was successfully added to your cart.

Cart

Tour de Hongrie 1500

By 2017/11/25Férfi, Hazai

Közeledhetnek az autósok a bringásokhoz?
Ezzel a címmel invitált minket a KAKFKI, azaz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda. Mivel nem igazán vág profilunkba, hogy a városi kerékpározás kihívásairól vagy a bringás turizmusról írjunk, így ritkán jelenünk meg ezeken a sajtóeseményeken. De mivel felszólalók között olvastuk Christian Prudhomme nevét, valamint Eisenkrammer Károly is beült a mikrofonok mögé, gondoltuk, talán ez most nekünk is aktuális.

Végül Prudhomme úr csak egy videóüzenet erejéig volt velünk, ami miatt azért kissé csalódottak vagyunk így utólag. A francia kerékpáros atyaúristen novemberben állt be a kerékpárosok biztonságáért szóló kampány mögé a versenyével. A kampány célja, hogy együttműködésre és a szabályok betartására hívja a járművezetőket – elsősorban a védtelen puhatestű közlekedők, a kerékpárosok védelmében.
A képlet egyszerűnek hangzik: az autósok figyelmét szeretné felhívni a megfelelő oldaltávolságra, amit ők 1,5 méterben határoztak meg. Arról nem igazán vannak ugyan pontos adatok, hogy a balesetek mekkora hányadánál jelentős tényező a nem megfelelően választott előzési távolság, de talán könnyebben kommunikálható, mint a többi probléma.

Európa több országában már része a helyi KRESZ-nek, nálunk csak most indul a kampány. Ebbe több szervezet is be fog társalni, de a Tour de Hongrie számunkra a legkedvesebb (a teljes lista: TDH, KAKFKI, Magyar Kerékpáros Szövetség, Magyar Kerékpárosklub, Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége, tehát szinte bárki, aki itthon bringásokat próbál egybe terelni).

A téma élharcosa itthon Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos (és nyakkendő szakértő) lesz. Saját bevallása szerint a hazai KRESZ módosítása is tervbe van véve, kötelező oldaltávolságot fognak előírni. Ezen kívül egy “közlekedésre nevelő munkafüzet” is készül, negyedik-ötödik osztályosok részére. Reméljük, azért azoknak is jut belőle, akik már vezethetnek autót…

A Tour de Hongrie-n kiemelt helyen, a megkülönböztető trikókon lesz a látható majd a “másfél méteres” kampányüzenet. Maga a mozgalom jól illik a szervező, a Vuelta Sportiroda profiljába, hiszen BringaAkadémia programjukat már évek óta futtatják. Ez 10-14 éves korosztály oktatásáról szól, hogy a gyerekek később megfelelő tudással csatlakozhassanak a közúti forgalomba.

Ha már a magyar körverseny szóba került, a sajtótájékoztató után Eisenkrammer Károlyt természetesen a 2018-as Tour de Hongrie-ról is alaposan kifaggatuk.

Mit lehet tudni a jövő évi Tour de Hongrie útvonaláról?

Az útvonal kialakításában már előre járunk, nagyon sokat dolgoztunk rajta; összesen egy fél évet küzdöttünk érte, de még nincs kész a végleges térkép. A városok “lobbija” erős, nehéz igeneket mondani, mert akkor nemeket is kell mondanunk, másrészt még mi is alakítjuk a 2.1-es besoroláshoz a szakaszokat, hogy azok hossza és nehézsége is megfeleljen annak a szintnek, amit elvárnak tőlünk a csapatok, a média vagy akár a szurkolók. Ami biztosnak tűnik most, hogy a verseny az ország két részén fog hangsúlyosan megjelenni, egyrészt a Balaton vidékén, másrészt Észak-Magyarországon, ahol a hegyi szakaszok kerülnek lebonyolításra. Olyan útvonalat igyekszünk választani, ami szépségében, “médiaértékében” is megfelel annak, amit szeretnénk megmutatni Magyarországról a világnak, hiszen továbbra is cél a Eurosporton való megjelenés.  

A távok hosszabbak lesznek az eddigieknél, de az igazi nehézség nem a szakaszok hossza, és nem is a szintkülönbség lesz, hanem a mezőny. Tehát maga a verseny tempója, amire nincsen ráhatásunk, mi maximum szurkolni tudunk.

Mi a helyzet a csapatok tekintetében?

