was successfully added to your cart.

Cart

Richmond 2015 – Országúti Világbajnokság

Elérkezett egy általunk nagyon várt hét, a világbajnokság hete. Minden bizonnyal kitűnő versenyeket fogunk látni, egy-egy szám kivételével gyakorlatilag még a dobogósokra is nehéz lenne tippet adni. Mivel ez egy nagyon sok területet érintő, összetett és sok kérdést is felvető program mind nemzetközi, mind magyar szempontból, szükségesnek láttuk egy sok információt és némi elmélkedést is tartalmazó cikket írni. Richmond 2015 – nem fogtok lemaradni semmiről!

Last year, we won without being the favorite. So this year we have more pressure.

Manuel Quinziato, BMC

It would be great to do well in any World Championship, but to do it on home soil would be a dream.

Evelyn Stevens, Boels Dolmans

The team is built around me and we will try as much as possible to try to control the race.

Alexander Kristoff, Katusha

It’s an unfortunate situation, to lose three guys in Froome, Cavendish and Geraint.

UK team head coach Rod Ellingworth

You put your personal pride aside for a team cause: bringing home a medal.

Vincenzo Nibali, Astana

A tisztánlátás kedvéért rövid tartalomjegyzékkel indítunk. Nem tudjuk elképzelni, hogy valakit esetleg ne érdekeljen minden egyes szó, amit leírunk, de ha mégis így lenne (fekete pont, figyelünk!), akkor legalább tudja, mire számíthat, mit keressen, hova scrollozzon.

  1. Versenynaptár
  2. A nemzetközi mezőny
  3. Hajrá magyarok!
  4. Hírek, élő adások

1. Versenynaptár

Szeptember 20.

Női és férfi csapatidőfutam, 38.8 km
11:30 és 13:30 (17:30, 19:30)

Szeptember 21.

Junior női és U23 időfutam, 15 és 30 km
10:00 és 11:30 (16:00, 17:30)

Szeptember 22.

Junior férfi és elit női időfutam, 30 km
9:30 és 13:30 (15:30, 19:30)

Szeptember 23.

Elit férfi időfutam, 53 km
13:00 (19:30)

Szeptember 25.

Junior női és U23-as férfi mezőnyverseny, 65 és 162 km
10:00 és 12:45 (16:00, 18:45)

Szeptember 26.

Junior férfi és elit női mezőnyverseny, 129 km
9:00 és 13:00 (15:00, 19:00)

Szeptember 27.

Elit férfi mezőnyverseny, 259 km
9:00 (15:00)

 

2. A nemzetközi mezőny

A csapatidőfutam

A világbajnokság hete a női csapatidőfutammal kezdődik, őket még aznap, ugyanazon a pályát és távon (38.8 km) követik a férfiak (mindig a nőket követik a férfiak, úgyhogy ez nem meglepő). Íme a szintrajz:

Richmond 2015

Nem vészes a pálya, elvégre ez a műfaj a tempóról szól, egyedül a vége lesz kemény megpróbáltatás, hiszen a Governor Street emelkedőjéről sok szó esett minden beharangozóban, míg az utolsó kb. 700 méter szintén emelkedik. Ez a két mászás azért kiemelendő, mert a verseny végére valószínűleg majdnem minden csapat jócskán megfogyatkozik, ahogy embereket veszítenek, márpedig fontos, hogy négyen együtt maradjanak, ne veszítsenek már senkit a végén, mivel a negyedik ember célon áthaladó első kereke állítja meg a csapat óráját. A csapatok 6 fővel fognak nekiugrani a távnak, tehát oda kell figyelni, hogy kettőnél többen ne szakadjanak le menet közben.

