was successfully added to your cart.

Cart

Magyar lányok külföldön – heti programajánló, 1. rész

By 2017/04/27Hazai, Női, Női

Nincs mese, valamit tenni kellett. Ez itt egyszerre a kezdet és a vég. Vég, mert eddig nem adtunk úgy igazán struktúrát a magyar női kerékpárversenyzők külföldi aktivitásainak; egyrészt ez a mi sarunk, valljuk be, másrészt viszont vajmi kevés információt lehetett róluk megtudni előzetesen. De most, lesz ami lesz, keretek közé helyezzük a versenyzésükről történő híradásokat, legyen szó behrangozóról vagy beszámolóról. Elindítjuk ezt a sorozatot (=kezdet!), és bízunk benne, hogy gyakran lesz lehetőségünk írni, magyarán sokszor látunk magyar hölgyeket külföldi UCI versenyeken részt venni.

Az ardenneki hét után nincs megállás, sűrű időszak következik, és két többnapos, valamint egy egynapos is zajlani fog ezen a héten: a Gracia Orlova, a Festival Elsy Jacobs, valamint a Tour de Yorkshire Women’s Race. Nézzük, mit tartogat mindez nekünk!

Gracia Orlova - 2.2

Mit kell tudni erről a versenyről? Már 31. alkalommal rendezik meg a versenyt, ennek helyszíne pedig Csehország keleti csücske, Ostrava környéke, egészen közel a lengyel ill. szlovák határhoz. Emelkedőkből nem lesz hiány ezen a megmérettetésen, de nézzük, egészen pontosan milyen szakaszok lesznek a csütörtökön kezdődő mulatságon:

  1. Orlová – Stramberk, 110 km
  2. Lichnov – Lichnov, 100 km
  3. Havirov – Havirov, 13.5 km (időfutam)
  4. Detmarovice – Visalaje, 63.5 km
  5. Orlova – Orlova, 101.6 km

Ha a magyar vonakozást nézzük, az “újkorban” pár ismerős névvel talákozunk a versenyt sikerrel befejezők listáján:

  • Benkó Barbara: 2013 – 89./104., 2015 – 56./108.
  • Király Mónika: 2013 – 94./104., 2015 – 69./108.
  • Szurominé Pulsfort Diána: 2015 – 77./108.

Ha teljesen őszinték akarunk lenni, és miért éppen most hagynánk fel ezzel a szokásunkkal, akkor azt kell mondanunk, hogy idén – papíron – nem tűnik olyan mérhetetlenül erősnek a mezőny. A WM3 az egyetlen igazán nagy csapat a rajtlistán, és nehéz elképzelni, hogy bárki nehézséget okozzon a Vos-Niewiadoma-Scandolara-Tenniglo-Plichta-Koster sornak – főleg mondjuk “hegyibefutónál”. Vos kétszer nyert már összetettet, Niewiadoma pedig bomba formában van a három ardenneki bronzérem után.

24 csapat próbál majd borsot törtni az orruk alá; egy német, litván vagy szlován jó egyéni teljesítményt várunk így előzetesen. A 24-ből 13 csapat válogatott, de természetesen a miénk nincs köztük – fő az óvatosság! Roll Safe mémünk mondhatná, hogy ha nem versenyzel, nincs meglepetés sem nem fogy a pénzed sem! Nagyjából 2015 év vége óta nem tudjuk (érdeklődés ellenére sem!), hogy létezik-e női nemzeti csapatunk, ki vezeti, nagyjából kik a kerettagok – értitek, mire akartunk volna kilyukadni. Régiónkból az osztrákok, szlovákok, szlovénok, lengyelek és ukránok ott lesznek azért a biztonság kedvéért – aztán ne lepődjünk meg semmin.

Magyar versenyző azért lesz, pontosan egy darab, méghozzá a magyar bajnok, Király Mónika, aki a 11-es rajtszámot fogja viselni az S. C. Michela Fanini Rox csapatában. Nagyon szurkolunk, egy jó szereplés – a szintrajz alapján úgy véljük – benne van a pakliban!

