was successfully added to your cart.

Cart

UCI cyclocross világbajnokság, Bieles 2017

Minden idők egyik legfontosabb cyclocross világbajnoksága jön nekünk magyaroknak, hiszen három versenyzővel leszünk jelen: két nagyon erős juniorral, és egy olyan elit versenyzővel, aki kifejezetten csak crossra készült. Ha ez nem lenne elég, akkor sem kell aggódni, hiszen még egy crossos mércével is kiszámíthatatlan, izgalmas vébére készülhetünk Bieles 2017 címszó alatt. Lássuk, miről is van szó, görgessetek egy picit!

Kezdjünk egy kicsi messzebbről, megosztjuk veletek a Nagy Titkunkat. Kissé meglepő módon még nekünk is fizetni kell benzinért, fényképezőgépért, laptopért, ergo sok pénzünkbe kerül, hogy működjön ez a gépezet, amit ti leBidon-ként ismertek. Ha az info@lebidon.net címen rendeltek, vagy a Bikepontban és/vagy a Mesterbike-ban vesztek naptárat személyesen, akkor

  1. tizenkét hónapig lesz mit bámulni otthon a fehér fal helyett
  2. nekünk sem kell sírnunk itt, hogy milyen nehéz a sorsunk 😉

Tehát win-win situation, mindenkinek megéri. Köszönjük!

Idén a luxemburgi Bieles (Belvaux) lesz a verseny otthona. Ez lesz az ötödik VB a kis országban, bár az előző négyet igencsak régen, a 70-es évek előtt rendezték. Egy darab elit férfi bronz érmük van, Claude Michely által, 1985-ből. Tehát nem egy “crossos” nemzet. Ellenben a kerékpározást legalább annyira fontosnak tekintik, mint mesebeli országokban a stadionépítéseket. Nagyon. Csak pár név az elmúlt időkből: Charly Gaul, Kim Kirchen, Schleck testvérek, Bob Jungels, vagy a VB hazai reménysége, az országúton is bevethető Christine Majerus.

A nevezettek névsora is hosszú, összesen 27 versenyzőt terveznek indítani. Köztük az alig 54 (!) éves Suzie Godart-ot, aki harmadik lett az idei luxemburgi bajnokságon, mindösszesen 4 perccel lemaradva Christine Majerus-tól. Just sayin’.

De még mielőtt nagyon belemerülünk a luxemburgi almanachokba, kicsit beszéljünk a pályáról, helyszínről. Luxemburg három körzete közül a legdélibben vagyunk, a fantáziadús nevű – wait for it – Luxembourgban, ezen belül pedig, Esch-sur-Alzette kantonban, és Sanem “kommunában”, pontosan Belvaux városában, amit a helyiek Bieles-nek hívnak. Kedvenc Wikipédiánk külön kiemeli, hogy Bieles a 12. legnagyobb luxemburgi város, és a legnagyobb, amiről nincs elnevezve “kommuna”. Reméljük ez mindenkit legalább annyira szórakoztatott, mint minket 😉
Magát a versenyt egy parkban tartják, amit az elmúlt években alakítottak ki, az egykori nehézipari (zömmel acélipari) terület rehabilitációjaként. Az amúgy 120 focipályányi területen még kialakításra kerültek irodák, iskolák, és egy nagyobb pláza is, egyszóval mindenki megtalálhatja a számításait.

Bieles 2017

Ez lenne itt a pálya rajza, de aki realistább élményt szerte, az nézze meg ezt a videót, bár az is csak az érdekesebb részeket mutatja be. Egy mesterséges parkban járunk, tehát nem fogunk erdőben, domboldalon kanyargó kordonokkal találkozni (mint Zolderben), inkább hasonlít a Táborban kijelölt nyomhoz. Ha nagyon szeretnénk valami hazai párhuzamot vonni, akkor talán az idei kazincbarcikai pálya volt hasonló karakterű. Ugyanolyan, csak teljesen más 😉 Az esemény “nagykövete”, Christine Majerus szerint három részre osztható, amit majd látni fogunk. Az első harmad egy egyszerű, füves szakasz, ahol nem kell sárra számítani, egyedül depó utáni dupla akadály tartogat izgalmakat (reméljük itt is lesz ledfal… ledfal nélkül sehova!). Középen egy fokkal technikásabb, de még mindig fűvel borított rész van, míg az utolsó harmad az, ahol az igazi különbségek fognak születni. Van itt felfutás, rézsű, meredek fal; minden, ami miatt szeretjük ezt a cirkuszt. Mindenkinek “ismeretlen” a terep, hiszen ez lesz az első verseny, amit itt rendeznek, így még most is mindenki találgat, nézelődik, pályát jár. Többnyire ebben a sorrendben.

