was successfully added to your cart.

Cart

13+1 találat: cyclocross bringa körkép, 1. rész

By 2016/10/05Technika
cyclocross bringa

Úgy érezzük, nemrég volt még csak a budapesti cyclocross OB, aludtunk párat, aztán hirtelen – hát nem igaz! – megint a cyclocross szezonban vagyunk. Bizony, még ha esetleg nem is volt is az a klasszikus őszi érzésünk (iskolába járóknak bizonyára van), pillanatokon napokon belül itt van a magyar cross szezon kezdete. Elég jelentős mértékben átalakult a hazai szcéna ezen a nyáron, az új szakvezetés kezei alatt egy számos szempontból más évad elé nézünk, mint amilyenek az eddigiek voltak.

De nem is emiatt gyűltünk most össze, hiszen erről bőven olvashattok a (hamarosa induló) hivatalos cyclocross.hu oldalon és a hozzá tartozó cyclocross.hu Facebook oldalon, hanem azért, hogy áttekintsük, milyen – némely esetben szó szerint – vasakat tudtok megvásárolni/összekunyizni ebben az esztendőben. Kiválasztottunk néhány olyan márkát, akik a cyclocross bringa készítésben elismertek, majd e gyártókat két felé bontottuk: a mainstreamre, amelyekhez (még Magyarországon is) egész sok helyen hozzá lehet férni, illetve egy különlegesebb részre. Most előbbieket mutatjuk be pár sor és néhány kép kíséretében, csak hogy beinduljon a lelkes sárdagasztó kerékpárosok nyálelválasztása 🙂

Colnago

Ezzel a márkával kezdjük a sort, mégiscsak Colnago van aktuális férfi elit világbajnok, Wout van Aert kicsiny feneke alatt (már amikor nem a vállára kapva fut vele). Létezik az alu-karbon A1r CX, amit itt kék-feketében és fekete-fehérben láttok, illetve a Wout által is használt karbon Prestige, alapvetően két festéssel. A tárcsafék ma már alap, szetteknél pedig Shimanoból és SRAM-ból áll a hivatalos választék.

Ridley

Ha Riddick a sötétség krónikája, akkor Ridley a cyclocross krónikája. Az utóbbi 11 vébéből 7-et Ridley-vel nyertek, és olyan csapatokat támogatnak, mint a Marlux-Napoleon Games, ahol a regnáló U23-as világbajnok, Eli Iserbyt is teker (nomeg Pauwels, Vantornout, Vanthourenhout).

Az eszköz így nyilvánvalóan hibátlan, a magyar mezőnyben is bőven láttunk Ridley gépállatokat az évek során. A belép szinttől a vérprofiig mindent lefed a palettájuk, Tiagratól Di2-ig, hagyományostól a tárcsafékig minden elérhető. X-Bow, X-Ride, X-Night és X-Night SL a keresendő fantázianév, mitöbb, egydíszes példányt anno már szerényen be is mutattunk virtuális hasábjainkon.

Focus

Ezt a márkát szintén jól ismerheti a magyar közönség, hiszen szépen sokasodik a Focus kerékpárok száma az utakon, illetve az úttalan utakon. Erősen él bennünk a gyanú, hogy Pilisvörösvár Pedálkiránynője, Benkó Barbi nyakig benne van ebben 🙂

Aki kedvet kapott a német márkához, félnivalója nincs, hiszen működni fog, mint a Persil és a Henkel-féle Palmatex – utóbbi persze csak akkor, ha nem kedvenc Tóth Andrisunk ragasztja vele a szingót… Alapvetően kétféle menü rendelhető a Focus étlapjáról, a Mares AX (Tiagra, 105, Apex) és a Mares CX (105, Ultegra, Rival, Force 1). Akit még nem győztünk meg, annak ajánljuk az amerikai ikon, Jeremy Powers képeinek és videóinak nézegetését!