Festival Elsy Jacobs - 2.1

Ó Luxemburg, te drága, szívünknek kedves föld. Lerohantak minket az emlékek az idei, bieles-i cyclocross világbajnokság első és második napjáról. De ez most más verseny van soron: aszfalt, csak hölgyek, szóval ideje ismét erre koncentrálnunk. Három szakasz lesz, szóval túlélhető a terhelés mértéke, főleg, ha azt “az okosok” is úgy akarják – tempóilag:

  1. Cessange – Cessange – 2.8 km
  2. Steinfort – Steinfort – 97.7 km
  3. Garnich – Garnich – 111.1 km

A versenyt lehet majd élőben is követni (péntek: 18.00, szombat: 15:30, vasárnap: 15:00), aki viszont ezzel a luxussal nem tud élni, tájékozódhat majd a frenetikus, csak francia nyelvű honlapról, valamint a verseny Twitterét követve is (tudjátok, külföldön ez működik 😉 ). Fun fact: a verseny arról az Elsy Jacobs kisasszonyról kapta nevét, aki a történelem első női, országúti mezőnyverseny világbajnoka – még 1958-ból.

Ezen a versenyen már több nagy csapat is képviseltetni fogja magát, összesen 18 gárda száguldozik majd Luxemburg dél-nyugati szegletében. A Boels Dolmans hozza a világbajnok Dideriksent (Guarnier és a local hero Majerus is ott lesz), a Cervelo-Biglat a Lepistö-Moolman páros vezeti (és van még tartalék!), míg a Lares-Waowdeals-ben ott lesz De Jong és Oliviera. Veszélyeztet majd a BTC Ljubljana Bujakkal, a Drops Ann-sophie Duyck-kel, a Lensworld-Kuota Confalonieri vezetésével érkezik, a norvég válogatottnál az Andersen-Heine duót figyeljük, de ott lesz a mindig aktív Sport-Vlaanderen is, várhatóan a jó formában lévő Kelly van den Steen főszereplésével.

A végére hagytuk talán a legfontosabbat: a Maaslandster Nicheliving színeiben rajthoz áll Kormos Veronika is, 153-as rajtszámmal. Ahogy Móninak, úgy neki is szurkolunk, hogy végig tudjon menni a versenyen, ez kicsit sem lesz gyerekjáték!

Tour de Yorkshire Women's Race - 1.1

Nos, ez egy egynapos verseny lesz, amely a férfiak TdY kiírásába lett beépítve. 122.5 kilométerről van szó, egy hurokkal Tadcaster városából megy majd Harrogate-be a mezőny a szombati napon. Egy nagyobb emelkedő van, amivel meg kell majd bírkózni, ez a mesésen hangzó Cote de Lofthouse nevet kapta a keresztségben, és 11.4%-ot tud 1.7 kilin. Fincsi! Bá várhatóak itt támadások, mivel a táv nagyjából felénél található, aligha fog bárki is hazaérni.

Mindent fontosat meg lehet tudni majd a verseny honlapjáról és Facebook oldaláról is, illetve valószínűleg erről is lesz live stream – ha megvan, bemásoljuk ide!

Ezen a versenyen lesznek a legkomolyabb sorok. Itt is lesz local hero a Boels Dolmans színeiben, hiszen a tavalyi világbajnok, Lizzie Deignan vezeti a csapatot, ahol amúgy van der Breggen, Blaak, Pieters és Brammeier (cross, valaki?!) is helyet kapott. Nem kérdés, kivel akarják megnyeretni ezt a versenyt…

A Wiggle High5 több opcióval is készül a mezőnyhajrára: Bronzini és D’Hoore mellett a tavalyi ezüstérmes, Lucy Garner is ott lesz, bár idén nem dobtuk magunkat hanyatt a teljesítményétől – eddig. A Canyon-SRAM Brennauerre és Guarischire számíthat a sprintben, miközben a brit bajnokkal, Hannah Barnes-szal mindenki szeretne majd készíteni egy fotót. Az utolsó párszáz méteren szeretne dönteni a Cylance (Wild), a Sunweb (Rivera, Mackaij), az Alé Cipollini (Bastianelli), a Hitec (Kessler, Aalerud), és felkészült erre az FDJ is (Fournier).

Hogy ne legyen olyan egyértelmű a mezőnyhajrá kialakulása, olyan nevek is szórakoztatják majd a mezőnyt, mint Fahlin (Wiggle High5), Cromwell (Canyon-SRAM), Gutierrez, Ratto (Cyclance), van Dijk (Sunweb), Gillow, Knetemann (FDJ), van de Ree (Lares). Érdekesség, hogy a 18 csapatból 8 gárda brit – még ha nem is olyan acélosak, megkapják a lehetőséget a szereplésre.

Röviden, de tömören ennyi lenne a programajánlónk erre a hétre, már ami a női versenyzést illeti. Elég dús program, de egyet se féljetek, az eredményekről be fogunk számolni. Hol érdemes ezért minket követni? Válasszatok – több válasz is megjelölhető 🙂

Reagálhatsz Facebookkal!
Share