was successfully added to your cart.

Cart

UCI sajtótájékoztató a zolderi VB második napján

UCI sajtótájékoztató
Rengeteg újságíró, fotós előtt jelent meg ma reggel Brian Cookson, hogy válaszoljon kérdésekre a zolderi világbajnoksággal kapcsolatban, és a tegnapi „mechanikus dopping” ügyében is szóljon pár szót. Végül csak a belga U23-as lány helyzetésről és lehetőségeiről volt szó ezen UCI sajtótájékoztató alkalmával. Szemmel láthatóan a többséget csak ez érdekelte.

Eredetileg már az elején jelezték, hogy nem fognak tudni, és nem is kívánnak belemenni a részletekbe a „bike check gate”-tel kapcsolatban, ezek után röviden gratulált a tegnapi összes helyezettnek és versenyzőnek is. Külön kiemelte, hogy mennyire jó látni, hogy tényleg megvalósult a női U23-as futam.
A zolderi szervezőknek is gratulált, és bízik benne, hogy a mai napon is olyan kiváló versenyeket látunk, mint tegnap, hiszen az itt rendezett versenyek mindig kiválóan sikerülnek.

Ezek után tértünk át végleg a mechanikus dopping kérdéskörére. Tekintve, hogy az ügy még mindig folyamatban van, így részleteket nem tud velünk megosztani, arra pedig különösképpen nem tud válaszolni, hogy mit találtak a lány kerékpárjában. De külön kiemelte, mechanikus csalás történt.

„Mindannyian hallottunk történeteket elektromos motorokról, immár hónapok óta köztudatban vannak ezek. Mi (a UCI) meg szeretnénk védeni a tisztán versenyző kerékpárosokat, ezért tesztelünk. Új technológiákat keresünk, hogy hatékonyabbak legyünk. Tegnap is ezt történt, teszteltünk, és találtunk egy csalást.
Sok eseményen vizsgálunk kerékpárokat, az egész World Tourban, de a világbajnokságokon kiemelten. Olyan metódust keresünk, amivel hatékonyabbak lehetünk, hogy több biciklit kevesebb idő alatt át lehessen nézni. Többet a módszereinkről nem mondhatok, hiszen meg kell őriznünk a hatékonyságát ezeknek a folyamatoknak.
A szankciók mindenkinek világosan le vannak írva a szabálykönyvekben, hogy ki mire számíthat, ha ilyen módon próbál előnyhöz jutni. Sajnos ez még további munkát igényel, hiszen mi sem tudjuk pontosan, hogy mit keresünk.
Ugyanígy, Van den Driessche és csapata is büntetésre számíthat a közeljövőben.”

Arról, hogy meg lehet-e akadályozni a csalást, még a verseny előtt, nem tudott semmi biztosat mondani Cookson, csak ismételte, hogy dolgoznak a megoldáson.
„Sok biciklit teszteltünk, minden kategóriából, ezek között volt Femke kerékpárja is. A többit mind tisztának találtuk.
Természetesen nem utaztunk a „kis halra” (itt volt egy egészen kedves kérdés az újságíróktól arra célozgatva, hogy esetleg Femke csak ürügy volt…), mindenkit egyformán tesztelünk, minden általunk vizsgált kerékpár egyenlő figyelmet kap.
A tesztelés szemmel láthatóan működik, ez egy erős üzenet az ügyeskedőknek. Megvannak az eszközeink, hogy csalnak, elkapjuk őket.
Többet nem tudunk erről mondani. Még tart a vizsgálat, ha mindenki elmondta az igazat, akkor tudjuk rekonstruálni a történteket, addig szeretném mindenki türelmét kérni.”

Tekintve, hogy a versennyel kapcsolatban amúgy nem voltak kérdések (…), itt be is fejeződött a UCI sajtótájékoztató.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share