Cannondale

Ezzel a márkával az a helyzet, hogy némileg többet is képvisel a mi szemünkben, mint két kereket és közte egy vázat (néha fél villával). Cannondale-t birtokolni valószínűleg egy életérzés, egy létforma, ezt itthon is többen meg tudnák erősíteni. Ráadásul amit országúton közvetítenek (Gaimon, Dombrowski, Howes vagy éppen Tetrick), az ezt erősen alátámasztja – félve mondjuk ki, de brit tudósok szerint a cannondale-es bringások átlagosan 15 kúlponttal lazább arcok mindenki másnál.

Ez elvezet minket oda, hogy érdemes lehet ezt a márkát is felírni a bevásárlólistára. Ha a használat szezonális jelleggel zajlik, ergo csak cross bringából lenne Cannondale-je a Kedves Olvasónak, akkor sincs ok az aggodalomra, mivel a választék pazar. Alapvetően két úton lehet elindulni: az egyik a CAADX, ahol Tiagra, 105 és Apex 1 várja a kalandort, a másik pedig a SUPERX, ahol a határ a csillagos ég és a pénztárca, hiszen 8500 dodós kiadás is lehet a vásárlás utáni SMS tartalma.

BMC

Néha lyukacsos tud lenni az emlékezetünk, talán most is ez a helyzet állt elő, de hirtelen nem ugrik be, hogy magyar földön bárkit BMC-vel láttunk volna füvet tiporni és sarat felverni. Ez persze akááár már ezen a télen megváltozhat, mert lehet, hogy valakinek ilyen cyclocross bringája lesz, de találgatásokba most nem megyünk bele 😉

Lényeg a lényeg, hogy van a BMC-nek erre a szakterületre tervezett eszköze, kettő is: a Crossmachine CXA01 Rival-lal vagy akár 105-tel, a másik pedig a Crossmachine CX01 Force-szal. Azért ami a fantázianeveket illeti, A for effort – ja nem 🙂 A bringák itthon is kaphatóak, élőben is meg lehet vizsgálni a műtárgyakat a forgalmazónál.

Trek

Pont az amerikaiak maradnának ki az őszi-téli buliból? Nyilván nem. Az utóbbi időben PR-szempontból több jó fogásuk is volt: egyrészt az élő, két lábon járó legenda, Sven Nys, aki visszavonulása után vitte magával a márkát a fenomális történelmű Telenet-Fidea Lions csapathoz, ahol Team Manager lett. Másfelől ott van a női szakág, ahol az amerikai sztár, Katie Compton bizony egy Trek nyergében osztja a fájdalmat időről-időre.

Azért ilyen nevek nem adják a nevüket mindenhez, szóval nem valami biciklinek kinéző trágyadombot kaptak a versenyzéshez, efelől biztosak lehetünk. Cyclocross bringa szép számban kap helyet a Trek repertoárjában: Crockett 5, 7, 9 néven 1700 és 3000 euró között, míg Boone 5, 7 és Race Shop Limited néven 3000-4000 euró között mozognak a gépek. Maguk a vázak már 700-2000 euró között elérhetőek. Azért ugye nem ment el a kedv? 🙂

Specialized

A márka mind országúton, mint montiban (mitöbb, fixieben) is elég jelentős, ami nem csoda, hiszen elég innovatívak, nomeg PR-szempontból ők sem ma kezdték a bizniszt. Cyclocrossban is szeretnének jóval nagyobb részesedést elérni, de ez talán még várat magára. Kiemelendő persze Nikki Harris Brammeier neve, aki a női mezőnyben tavaly 4. volt a VB-n, és annyi angol bajnokságot nyert, hogy megszámolni sem tudjuk.

A bringapark a Crux fantázianevet viseli, ebből van E5, Sport E5, Elite X1, Expert X1 és az S-Works Crux, mint a kategória csúcsa. 1400-tól 7000 euróig el lehet szállni ebben a mezőnyben, úgyhogy tessék megfontoltnak lenni 😉

Giant

A Giant mint cyclocross bringa talán méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig több modell is elérhető, ráadásul a holland Lars van der Haar komoly eredményeket ért e gép nyergében. A hölgyeknél Thalita de Jong tavaly világbajnokságot nyert vele, és a Giant Liv vázzal idén Lucinda Brand is elég jól elevickél.

