was successfully added to your cart.

Cart

Tour de France 2015 – esélylatolgatás, jóslás

By 2015/07/04Férfi, Külföldi

Nincs sok idő a Tour de France 2015 kezdetéig. Egészen pontosan ma már el is indulnak a srácok, éppen ezért jól jöhet egy gyorstalpaló a következő három héthez. Szokásunkhoz híven sorra vesszük a trikók esélyeseit, végignézzük a csapatokat, hogy hol mennyi erő van. Ha lesz még a cikkben ezen kívül más is, az csak egy kis bónusz a lelkes olvasóknak.

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a pálya méretével, különben nehezen focizunk rajta. Ja várj, ez nem az a cikk. Akárhogy is, itt sem elhanyagolhatóak a távok: 3.358 kilométer a teljes táv, ami kb. két szakasznyival rövidebb, mint az előző kiírás. Ettől persze nem lesz gyengébb a verseny, sőt: a rövidebb szakaszok miatt intenzívebb a verseny, minden egyes napon nagyobb a pörgés. A szokásos 21 szakaszból idén 2 időfutam lesz, valamint 6 sík, 6 közepes és 7 hegyi szakasz vár a pelotonra.

Bár a Tour mindig kemény, kis eltérések mindig vannak abban, hogy éppen milyen típusú versenyzőnek kedvez leginkább az aktuális kiírás. Idén elég sok a hegy és kevés az időfutam: lesz egy 13.8 kilis első szakasz egyenkénti időfutamként, és egy csak 28 kilométeres csapatidőfutam. Sehol egy 50-60 km hosszú egyenkénti, ami azt jelenti, hogy az időfutamokon nem éppen brillírozó hegyimenőknek (pl. Rodriguez, Rolland, Mollema) több esélyük van helyezéseik megtartására olyanokkal szemben, akik időfutamot is jól tudnak menni (pl. Froome, Nibali, Contador). Nem is csoda, hogy Purito idén például eltekintett a Girotól a Tour kedvéért, bár itt meg a mezőny lesz keményebb.

Miért lesz keményebb a mezőny? Talán az utóbbi évek egyik legerősebb Tourját láthatjuk majd, feltéve, ha a „Fantastic Four”-ból (Froome, Nibali, Contador, Quintana) senki nem esik ki baleset miatt, ahogy az tavaly történt. Magunk részéről kijelentjük, hogy az Armstrong-éra utáni interregnumot követően már tavaly elérkezett a sport egy korszakhoz, amikor lett egy olyan kis csoport, amelyik kiemelkedik még a tágabb, 10-15 fős élmezőnyből is, és ez a sokak által Fantasztikus Négyesnek nevezett kvartett. Jelenleg úgy tűnik, hogy fenn is marad ez a status quo Contador visszavonulásáig – Rodriguez kora miatt sem tud csatlakozni ehhez az elithez, a fiatalabb generáció tagjai közül pedig még nem érett be sok ember, várni kell egy átütő sikerre. Talán Aru léphet majd Contador helyébe; úgy tűnik, nincs igazán más, aki a következő 3 évben képes lehet Grand Tour győzelemre, ha a fent említett négy emberből valaki jelen van. Pinot, van Garderen vagy éppen Bardet számára van még remény, de ahhoz nagyon meg kéne lódulnia a szekérnek. Éppen emiatt tehát különösen erős lesz a mezőny az idei Touron, hiszen a kvartett csapatai minden támogatást meg akarnak adni elsőszámú emberüknek, és itt nem a Porte-féle lakóbuszos marginal gains-re gondolunk.

Mielőtt túlzottan sok karaktert ütnénk le ebben a témában, kicsit lefékezünk, és szép sorjában végignézzük az egyes diszciplínák esélyeseit.

Tour de France 2015

Kezdjük a sort a pontversennyel, vagyis a sprinterekkel. A zöld trikó végső győzteséről szokás szerint kockázatos beszélni az esetleges versenyfeladások óta, bár meg kell jegyezni, hogy egyre kevésbé tapasztalható az ún. cipollinizés vagy petacchizás, azaz hogy sprinterek feltennék a kezüket, amikor elér a verseny az első komolyabb hegyi szakaszhoz. Cav, Greipel, Sagan mind becsülettel szoktak küzdeni a nem éppen kedvenc terepükön. Sorrendet fel nem állítva legfontosabb felvezetőikkel felsoroljuk azokat, akik mezőnyhajrák során ledurranthatják a szakaszt:

  • Cavendish (Etixx-Quick Step; Trentin, Vermote, Stybar, Renshaw, Martin)
  • Sagan (Tinkoff – Saxo; Bennati és Tosatto, bár valószínűbb, hogy Peto majd egyedül megoldja)
  • Greipel (Lotto Soudal; Gallopin, Henderson)
  • Kristoff (Katusha; Paolini)
  • Bouhanni (Cofidis; Navarro kivételével kb. mindenki)
  • Degenkolb (Giant – Alpecin; De Kort, Sinkeldam)
  • Matthews (Orica GreenEDGE; Yates, Durbridge, Gerrans)
  • Coquard (Team Europcar)
  • Bennett (Bora-Argon 18)
  • Boasson Hagen (MTN – Qhubeka; Farrar)
  • Démare (FDJ; Chavanel)

Nem túlzottan népes a sprinterek mezőnye, a legtöbb csapat beadta a US Postalt és mindent az elsőszámú embere köré épített. Valószínűleg lehetnek még zavarosban halászó egyének a mezőnyben, illetve Pozzato, Rui Costa vagy Valverde is előrekeveredhet, ha épp egy kicsit emelkedne a terep.

