdi SZKSE)
  1. Labancz István (Szolnoki Bicósok)
  2. Sztruhár József (Mátra Biker)
  3. Menyhért Ferenc (Blue Scorpions SC)
  1. Sárfalvi Béla (Blue Scorpions SC)
  2. Dr. Tóth László (-)
  3. Gösszer Kai (Győri Atlétikai Club)
Reagálhatsz Facebookkal!
Share