Egy szó mint száz, aligha bánnátok meg, ha a következő cyclocross bringa a garázsotokban/hálószobátokban egy Giant lenne. Ár szerint haladva van nekik TCX SLR 2 (1240€, 105), TCX Advanced SX (2050€, Apex 1), TCX Advanced Pro 2 (2575€, Rival) és TCX Advanced Pro 1 (4400€, Di2). Gondolkozzatok el!

Merida

Valószínűleg ez a márka az, amit senkinek nem kell bemutatni Magyarországon. Alighanem kevés kerékpáros van itt ma körünkben, akinek ne lett volna – akár futó – kapcsolata egy Meridaval.

Nem is ragozzuk túl a kérdést, tudjátok, mire számíthattok: szigorú, de igazságos 🙂 Az alábbi képeken a keresztségben 600-as (Apex 1, 10 kg), 6000-es (Ultegra, 8.75 kg), 700-as (Ultegra, 9.5 kg) és 9000-es (Force 1, 8 kg) nevet kapó sporteszközöket látjátok. Aki eddig szerette a márkát, bizonyára a 2017-es modellekben is örömét leli.

Rose

Rose. Rose. Rose. Ízlelgessétek. Erre itt nem számítottatok, ugye? Fel kellett kerülnie a listára, hiszen Magyarországon szép lassan megkerülhetetlenné válik a márka, talán mindenki találkozott már face-to-face egy Rózsival. Cyclocrossban is térhódításra készülnek a német webshop bringái, amiket élőben Budapesten a forgalmazónál tudtok közelebbről szemügyre venni. Vaaagy a hazai cross viadalokon megkeresitek a kerékpáros körökben méltán jól ismert Zsét, mert idén már ő is egy Xeon segítségével fog úszni a pénzben és csillogásban 🙂

A modellekről: a lehetőségek tárháza szinte itt is kimeríthetetlen, festés és szett egyaránt variálható. Van a Cross Pro RS (1350-1800€), a Pro DX Cross (1350-1800€), a Team DX Cross (1500-3000€), a Xeon CDX Cross (2400-3200€), valamint a Xeon CDX Cross Gravel (2500-3550€), ami némileg már tovább is mutat, mint pusztán crossozás (mondjuk a “Gravel” szó elég árulkodó). Ez tehát a Rose palettája – ha tetszik, tudjátok, mit kell tenni 😉

Basso

Aki együtt él a cyclocross bringa világával, aki lélegzi a crosst, az már a Basso márkával is találkozhatott, különösen itthon. Országúton kiváló visszajelzések vannak a Basso vonatkozásában, és bár még nem ültünk rajta, valószínűleg hozza a szintet crossban is. Két modell létezik, a belépő Devil Cross (Tiagra-val 780€ körül), valamint a Fast Cross (105 vagy Rival 1, 3000€ magasságában).

Utóbbi vázzal, a Fast Cross-szal láthattátok eddig és valószínűleg ezután is száguldozni a magyar kerékpársport két megkerülhetetlen alakját, mindenki szíve csücskeit, az örökifjú Baktert és Cserit, úgyhogy referenciáért körülöttük érdemes döngicsélni!

Lapierre

Félelmetes tény, de a Lapierre nem korlátozódik a francia FDJ országúti csapat ellátására, vannak nekik cyclocross bringáik is. Tán még Szőr Bradley Wiggins is egy ilyen nyergében ismerkedett a cyclocross művészetével, meglehetősen visszafogott sikerrel – de ez nem a kerékpáron múlt 🙂 Néhány Lapierre géppel talán már a Kedves Olvasó is találkozott, ami azért nem különösebben meglepő, mert itthon is kaphatóak, nem kell külföldre zarándokolni a vásárláshoz.