Tél van, hideg van, és köszönhetően a globális felmelegedésnek, teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. Most éppen havas, jeges a pálya, de ha megérkezik a hétvégére ígért melegedés (esetleg eső), akkor az teljesen más képességű versenyzőket fog nyerő pozícióba hozni. Többeknek van véleménye a pályáról: itt Bart Wellens-től, itt pedig Sven Nys-től olvashattok összefoglalót. Holland tudás, vagy Google Translate szükséges lehet… Nys mesternél nagyon jól látszik, hogy mennyire meredekek ezek a rézsűs szakaszok. Mi már várjuk.

Ennyit a színpadról, most pedig következzenek a színészek. Öt társulat lesz, aki szerepel a hétvégén. A junior férfiak, U23 férfiak, felnőtt nők, és férfiak mellett megint jelen lesz a tavalyi “kísérleti” kategória, az U23-as női mezőny. Tavaly a kelleténél kicsit nagyobb hangsúlyt kaptak, köszönhetően Femke Van den Driessche-nek és mindentudó kerékpárjának (igen, a motoros sztori…). Erről sajnálatos módon azóta sem derült ki a teljes igazság. De legalább az Indexen is írtak a cyclocrossról – de jó nekünk…

Junior fiúk

Most felejtsük is el a motorokat, inkább koncentráljunk a junior fiúk mezőnyére! Annál is inkább, hiszen rögtön itt találkozhatunk két magyar névvel is, Fetter Erik (PCCC – Bianchi) és Vas Balázs (Merida Maraton Team CST) személyében. Sajnos Balázs csak a nevezettek listáján van rajta, betegség miatt nem fog tudni rajthoz állni, így Erik lesz az egyetlen hazai ifú legény, akire számíthatunk. Hoogerheidében már bemutatta, mit tud: egy több, mint korrekt 38. hellyel, amivel igencsak magasra rakta a lécet. Reméljük, sikerül megugrania.

Ami a dobogót illeti, a tavalyi győztes Jens Dekker (Hollandia) immár U23-ban próbál bizonyítani, egyelőre kevés sikerrel. Az ezüstérmes Mickael Crispin (Franciaország) inkább montiversenyeken indult tavaly, egyedül az idei francia cx bajnokságról van egy 11. helye U23-ban. Thomas Bonnet-et szintén nem nevezték, pedig egész szép eredményeket hozott idén, megintcsak U23-ban, például egy Európa-bajnokság ötödik helyet. Tehát ebből látszik, hogy új dobogó lesz – nehéz jósolni, de mi megpróbáljuk. Itt mindig az a kérdés, hogy a két nagyon erős válogatott, Hollandia és Belgium mellé kik férnek még oda, esetleg megjelenik-e valaki egy teljesen másik szakágból, és borítja a papírformát (mint Simon Andreassen 2015-ben Táborban).

A két favorit ország mellé mostanában Franciország szokott odaférni, de az elmúlt szezon nagy meglepetése volt a britek kiváló szereplése. A hollandok első embere Thymen Arensman, de esetleg Ryan Kamp is odaférhet a dobogóra, vagy nagyon közel. Belgáknál Toon Vandenbosch, Jelle Camps és Bekaert Yentl a topfavoritok. Franciáknál Antoine Benoist és Maxime Bonsergent mentek idén kiválóan. A britek nagyon felszívták magukat, Thomas Pidcock vezeti a világranglistát, és megnyerte az Európa-bajnokságot, valamint a legutóbbi világkupa futamot is. Csapattársaival, Ben Turner-rel és Daniel Tulett-tel szintén számolni kell. Meglepetésember lehet a spanyol Jofre Cullel Estape Jofre, a cseh Jan Gavenda és a kanadai Gunnar Holmgren. Sok nevet felsoroltunk, nehéz itt tippelni, de ez ugyanakkor mindig izgalmas versenyt is eredményez, ráadásul akkor még ott van Erik is ebben a mezőnyben 😉

Női U23

A másik nehezen jósolható kategória a hölgyek U23-as mezőnye. Többnyire együtt mennek a felnőtt nőkkel, amúgy sincsenek sokan, de próbáljunk meg szétnézni, hátha sikerül okosakat mondani!

A tavalyi nyertes megint itt lesz, Evie Richards a britektől. Nagyon erős montis szezonon van túl, meglátjuk, mennyi sikerült regenerálódnia. Hoogerheidében már 6. volt a felnőtt nők között, így nagy eséllyel sikerülni fog a duplázás. A zolderi ezüstérmes cseh Nikola Noskova is itt van, négy másik társával egyetemben, nem úgy, mint az akkori bronzérmes belga Maud Kaptheijns, aki már az elit kategóriában fog indulni. Ők örülhettek tavaly a végén, de lássuk, kik vannak még.