Bármelyik WorldTour csapatot szívesen látnánk, sokakhoz van valamilyen magyar kapcsolatunk is. Például szponzorunk a Soudal vagy a Dimension Data, akiknek a magyar képviseletével néhány éve együtt dolgozunk már. Persze igazából ez nem sokat jelent, hiszen a WorldTour csapatok teljesen önállóak, általában egyedül döntenek a saját sorsukról.
Sokkal inkább érdekesebb a versennyel kapcsolatban, hogy milyen annak színvonala, és hol helyezkedik el a versenynaptárban. Idén a Tour de France után vagyunk három héttel, a Vuelta előtt pedig eggyel. Velünk azonos időpontban egy teljesen sík holland-belga hat napos verseny van (ez az egykori Eneco Tour, ma BinckBank Tour néven fut. Ezenkívül a francia Tour de Limusine is átfedésben van a magyar körrel.). Ha van olyan csapat, aki a Vueltára való készülésként szeretne egy hat napos versenyen indulni dombos, illetve hegyes terepen, akkor itt a lehetőség, nálunk megtehetik. Persze ez most az én véleményem, majd kiderül, hogy jól sikerült-e kalkulálnunk.

Milyen magyar csapatokat láthatunk majd? Két UCI csapatot és a válogatottat?

Ebben a kategóriában az indulás lehetősége valóban korlátozott. Tehát felfelé nyitunk, lefelé zárunk. Az alsó határ a UCI kontinentális csapatoknál, illetve a válogatottaknál van meghúzva. A magyar válogatott természetesen meghívást fog kapni, amivel kapcsolatban várjuk a szövetség együttműködését, hogy miként is áll az majd össze. A mai információim szerint két olyan csapat van, akik UCI bejegyzéshez folyamodtak: az egyik a Kőbánya Cycling Team, a másik Bátorfi Béla csapata (Pannon Cycling project). Ezeknél a csapatoknál jól láthatóan koncentrálódnak a kiváló versenyzők, tehát én arra számítok, hogy akinek ott a helye a versenyen, az ott is lesz a versenyen. Vagy saját csapata színeiben, vagy a nemzeti mezben.

A Kőbánya szereplése a Tour de Hongrie-n szívügyed lehet…

A csapatot igyekszem különválasztani a versenytől. Aki ismer régebbről, az tudhatja, hogy valójában mindig is szerettem volna egy kerékpáros csapatot, a versenyszervezés immár 17 éve csak azért jött, mert ha ugyan lett is volna pénz csapatra, akkor sem volt hol indulni. Tehát úgy gondoltam, először versenyeket kell csinálni, hogy legyen hol versenyezni, a klubot csak pár éve kezdtük el építeni. De ma már elég komoly eredményeket is érünk el utánpótlás kategóriákban a kőbányai csapattal. Amit még fontos tudni ezzel a kapcsolatban, hogy bizony a folyamatos szakmai munka nagyon gyorsan meghozza az eredményét, néhány éven belül már látszott is a gyümölcse. Specziár Viktornak köszönhetően sorozatban nyerjük a magyar bajnoki címeket az U13 és U15-ös kategóriákban. Látni kell, hogy ezek a srácok két-három év múlva meg fognak nőni, és akkor vajon mi lesz velük? Hova fognak tovább menni? Valójában egyfajta kényszerpályán vagyunk vagy voltam, mikor úgy gondoltam, hogy egy felnőtt csapatot is össze kell hoznunk, ha szeretnénk a saját versenyzőinknek jövőt építeni. Ezekután már adta magát a helyzet, hogy ha viszont van felnőtt csapatunk, akkor a Tour de Hongrie-t se hagyjuk ki, ezért a UCI kontinentális csapat bejegyzése kötelezővé vált, ami jelenleg egy nagyon komoly pénzügyi kihívás.

Laikusoknak mi újat adhat ez a verseny, mi lehet a legszembetűnőbb különbség?

Egy WorldTour csapat megjelenése egy ilyen versenyen bármilyen laikus számára szembetűnő változás. Az ekkora csapatoknak a technikai háttere, megjelenése, eszköz- és gépparkja olyan, amit nem lehet nem észrevenni. Mikor például a Forma 1-es nagydíj keretében megérkeznek a Hungaroringre a kamionok, amik hozzák az autókat, a stábot és minden mást, az azért mindenkinek feltűnik. Valami hasonlóval lehet találkozni majd a 2018-as TDH-n is, tehát maga a show a sportszakmai rész mellett. Hasonló látványelem tulajdonképp a Eurosport közvetítés is. Mikor a magyar körrel kapcsolatban erről van szó, akkor hirtelen mind a városok, mind a szponzorok számára egy másik lehetőség nyílik meg. Ezt ma még ugyan közvetlenül nem érezzük, egyelőre csak álom, majd 2019-ben fogom én megtapasztalni remélhetőleg, mikor lesz már egy megvaslóult verseny. Ma még csak egy álomról beszélünk, de ha ez eljön, akkor ez mindenki számára egy nagyon jelentős áttörés lesz. Aki pedig ismeri és szereti a bringát, azoknak a versenyző sztárok, csapatok nevei lehetnek igencsak vonzóak majd.

A viadal augusztus 14-én kezdődik és hat nap múlva, 19-én fejeződik be. Idén a 2.1-es besorolás miatt akár a mezőny fele már WorldTour csapat lehet. A végleges útvonalat februárban prezentálják a szervezők.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share