Négy modellből áll az 1946-ban alapított márka cyclocross arzenálja, ami nem nagy, de talán épp elegendő. A fantázianevek kitalálásával itt sem kínozták halálra az agysejtjeiket, bizonyára a less is more elvét követték (reméljük, francia kiejtéssel olvastátok magatokban a mondást!). Létezik a CX Alu 200 (Sora), a CX Alu 500 (105), a Carbon 500 (disc, 105) és a CX Carbon 600 (disc, akár Di2-vel). Nézegessétek, tanulmányozzátok őket, hátha szerelembe estek ezzel a francia hódítóval 🙂

Stevens

Micsoda név a szakmában! Nem csak a belga és holland dombokon, de még itthon, Magyarországon is számos Stevens biciklit láthattunk a Supercross széria állomásain. Ez nem is csoda, hiszen ha a 2015-ös világbajnok, Mathieu van der Poel és a női mezőny nagyágyúja, Sanne Cant is a német márkát használja, akkor valószínűleg jó lesz ez Mosonmagyaróvártól Gyuláig is.

Amellett, hogy már a pöttömökre és az utánpótlásra is gondoltak a Junior CX vázzal, 8 modellből tudnak választani a felnőttek. Belépés 10,4 kilós a Tabor (Tiagra) fantázianevű eszközzel történik, aztán jön a Namur (105, 9.3 kg), a Gavere (105, 9.7 kg), a Prestige (Ultegra, 9.3 kg), a Vapor (Ultegra, 8.9 kg), majd a csúcsgép, a Super Prestige, amely kapható hagyományos fékkel (Ultegra, 8.3 kg), valamint tárcsafékkel és mechanikus váltóval (Ultegra, 8.5 kg) és Di2-vel (8.6 kg) is. Mi itt most négy képet hoztunk: Super Prestige, Vapor, Prestige és Tabor szerepel e kis galériában.

Wilier

Egy igazán nagy névvel zárjuk ezt a bemutatót. Az olasz Wilier márka érdemelte ki a +1 kiemelést, hiszen volt mersze valami félelmeteset merészet húzni és hasonlóan merészet alkotni. Jót is tehet nekik, hiszen cyclocross bringa terén velük kapcsolatban leginkább a tavalyi VB és Femke van der Driessche motorizált biciklije juthat a legtöbbek eszébe. A rossz reklám is reklám, de azé’ má’ na…

Aki maga szeretne Wiliert szeretne hajtani, annak lehetőségként a belépő Jareen (850-1300€, 4 színben), a kicsit előremutatóbb Cross Disc Carbon (1450€-tól), amit nagy kedvencünk követ a sorban. Ez nem más, mint a Jaroon (2300€-tól), amely karbon villával érkezik, de maga a váz acél! Szépen kidolgozott, nem túlflancolt, igen funkcionális gép. Ha ez még nem elég, akkor ott van a Jaroon Plus (2400€-tól), ami 29 pluszos kerekekre vágyik, de ugyanúgy koskormánnyal szerelt. A látványtól megfeküdtünk, mint a soundos csajok a DVBBS backstage-ben teljesen készen vagyunk! Ez persze nem kifejezetten CX versenyekre készül, de mókának mindenképp jó. Köszönjük Wilier!

Most ennek itt vége van

Ez volt tehát a két részes cyclocross bringa bemutatónk első része. Amely gyártók most nem fértek be ide, azokat ugyanitt holnap dél és 12 óra között gyászoljuk. Az alkalmat megragadva e helyen jegyezzük meg, hogy fenti a márkáktól vagy forgalmazóiktól egy árva fityinget sem kaptunk azért, hogy itt szerepeljenek – a válogatás saját belátásunk alapján történt. Hogy a második, igazán különleges produktumokat sorra vevő cikkünk mikor jön, hohó, azt nem áruljuk el, úgyhogy figyeljetek nagyon 😉

Addig is tanulmányozzátok a versenynaptárat, készüljetek szívvel-lélekkel, és leginkább rendesen felragasztott szingókkal az idei szezonra!

Látogassátok sűrűn az új cyclocross.hu weblapot!
Kövessétek Facebookon is a cyclocross.hu oldalt!
Reagálhatsz Facebookkal!
Share