Tour de France 2015

Nézzük a pöttyös trikót, vagyis a hegyimenőket. Itt minden egyes alkalommal gondban vagyunk, annyira megtippelhetetlen, ki készül pont ezt begyűjteni – nézzétek meg a Girot, egy Visconti vitte haza a hegyitrikót… A helyzet az, hogy háromféle jelenség van:

  1. kifejezetten ezt tervezi megszerezni
  2. nem ezt tervezte, de a jó helyezések miatt „becsúszott”
  3. nem ezt tervezte, de mivel az összetett elúszot, rámegy erre.

Nekünk olyan érzésünk van, hogy Arredondo (Trek Factory Racing) ráhajthat erre, ha Mollema segítése nem össze/az elejétől kezdve kamu volt, de ott ólálkodik megint Rolland és Voeckler is (Team Europcar), akik mégiscsak hazai terepen parádézhatnának. Alexis Vuillermoz-tól (AG2R) is minden kitelhet, illetve Barguil (Giant – Alpecin), Pauwels (MTN – Qhubeka), Impey (Orica GreenEDGE), Navarro (Cofidis), Durasek (Lampre – Merida), Feillu (BSE) vagy Barta (Bora-Argon 18) helyében is elgondolkodnánk.  Emellett halkan jegyezzük meg, hogy a Garmindale-ek is kicsit sokan vannak elsőszámú embernek (Talansky, Hesjedal, Martin). Aztán lehet, hogy valamelyik esélyes segítője is szabad kezet kap, ha úgy alakul a verseny.

Tour de France 2015

Továbblépve a 25 év alattiak versenyéhez jutunk. Kicsit nehéz összeszedni a mezőny fiataljait, de ha jól néztük, Quintana még éppen érintett lesz a fehér trikó ügyében, úgyhogy innentől talán felesleges is tovább írnunk ezt a pontot. Azért említsük meg még Dennis (BMC), Barguil (Giant – Alpecin) és Bardet (AG2R) nevét is; főleg utóbbitól várunk nagy küzdelmet.

Tour de France 2015

Végre elértünk a legfontosabb ponthoz, a maillot jaune kategóriájához. Nem is fecsegünk tovább, lássuk a neveket a legfontosabb hegyi segítőikkel!

  • Nibali (Astana; Fuglsang, Scarponi, Kangert, Westra, Taaramae)
  • Froome (Sky; König, Porte, Roche, Kennaugh, Poels, Thomas)
  • Contador (Tinkoff – Saxo; Majka, Kreuziger, Rogers)
  • Quintana (Movistar; Valverde, Herrada)
  • Peraud (Ag2R; Bardet, Riblon)
  • Pinot (FDJ; Geniez)
  • Van Garderen (BMC; Caruso, Dennis, Sanchez)
  • Rodriguez (Katusha; Caruso, Machado – vegyétek észre Dani Moreno távollétét!)
  • Kwiatkowski (Etixx – Quick Step; Uran, aztán lehet, hogy megfordul az alá-fölé rendeltség)
  • Kelderman (LottoNL – Jumbo; Gesink, Kruijswijk)
  • Mollema (Trek Factory Racing; Arredondo, Zubeldia)
  • Costa (Lampre-Merida; Durasek, Plaza, Serpa)
  • Talansky (Cannondale – Garmin; Hesjedal, Martin)
  • Lone wolf üzemmódban: De Gendt (Lotto Soudal), Barguil (Giant – Alpecin), Adam Yates (Orica GreenEDGE), Rolland (Team Europcar), Barta (Bora-Argon 18), Navarro (Cofidis), Feillu (BSE).

Nagyjából rájuk számítunk mi, túl nagy meglepetés talán senkit sem fog érni a végén. Mit mondanak az irodák Tour de France 2015 ügyben? Froome, Quintana, Contador sorrendet, azaz Nibali nem ér oda, és Contadornak sem lesz meg a Giro-Tour duplázás. Szerintük.

A Tour de France 2015 cikkünk zárásnak emlékeztetnénk mindenkit, hogy szokásunkhoz híven megint játszunk a Velogamesen, ezúttal a győztes a Bike pont által felajánlott TdF-es keréktáska-szettet fogja megkapni. Ha van csapatod, csatlakozz a 01193059 számot viselő miniligánkhoz, hogy nyerhess, vagy hogy csak még izgalmasabb legyen ez a három hét! Hamarosan meglátjuk, ki mire ment 🙂
Reagálhatsz Facebookkal!
Share