Ami az esélyeseket illeti, a nők esetében szinte már most kiosztható az első három hely, de persze bármi történhet, ahogy tavaly is történt. Tegyük fel, hogy nem lesz bukás, minden rendben megy; nos, ebben az esetben a Velocio-SRAM, a Rabo-Liv és a Boels Dolmans csapatát várjuk a dobogóra. A vargardai csapatidőfutamon nagy meglepetésre a Rabo-Liv megverte a Velociot, és a Boels is nagyon megközelítette, de most talán vissza tud még vágni az év végén megszűnő/átalakuló, német bejegyzésű csapat. Amerikában lévén érdemes lesz figyelni az Optum lányaira is, akiket az öreg kontinensen viszonylag ritkán láthatunk versenyezni, illetve ott fog még várni a lepattanóra a jövőre még tovább erősödő, de már most is elképesztő évet záró Wiggle-Honda és a kicsit gyengébben muzsikáló Orica-AIS is. Nagy verseny lesz, az egészen biztos, talán másodpercek fognak dönteni a helyezésekről.

Richmond 2015

A fiúknál kicsit talán nehezebben találhatunk rá a dobogó várományosaira, bár az elmúlt évek eredményeiből lehetnek tippeink. A címvédő BMC biztosan nagyon erős lesz, és mindent meg fog tenni, hogy ismételjen, ugyanakkor az Orica és az Etixx-QuickStep is győzni jön ide. A BMC-nél Dennis és a másfél év után visszatérő Phinney lesz a két legnagyobb motor, míg az Orica a Durbridge-Hepburn-Tuft trióra épít, az Etixx-nél pedig Tony Martin, Kwitkowski és Terpstra a csapat magja. Ott ólálkodik majd még jó időfutammenőkkel a Movistar (Castroviejo, Dowsett, Malori), a Tinkoff-Saxo (Rogers, Bodnar, Sagan, Boaro) és végleges összetételétől függően az Astana is (LL Sanchez, Boom, Grivko, Fuglsang, Kangert). Meglepetést okozhat az IAM Cycling (Coppel, Clement, Brändle), illetve ha a Vuelta óta felszáradtak Dumoulin könnyei, akkor a rá épülő Giant-Alpecin is.

Richmond 2015

Junior és U23 versenyek

Aki nem egy csapat scoutjaként vagy statisztikusként dolgozik, tehát a kerékpáros társadalom nagy résznek ezek a kategóriák szinte megfoghatatlanok és a teljes homályt jelentik. Kevés róluk a híradás, ami nem véletlen, hiszen nincsenek szétpromózva a versenyeik, és gyakran még az edzők és a kedves szülők is csak az országon belül ismerik az ellenfeleket. Azért idei eredményekből lehet következtetéseket levonni, de ennek ellenére nem lesz könnyű eligazodni.

Ami a juniorokat illeti, itt 1997-1998-as születésű emberpalántákról beszélünk. Erős, sok emberes csapatuk lesz a belgáknak, a hollandoknak, a spanyoloknak, a franciáknak, az olaszoknak, az oroszoknak és az amerikaiaknak is, de a lengyelek, a dánok, a norvégok,a  svájciak, és persze a németek is biztosan oda fogják tenni magukat. A junior lányok 15 kilit, míg a junior és U23-as fiúk 30 kilit mennek majd időfutamon ezen a pályán:

Richmond 2015

A junior nők időfutamán Palm (BEL), Ellsay (CAN), Labous (FRA), Morzenti (ITA), Kastelijn és Soet (NED), Andersen (NOR), Skalniak (POL), Tsymbaljuk (RUS) és Dygert (USA) lehet ott a spiccen, míg a fiúknál meghatározóak lehetnek az oroszok (Iliichev, Sivakov, Galeev), de ott lesz még Foss (NOR), Singer (GER), Gall és Gamper (AUT), valamint Hirschi (SUI) is. U23-ban (1993 és 1996 között születettek) időfutam csak a fiúknak van, millió ország ott lesz; indul a tavalyi ezüstérmes Ryan Mullen (IRL) és a tavalyi junior bajnok, Lennard Kamna (GER), de ez hagyományosan ausztrál műfaj, úgyhogy semmi nem lefutott.

Richmond 2015

A mezőnyverseny az alábbi 16.2 km hosszú pályán megy majd; a junior lányok 64.9 kilit teljesítenek, a junior fiúk közel 130-at, míg az U23-as srácok 162.2 km-en át gyűrik majd egymást.