A hollandok közül Manon Bakker és Annemarie Worst a két legesélyesebb induló – utóbbi győzelme esetén már várjuk az angol lapok “Worst is the best” szalagcímeit. A már említett belgák közül Laura Verdonschot második az U23-asok között a világranglistán, és egyben az egyetlen belga induló ebben a futamban (!). A világranglistát az amerikai Ellen Noble vezeti Laura előtt, a harmadik pedig a szintén amerikai Emma White. Olaszok közül Teocchi Chiara (megint egy kiváló XCO versenyző), a franciák közül pedig Evita Muzic a legerősebb. Ez is érdekes lesz; reméljük, a motoros bringákat mindenki otthonhagyja, és inkább csak Pauline Ferrand-Prevot korábbi teljesítményéből inspirálódik és merít erőt…

Férfi U23

Ugrás a fiúk huszonhárom év alatti mezőnyébe, ahol már sokkal több az ismerős név. Az egész tavalyi dobogó itt lesz két belga és egy cseh versenyző személyében. Zolderben Eli Iserbyt nyert, Adam Toupalik volt a második, és Quinten Hermans a harmadik. Innen ugyebár az arany és a bronzérmes volt belga nemzetiségű, közölük nagy eséllyel kerülhet ki a világbajnok is. Hasonló a helyzet a tavalyihoz, mikor Quinten ment jobban egész évben, de Eli formaidőzítés tökéletesre sikerült. Abban pedig nagyon bízunk, hogy szegény Adam Toupaliknak idén sikerül a köröket pontosabban követnie

A két dobogós mellett a belgák teljes sora nagyon erős (micsoda meglepetés), kiemelni Thijs Aerts-et lehet még, mint aki dobogóra esélyes. Négy világkupa győzelemmel érkezik a holland Joris Nieuwenhuis, eggyel pedig az olasz Gioele Bertolini, tehát mindketten veszélyesek. A franciáktól Clement Russo ment idén a legjobban, természetesen láthatjuk a Bielesben. A dán Simon Andreassen és a spanyol Felipe Orts pedig igazi meglepetésemberek lehetnek még!

Elit nők

A hölgyek megint nagyon megkeverték a lapokat, így például itt lesz a nagy visszatérő, Marianne Vos, de a címvédő Thalita De Jong sérülés miatt nem tud rajthoz állni. Vos már hétszeres (!) világbajnok, és komoly esélyeket látunk arra, hogy a nyolcadikat is begyűjtse, hiszen idén egy kivételével az összes kategorizált versenyén nyerni tudott crossban. Sophie De Boer is itt lesz a holland válogatottal: megnyerte a világkupa összetettet, végigversenyezte a szezont, nála is minden adott, hogy megkoronázza ezt az évet (extra motivációra adhat okot, hogy még a naptárunkban is szerepel egy fotóval 😉 ). Thalita kiesésével 4 fősre szűkült a holland válogatott, a maradék két induló Maud Kaptheijns és Lucinda Brand lesznek – utóbbi a sok országutazás után/mellett idén eléggé ráérzett a sarazásra.

A belgák is öt fővel állnak rajthoz, természetesen ki kell emelni Sanne Cant-ot, mint top favoritot. Ismét nagyon jó éve volt, bár a világkupákon annyira nem volt sikeres, mint például De Boer. Neki tavaly és tavaly előtt is nagy gondja volt, hogy a VB előtt “szétversenyezte” magát, a szezon végén lévő bajnokságra már kicsit “megfáradt”. Ő maga is erről nyilatkozott, hogy hiába dolgozik egész évben, ha a többiek “frissen” érkezve megkerülik itt. Remélhetőleg idén máshogy közelítette meg a dolgot, és egy csúcsformában versenyző Cant-ot láthatunk.
A többiek is erősek a belga keretből, de Ellen Van Loy-t, Jolien Verschueren-t mindenképpen meg kell külön is említeni – főleg előbbire kell majd figyelni, simán odaérhet a dobogóra. Az amerikaiakat Katie Compton vezeti. Idén főleg hazájában indult, de állt már négyszer is világbajnoki dobogón, miért ne sikerülne neki most is? Hasonló felkészüléssel érkezik honfitársa, Amanda Miller is, bár rajta meglepődnénk, ha dobogóra kerülne. A csehek titkos fegyvere idén is Katerina Nash (aki egyébként a 40. életévét fogja betölteni 2017-ben…). Amerikában szinte mindenhol nyert, európai szezonját pedig végig dobogón töltötte, amik között volt egy világkupa győzelem is, Namurban. 2011-ben állt utoljára világbajnokság dobogóján, most megint nagyon közel van hozzá, hogy odakerülhessen.

