was successfully added to your cart.

Cart

Kormos Veronika: bye-bye Bizkaia, hello Keukens Redant!

By 2014/12/07Hazai, Külföldi, Női, Női
Kormos Veronika

Mostanra már tényleg bőven véget ért az országúti szezon, a világbajnokságot követő kis szünet után körülnéztünk egy kicsit, mi a helyzet a külföldön tekerő magyar lányoknál. Kormos Veronika élete nem állt meg a ponferradai VB óta, csapatváltásáról saját Facebook oldalán is írt. Mindez elég izgalmasan hangzott, egy belga csapatban tekerni véleményünk szerint alapvetően mindig jó dolog, így aztán megkérdeztük Veronikát a 2014-es szezonjáról és a természetesen az előtte álló évről is.

Hogyan értékeled a 2014-es szezont, mik voltak a kiemelkedő pillanatok mind jó, mind rossz értelemben véve?

A 2014-es szezon alatti teljesítményem hullámzónak értékelem. A legemlékezetesebb versenyeim a magyar időfutam bajnokság és egy augusztus végi belga verseny, ahol a rajttól kezdve elmenésben voltam és végül a 4. helyen sikerült befejeznem. A legnagyobb csalódás az Európa Bajnokság mezőnyversenye volt, amit csak az 59. helyen tudtam befejezni és a szereplésem a világbajnokságon. Ugyan a sérülést megúsztam az idei szezonban, a betegségeket annál kevésbé. A nyár közepén egy antibiotikum kúra jó pár hét kiesést okozott.

Miért váltottál csapatot, mi volt az oka, hogy nem folytatod a Bizkaianál?

A 2014-es csapatom a szezon kezdetétől fogva több pontban nem tett eleget a szerződésemben foglalt kötelezettségeinek.

Kormos Veronika

Hogyan néz ki a női csapatok ezen szintjén a csapatkeresés, csapatváltás folyamata, és végül mi alapján egyeztél meg az új csapatoddal?

Az UCI ranglista elején szereplő versenyzőket többnyire a csapatok keresik meg ajánlatukkal. Nekem idén 90%-ban Belgiumban volt lehetőségem versenyezni. UCI besorolású viadalakon sajnos nem indulhattam, mert a Bizkaia nem vett részt rajtuk, engem pedig nem segítettek egy kölcsönadási szerződéssel, pedig lett volna lehetőségem másik csapattal vendégversenyzőként rajthoz állni. A belga nemzeti versenyeken több klubcsapat figyelmét felkeltettem aktív, támadó szellemű versenyzéssel, és 1-1 verseny után a menedzserük megkeresett, hogy szeretnék-e náluk lenni 2015-ben. Ekkor még mindenáron UCI bejegyzésű csapatnál szerettem volna folytatni 2015-ben is. Egy dán elsőosztályú gárdában lehetett volna helyem a jövő szezonra, de tanulva az idei évem bosszúságaiból, a csapatom visszahúzásából, végül nem mertem hozzájuk szerződni. Női UCI csapatoknál ugyanis az a helyzet, hogy a világranglista első 10 helyén álló csapatnak van megfelelő a költségvetése egy teljes versenyszezon biztosításához és a versenyzői teljeskörű ellátásához. Az ennél gyengébben szereplő csapatok szinte mindegyike minimális támogatásból igyekszik fenntartani magát, hiszen maga az UCI bejegyzés elviszi a budget jelentős részét. A Keukens Redant csapata mellett végül a kiemelkedő díjazás, vonzó versenyprogram, nemzetközi szinten való eredményesség miatt döntöttem.

Mit lehet tudni az új csapatról?

A Keukens Redant egy női és egy utánpótlás szelekcióból álló csapat. A női szelekció 2015-ben csupán 9 versenyző. A Keukens Redant az egyetlen belga klub, ahonnan 2 versenyző is szerepel a belga felnőtt női országúti válogatott keretében. A főszponzor egy konyhai berendezésekkel foglalkozó vállalat. A csapatmenedzser Frank Van Impe, Lucian Van Impe testvére, aki többek között Tour de France összetettet is nyert pályafutása során.

A csapat a médiában való megjelenés tekintetében visszafogott kampányt folytat, minden anyagi forrást a versenyzők ellátására és a tisztességes pénzdíjazásukra fordít. Versenyprogram tekintetében sokkal több UCI versenyen lesz lehetőségem rajthoz állni. A Lotto Cycling Cup, a francia, belga és holland UCI 1.2 és 2.2 versenyek többsége szerepel programunkban.

Kormos Veronika

Hogyan fog eltelni a tél, hogyan néz ki a felkészülésed?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szezon végi pihenőt követően a kerékpársport legprofibb specialistái véleményét hallva kezdhettem meg felkészülésem. Először a Preventielab laboratóriumában estem át vizsgálatokon, ahol többek között Fabian Cancellara, Luca Paolini is rendszeresen megfordul. Itt részletesen feltérképezik a versenyző testének gyenge pontjait majd kiértékelés során elmondják mit javasolnak a megerősítésükhöz. Ezt követően részt vettem a leuven-i Bakala Academy vizsgálatain és teljesítménytesztjén. Mindezek alapján a fő hangsúlyt a következő 2 hónapban a konditeremben zajló erőfejlesztésre kell helyeznem. Ezen felül az országúton/görgőn történő többórás, magas pedálfordulatú edzések alkotják a téli felkészülésem.

Kormos Veronika

Mit vársz, mit tervezel a 2015-ös szezonra? Mik a te egyéni, és mik a csapat céljai?

Az előző éveimhez képest biztosabb alaperőnléttel és kondícióval egy “korán” elkezdődő versenyszezonra készülök (Omloop Het Niewsblad 1.2, február 28.). Legfontosabb célom 2015-ben UCI pontokat érő helyezések elérése.

A csapat célja a hozzám hasonló fiatal versenyzők felkészítése, hogy továbbléphessenek a legjobb női UCI csapatok egyikébe.

Ami a mi 2015-ös terveinket érinti, második évünkben még gyakrabban és nagyobb rendszerességgel szeretnénk beszámolni a külföldön versenyző magyar női bringásainkról (is), itt ennek első részletét olvashattátok.

Nem követitek még Veronikát? Segítünk:

Facebook Twitter

Reagálhatsz Facebookkal!
Share