Richmond 2015

Mezőnyben a junior lányoknál életveszélyesek lesznek az olaszok, a hollandok és a belgák, de a nagy számok alapján (márpedig sok induló lesz) odaférhet valaki a franciáktól, a lengyelektől vagy éppen az oroszoktól. Az olaszok valószínűleg Bertizzolora akarják majd kijátszani a meccset, de erre a többi népes csapat is készül. A fiúknál valószínűleg a belgák, a lengyelek, a hollandok szórakoztatják majd a mezőnyt, ebbe szállnak majd be az amerikaiak, elvégre mégiscsak kéne valamit mutatni Richmondban. U23-ban tavaly a norvégok megetették az egész mezőnyt, borzalmasan erős az utánpótlásuk, de a holland Lammertinkre nem árt majd odafigyelni…

A felnőtt női versenyek

A felnőtt nők egyenkénti időfutama 30 kilométer hosszú lesz a fentebb bemutatott pályán. Ez a szám mindig szoros meccs szokott lenni, az esélyesek szerintünk a címvédő német Brennauer és a nagyon fiatal, őt az OB-n megverő Kröger, valamint a Velocio német triójának harmadik tagja, Trixi Worrack, aztán a korábbi világbajnok Ellen van Dijk és az elképesztő évet futó Anna van der Breggen (NED). Az amerikaiak is hoznak erőket, Stevens és Armstrong biztosan nagyon fognak menni, de az ukránok is viszik Solovey-t, és talán a franciák (Cordon), az ausztrálok (Gillow) és a kanadaiak (Kirchmann) is tesznek majd embert a top 10-be.

Richmond 2015

A mezőny nagyon éles 130 kilis verseny lesz. Nyilván mindent meg fognak tenni az angolok, hogy a világkupa-győztes Armitstead VB-t is nyerjen, de ehhez a címvédő franciáknak (PFP) és a hollandoknak (van der Breggen) is lesz pár szavuk. Ott lesz a sprintben mindig veszélyes D’Hoore (BEL) és az olaszoktól hárman is jók ebben a műfajban (Bastianelli, Bronzini és Guarischi), de van nekik még Longo Borghini, Ratto és Scandolara is. Emma Johanssont (SWE) nem szabad leírni, és ott lesznek az amcsik is (Wiles, Olds, Guarnier), a lengyelek (Bujak, Niewiadoma), a dán Dideriksen, illetve az ausztrál kontingens (Cromwell, Neylan, Rowney, Taylor). Lehetetlen tippelni.

Felnőtt férfi versenyek

Nos, itt is vagyunk a legtöbbeket érdeklő számoknál. Az időfutam 53 km lesz az alábbi pályán; a rajz kissé csalóka, csak 245 m emelkedés lesz – persze ez sem egy holland síkság.

Richmond 2015

Az időfutamot kiválóan teljesítő versenyzők névsora szinte végtelen, ezért most nem sorolunk itt fel mindenkit, talán tényleg csak a top 10-re esélyeseket említjük, bár nem tudni, kiben mennyi maradt így év végére. Dennis (AUS), Kiryienka (BLR), Plaza (ESP), Kangert (EST), Martin (GER), Malori (ITA), Dumoulin (NED), Sergent (NZL), Zakarin (RUS), Phinney (USA). Aztán hogy pl. Uran (COL), Brändle (AUT) vagy éppen Barta (CZE) okoz-e meglepetést, hamarosan kiderül 🙂

Richmond 2015

A mezőnyverseny ismét brutális távon lesz, 260 km a terv, bár legalább nem lesz benne sok emelkedő, a szintrajzot láthattátok feljebb. Emiatt egy-egy sprinter is bízhat a jó szerencsében, nomeg leginkább a lábaiban. Nem soroljuk fel az egész elit férfi mezőnyt, mert teljesen felesleges, de csapattaktikától függően rengeteg esélyes van, már-már azt merészeljük írni, hogy bármi nyerhet. Legérdekesebb lenne tőletek tippeket kapni, hogy szerintetek kik érhetnek oda a végén. Mit gondoltok, esetleg Valverde végre nyer egy világbajnokságot?