Még mindig nem értünk a végére az esélyeseknek, itt lesz a tavalyi meglepetés dobogós francia Caroline Mani, az olaszok reménysége Eva Lechner, a britek közül Niki Brammeier és a sérülésből visszatérő Helen Wyman, vagy a már többször emlegetett Maud Kaptheijns Luxemburgból.

Huhh, hosszú lista, bármi megtörténhet, és meg is történik, hiba lenne kihagyni az élő közvetítést, pláne, hogy ingyen hozzáférhettek a UCI Youtube csatornáján.  Könyvjelzőbe vele!

Elit férfiak

A férfiaknál egy kicsit könnyebb a helyzet. Nagy biztonsággal lehet kijelenteni, hogy vagy Mathieu Van der Poel, vagy Wout van Aert fog nyerni. Ha nagyon dönteni kéne, akkor a holland Van der Poel felé billen a mérleg nyelve, több futamot nyert idén, mint belga ellenfele. Sőt, van Aert-et egy könnyebb sérülés is hátráltatta, ami miatt ki kellett hagynia a hoogerheidei világkupát. Mondjuk ahogy ott Van der Poel közlekedett…nem volt sokkal jobb, mint otthon maradni 😉

Mathieu a technikásabb versenyző; egy havas, jeges, saras verseny neki kedvez, míg Wout a hosszú egyenesekkel és a felfutós részekkel vigasztalódhat. Tavaly mi Mathieu-ra tippeltünk és ráfáztunk, így idén inkább nem is megyünk bele ilyesmibe 🙂
Persze nem csak ketten lesznek a pályán, a hollandokat erősíti még a világkupa győzelemmel visszatérő Lars van der Haar is. Szinte az egész szezont ki kellett hagynia sérülés miatt, de amit Hoogerheidében láttunk tőle, az alapján bizakodóak vagyunk. Háromszor állt már dobogón világbajnokságon, szerintünk a negyedik is simán meg lesz. Van még egy egykori világbajnok a hollandoknál Lars Boom személyében. Idén sem crossozott túl sokat, de talán a tavalyi közönségkedvenc szerepénél most többet fog vállalni. Corne Van Kessel és a másik Van der Poel, David szintén említésre méltó a narancssárga gárdából.

A belgák is olyan névsort hoznak, hogy könnybe lábad a szemünk, és akik közül bárki dobogóra kerülhet a végén. Erre a legnagyobb esélye (persze van Aert-en kívül) Kewin Pauwelsnek és Tom Meeusennek van. Utóbbinak főleg nedves körülmények között. Laurens Sweeck szezonjának az eleje volt igazán erős, meglátjuk mennyi maradt benne így január végére. Michael Vanthourenhout-ról hasonlóan tudunk nyilatkozni. Merlier és Vermeersch pedig minden bizonnyal segíteni vannak itt, ne lepődjetek meg, ha egy két erős kör után eltűnnek 😉 Jók lehetnek még a többiek is a világranglista elejéről: Clement Venturini Franciaországból, vagy a német Marcel Meisen. Kisebb eséllyel okoznak meglepetést, de azért fontos szereplők lesznek az amerikai Stephen Hyde és a cseh Michael Boros is.

Persze az egy dolog, hogy ki lesz a világbajnok, de nekünk nagyon fontos az egyetlen elit indulónk, Búr Zsolt is. Ő már (a juniorokkal együtt) kint van Hoogerheide óta, akklimatizálódik, készül a megmérettetésre. A pályát is már megnézték maguknak, ő a lépcső előtti “szabadesést” (ami egy nagyon meredek lejtő) és a cél előtti rézsűs részeket emelte ki, mint vízválasztó elemek. Amíg azonban nem tudjuk a végleges időjárási viszonyokat, fölösleges jóslásokba bocsátkozni.

Mi nagyon szurkolunk neki is, reméljük, sikerül megismételni a világkupán látottakat. Ne feledjétek, most is élőben tudtok majd szurkolni neki, de a közvetítés során a válogatott mezt kell majd keresni 😉

Tavaly nagy sikert aratott, lássuk pár hazai jóslatot most is:

Benkó Barbi, huszonötszörös (azaz 25x) magyar bajnok:

Nők:

  1. Marianne Vos
  2. Katerina Nash
  3. Sanne Cant/Sophie de Boer/Lucinda Brand

Férfiak:

  1. Mathieu van der Poel (remélem!!)
  2. Wout van Aert
  3. Tom Meussen, esetleg Lars van der Haar
Búr Zsolt, elit versenyző:

Nők: Nem vagyok benne biztos, nem figyelem őket eleget ahhoz, hogy ítélni tudjak, de Katerina Nasht biztosan dobogóra várom.