3. Hajrá magyarok!

Elérkeztünk egy elég érdekes részhez, az oldalunk olvasóközönsége számára talán a legérdekesebbhez. Hol van és mit csinál a magyar csapat? Egyáltalán, kikből áll a magyar csapat?

Előre szólunk, hogy az alábbi bekezdések miatt egyesek szívét szomorúság töltheti el, és hogy úgy tűnhet, nekünk #mindenszarmindenfos. Idén láttuk néhányszor a magyar válogatottat erre-arra versenyezni, de értesüléseink szerint már év eleje óta – meglepő módon – anyagi problémák hátráltatták a munkát. Szezon közben persze mindenki versenyzett klubcsapatával, gyűltek a kilométerek, legyen szó nőkről vagy férfiakról, más kérdés, hogy a pontok sajnos nem záporoztak. Ahogy írtuk, néha-néha összeállt a válogatott is, ha éppen meghívást kapott, és megvillantak azok a sürgős újragondolásért kiáltó karakteres mezek.

Valaki valahonnan próbált még egy mentőövet dobni a sportnak nyár közepén a Tour de Hongrie újraindításával, de nem egészen úgy sült el a dolog, mint ahogyan azt valószínűleg odafent tervezték, így aztán szép lassan világossá vált, hogy nincs elég pont=nincs VB/olimpiai szereplés a kvalifikációs számokban (tehát a felnőtt férfi időfutamon és a mezőnyversenyben). Csak bedobunk most pár országnevet és kvótaszámot, akik kvalifikáltak: Algéria (6), Marokkó (3), Irán (6), Dél-Korea (3), Costa Rica (3), Tunézia, Eritrea, Chile, Guatemala, Ecuador, Azerbajdzsán (1-1). Persze, ők más nemzetekkel versengenek, nem az olaszokkal meg a hollandokkal, de a környező országok is jobban teljesítenek: Ausztria 3, Szlovákia 3, Ukrajna 6, Románia 1, Szerbia 1, Horvátország 3, Szlovénia 6 főt vihet. Nem rajzoltunk térképet, de látszik, hogy csak mi hiányzunk erről a vidékről. Semmi gond – futhatott át a lelkes szurkolók fején – na majd azokban a számokban, ahova elég nevezni is.

És akkor itt jött a reality check, hogy egy másik kontinensen van a sportesemény, ide nem lehet kiugrani Wizzair-rel vagy összedobni a benyát, ez bizony költséges szórakozás lesz. Itt két opció merülhetett fel: vagy a szövetség fizet, vagy a rokonok, barátok, lelkes szponzorok nyúlnak mélyen a zsebbe. Most, hogy mindenki eleget nevetett az első opción, komolyodjunk meg, mégiscsak karrierekről és családok komoly megpróbáltatásairól van szó. Ha már itt tartunk, szerintünk a szövetségnek három kiemelt feladata lenne:

  1. a válogatott versenyeztetése (utazás, szállás, étkezés, kísérők)
  2. utánpótlás-nevelés
  3. OB rendezés.

Utóbbiról idén kicsit hosszabban elmélkedtünk, az utánpótlás ügyében valószínűleg az egyes, sokat fáradozó edzőknek kell külön-külön kezet csókolni és megköszönni a munkát (bár állítólag az MKSZ a TdH névből a Vuelta Sportirodától befolyó 5 milliót erre fogja fordítani), míg a válogatott versenyeztetéséről és támogatásáról nyugodtan kérdezzetek meg bárkit bármilyen korcsoportból, akin volt már piros-fehér-zöld mez, de a biztonság kedvéért üljetek majd le előtte. Eközben a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, közel 3 milliárdot kap 2020-ig (=évi átlag 400 millió), a Tour de Hongrie is kapott 20 misi kormánytámogatást idén. Megpróbáltunk részleteket megtudni az aktuális vezetéstől, hogy milyen módokon és mértékben támogatják a válogatottat, de az öt kérdéses levelünkre az országúti szakágtól nem kaptunk választ, a cyclocrosstól viszont maga a szakágvezető Zerge segítette a munkánkat, amit ezúton is köszönünk (de a crosst nem most fogjuk elemezni).