Férfiak:

  1. Mathieu van der Poel
  2. Wout van Aert
  3. Tom Meeusen
Pelikán János, kerékpáros multitalentum:

Nők: Vos már megint formába lendült, de én Sanne Cantnak drukkolok. Nyerhetne már egy VB-t.

Férfiak: Remélem, idén nem lesz a tavalyi kerékbe lépéshez hasonló eset, illetve mind Van Aert, mind Van der Poel csúcsformában versenyzik majd. Úgy láttam és olvastam, hogy igen technikás a pálya, ami Van der Poelnak kedvezhet, bár tudjuk, hogy túl tudja néha vállalni. Én az ő, illetve Van Aert győzelmének is örülnék. A harmadik helyre Van der Haart vagy Meeusent várom.

Eriknek és Buzsónak meg: nyéhhéleeen!! És persze a legjobbakat. A 28-29 km/h-s átlagsebességgel teljesített világkupa szerintem sokat dobhatott mindkettőjük formáján.

Cser Gábor, cyclocross szövetségi kapitány:

Nők:

  1. Marianne Vos
  2. Thalita De Jong (ő akkor még nem tudta – a szerk.)
  3. Sanne Cant

Férfiak:

  1. Wout van Aert
  2. Mathieu van der Poel
  3. Tom Meeusen
Szalma Csaba, cyclocross orákulum:

Nők:

  1. Marianne Vos
  2. Sanne Cant
  3. Katerina Nash

Férfiak:

  1. Mathieu van der Poel
  2. Wout van Aert
  3. Kewin Pauwels
Michael Garrigan, kétszeres kanadai cyclocross bajnok, a kanadai válogatott egyik edzője:

Meglepő lenne, ha nem Mathieu van der Poel, Wout van Aert duóból kerülne ki a győztes, ugyanakkor van pár izgalmas jelölt a többi helyre is. Mint például Lars van der Haar. Látva a múlt heti teljesítményét neki arra is komoly esélye van, hogy az előbb említett duóval csatázzon. A harmadik helyért is izgalmas küzdelem várható. Laurens Sweeck hasonló jeleit adta a tehetségének, mint anno Tom Meeusen, és most mindketten esélyesek a bronzra. Kewin Pauwels szinte biztos, hogy a negyedik, ötödik helyen fog érkezni, és van pár bizonyítani vágyó nemzeti bajnokunk is, mint Clement Venturini, Michael Boros, vagy a helyi Scott Thiltges.

Legalább annyira izgatott vagyok a lányok versenyével kapcsolatban, mint a fiukéval. Nem hiszem, hogy Vos simán lenyerné a versenyt, inkább Katie Compton lesz aki meg fogja mutatni, hogy mennyire erős fejben, ha igazán nagy tétről van szó. Katerina Nash-nek pedig már igazán érik egy VB cím, ha a körülmények technikásak lesznek, őt nem lehet majd megkerülni.
Sanne Cant szintén megcsinálhatja végre ebben az évben, múlt héten már megvolt a sebesség, most kiderül, hogy milyen “lapok vannak a kezében”.
De Jong távolléte sajnálatos, de “csapattársai” több mint szívesen átveszik a helyét. Sophie de Boer és Lucinda Brand a két hölgy. Eva Lechner, Carolnie Mani és Christine Majerus mind nemzetük bajnokai, így ha másért nem is, de az elején egy kis “TV time”-ért biztosan hajtani fognak. A két britnek, Nikki Brammeier-nek és Helen Wyman-nak is nehéz, bukásokkal teli szezonja volt, de nem lennék meglepve, ha most térnének vissza.

Ez lenne a mi jóslatunk a hétvégére. Ha ebből még nem derült volna ki, eláruljuk, hogy Bieles 2017 minket is kivonzott. Lehet követni minket a weblapunk mellett az alábbi felületeken:

Plusz – ha ennek a regénynek az olvasása után elfelejtettétek volna – emlékeztetünk mindenkit, hogy még mindig van egy pár naptárunk 😉 Tudtok rendelni a neten (info@lebidon.net), vagy személyesen venni a Bikepontban és a Mesterbike budapesti kerékpáros szakboltokban.

Bidon naptár 2017
Reagálhatsz Facebookkal!
Share