Kaptunk még válaszokat külföldről, más szövetségektől, merthogy több helyen leengedtük a szondánkat. Kiemelve egy álomvilágot (kapaszkodjatok!) és hazánk teljesítményéhez közelebb állót, az a helyzet, hogy

  • Norvégiában egész évben kapcsolatban van a válogatott kapitánya a lehetséges csapattagokkal, általában telefonon. Így értesítik őket a VB-re való beválogatásukról is, amely után sajtóközleményt adnak ki. A szövi fizet mindent, tehát utazást, szállást, étkezést, valamint úgy számoltak, hogy idén 20-30 (!) versenyzőt visznek a VB-re, ezért becsomagolnak melléjük még 4 edzőt, 5 szerelőt, 5 segítőt, 1 orvost és egy sajtóst – természetesen a szövetség fizet számukra is mindent.
  • a valamivel szerényebb nemzetgazdasági mutatókkal bíró, hozzánk kicsit jobban hasonlító Litvániában, amely már a férfi elitre is 3 kvótát szerzett, a kommunikáció szintén egész évben aktív a kapitány és a versenyzők között, ismerik a versenynaptáraikat is. Ha a szövetség rendez versenyt, akkor ők is fizetnek mindent a részvevőknek, ha viszont csapatok összeállnak és válogatott színekben mennek, akkor a csapatok fizetnek. A részvételért tehát általában nem kell fizetniük a versenyzőknek, bár VB-n előfordul, hogy van ugyan kvóta, de nem kvalifikált az illető, ekkor nem a szövi viseli a költségeket; ez junior versenyzők esetében szokott előfordulni. A segítők száma 5-10 között mozog náluk, de persze függ ez a szám az adott eseménytől – viszont mindent fizetnek nekik.

Sok mendemondát hallunk a mezőnyben év közben, nyitott szemmel is járunk, így a kvóta hiányában csak az egyéb korcsoportok versenyzői lehettek kérdésesek a VB indulást illetően. A nőknél Király Móni bomba formában van most ősszel, de érezni lehetett, hogy nem lesz pénz, pedig amennyire ismerjük a karrierjét, idén nagyon érdemes lett volna rajthoz állni. Pulsfort Dia és Kormos Veronika számára talán hasonló okokból nem játszott a VB, míg a juniorok lányoknál a pár ujjunkon megszámolható ütőképes versenyzőnk közül Kanti Dorottyának anyagilag épp elég lehetett a nyári EB Tallinban – jövőre viszont már nem junior korú lesz, úgyhogy ezt az esetleges jó helyezést, befejezett versenyt ebben a korcsoportban egy időre el is bukta kishazánk.

A fiúknál kicsivel már jobb a helyzet, bár az elit teljes hiányát nehéz megemészteni. Miután Facebookon már mindenki láthatta, hogy D. Kovács Dávid és Peák Barnabás kiutazik, rákérdeztünk a szövetségnél az utazó válogatott összeállítására, hogy hivatalos tájékoztatás is legyen. Szeretnénk azt hinni, hogy másnap ennek nyomán jött a sajtóközlemény… Lényeg a lényeg, ott lesz a két tipográfiás fiatalember: Dávid a junioroknál időfutamon és mezőnyben is, míg Barna a mezőnyversenyen csatlakozik Dávidhoz. Vegyétek észre, hogy nincs kint U23-as versenyzőnk sem, bár ebből a szempontból a jövő ígéretes… Elég sok nevet tudnánk most felsorolni, hogy a tehetséges fiatal srácok közül kinek lenne még ott a helye, de tudomásul vesszük, hogy Richmond messze van. Nagyon sok sikert kívánunk a srácoknak, bízunk benne, hogy idén sikerül egy szép eredményt felmutatnia a maroknyi magyar csapatnak.

Richmond 2015

4. Richmond 2015 – hírek, élő adások

Mindezek után nézzük, hol és miként lehet majd követni a világbajnokság eseményeit:

Ennyit szedtünk össze erről a világbajnokságról, nem akartuk túlbonyolítani az ügyet. A lényeg, hogy nézzétek a versenyeket, olvasgassatok néha nálunk is, és természetesen nagyon drukkoljatok a magyar srácoknak!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share