was successfully added to your cart.

Cart

La Vuelta 2017 – a trikók esélyesei

By 2017/08/18Férfi, Külföldi
Vuelta 2017

Kevés nehezebb téma létezik egy, a versenykerékpározásról író személy számára, mint a Vuelta Espana-ról esélylatolgatást írni. Különösen így van ez, ha a Vuelta 2017-es kiírása előtt ragad billentyűzetet az ember, hiszen ritka erős mezőny érkezik az év utolsó nagy körversenyére. De nincs mit tenni: a köz érdeke szolgálandó, az Olvasó információigénye pedig kielégítendő. Yours truly tehát beletörődik a sorsába, tölt egy pohárral a hűtőjében fellelhető spanyol roséból, és nekiáll lepötyögni a frankót.

Az első poharat stílszerűen akár egy francia roséból is lehetett volna tölteni, ha már egyszer francia vidékről indul az idei Vuelta, ahogy azt ebben a bejegyzésünkben is részletesen taglaltuk. Az első szakasz csapatidőfutama bizonyára sok csapat fantáziáját megmozgatja, szoros is lehet a vége. Ezen a ponton csak utalunk arra a mondásra, hogy mit nem lehet és mit lehet az első szakaszon, de akkora közhely, hogy egyszerűen most már viccből sem vagyunk hajlandóak leírni. De hogy kiknek kell vigyázniuk magukra, azt most meg is nézzük!

A cikk azért kezdődött a szerző személyes szenvedésével, mert a Vuelta egy nagyon bitang találmány: az esetek nagy részében roppant meleg időben kell végigszenvednie magát a mezőnynek egy gyakran leírhatatlanul kemény útvonalon, mindezt a szezon végéhez közeledve, közvetlenül a világbajnokság előtt. Mindez megnehezíti a jövőbe látást, hiszen a többség túl van már egy Grand Touron a szezonban, a Giron vagy a Touron. Adódik a kérdés: kiből mennyit vettek ki ezek a versenyek? Ki mennyire tudott regenerálódni a Tour óta? Kinek sikerült újra beélesítenie a formáját a Giro óta? Legyünk őszinték: olyat ritkán hallunk, hogy XY versenyző februárban azt találja nyilatkozni, hogy ő ebben az évben bizony a Vueltára készül. Innentől kezdve elég nagy lutri írni erről az egészről, hiszen lesz, aki megpróbál duplázni (idén Froome-nak van erre esélye), lesz, aki elérkezettnek látja az időt Froome megverésére („csak nem bírja végig ezt is” felkiáltással), és lesz, akinek olyan botrány szezonja volt eddig, hogy itt próbálja megmenteni az évet (és egy szerződést kiharcolni 2018-ra, ha még nincs). Lássuk, kiből lehet ganador!

A Vuelta 2017-es kiírása több csapatot is arra ösztönzött, hogy felültesse a csapatbuszra nagyjából az összes erős (vagy annak vélt) emberét, tartsunk több vasat a tűzben! felkiáltással.

Ott van például a Team Sky, akik néha úgy reggeliznek, hogy egy super domestique le tudja szakítani Chris Froome kihívóinak jelentős részét. Most a Tour-Vuelta dupla reményében elhozzák a szépen nem, de cserébe igen hatékonyan kerékpározó britet, de ott lesz vele Wout Poels, Mikel Nieve és Diego Rosa is. Ők egyszer valahol még elsőszámú emberek is lehetnek, ha kilépnek Froome árnyékából (és továbbra is jól reggeliznek). A Sky persze  idén sem aprózza el a marginal gains elvét – nézzétek csak, milyen kis játékkal érkeztek a Vueltára. Érthető, a szponzorpénzt valamire el kell költeni 🙂

Őket próbálja meg eltángálni az Orica-Scott, akik a vörös trikóért elviszik a Yates-tesókat (Adam a Giron 9., Simon a Touron 7. lett) és Esteban Chavest, de erős emberből nincs hiány a BMC-ben sem, ahol ott lesz Van Garderen, Roche, Dennis, Sammy Sanchez és Caruso is. Mondjuk ez a csapat pont a Nagy Körversenyek Lúzere, valami mindig történik az elsőszámú emberükkel…A Bora-Hansgrohe három versenyzőre számíthat a magashegységekben (Majka, Buchmann, Konrad), ahogy az UAE sem lesz tanácstalan a Rui Costa, Meintjes, Atapuma sorral.

Két embert tud bedobni az Astana Fabio Aru és Miguel Angel Lopez személyében, meglepő módon ezt teszi az AG2R is Bardet-val és Pozzovivoval, ahogy a Quick Step is Jungels-szel és De La Cruzzal – Alaphilippe nem tudni, mennyire épült fel a sérüléséből, de az talán amúgy is odébb van, hogy az ifjú Julian Froome-ot vagy Arut izzassza 2.000 méter fölött. Kicsit lutri a Movistar Betancur-Soler tandeme, de meglepetés születhet éppen a Dimension Data (Fraile, Morton), a Sunweb (Barguil, Kelderman), a LottoNL-Jumbo (Bennett, Kruijswijk) és a Cannondale soraiból (Woods, Dombrowski). Nincs viszont kérdés a Treknél, a Bahrainnál és a Katushanál: Contador, Nibali és Zakarin szinte biztosan ott lesznek a top 10-ben, ha senki nem perecel.

Azért ez elég sok jó név, nem? Mint látszik, van esélyes bőven. Adunk még némi támpontot két chart formájában: balra a Bwin 5 legjobb oddsát látjátok, jobbra pedig azt, hogy ez az 5 versenyző hány versenykilométert gyűjtött eddig idén.

Ti kire tennétek a zizit?

Ami a sprintereket illeti, ott már nem ilyen fényes a névsor, de azt is mondhatnánk, hogy egyenesen gyászos. Lehet, hogy a 9 hegyibefutó nem hozta meg a kedvüket? Mik vannak… a két legnagyobb név talán John Degenkolb (Trek-Segafredo) és Sacha Modolo (UAE), de ott fog ólálkodni még Blythe (Aqua Blue Sport), Lobato (LottoNL-Jumbo), Trentin (Quick Step), Cort Nielsen (Orica-Scott), Van Genechten (Cofidis), Debusschere (Lotto-Soudal) és Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), valamint Dege esetleges hiányában Theuns is. Ha olyan a helyzet, egy jó hajrát nem vet meg Moscon (Sky), Costa (UAE), Oss (BMC), LL Sanchez (Astana), Alaphilippe (Quick Step) és Visconti (Bahrain-Merida) sem…

Abba nem megyünk bele, hogy kié lesz a hegyi trikó, mert ott 1 a 198-hoz az esélyünk (jó, a sprintereket levonhatjuk, de így jobban hangzik). Akinek kedve van, akit hagynak – tudjátok, hogy van ez. Az előző két évben Omar Fraile (Dimension Data) nyerte, így a triplázás lehetősége egészen biztosan megfordult a fejében. 2014-ben LL Sanchez, 2013-ban Nicolas Edet (dereng valakinek valami?), 2012-ben pedig Simon Clarke nyerte, hogy csak a legutóbbi 5 évet nézzük. De hát hogy mi volt 5 éve; jaj, hát akkor még Contador verte Madridban Valverdet és Puritot, Froome 10 perc hátrányban a negyedik lett, egy bizonyos Nairo Quintana pedig 1 óra 15 hátrányban a 36. helyre volt jó…

A mini-nosztalgiát befejezve megemlítjük, hogy a fiatal versenyzőknek itt nem lesz külön trikó, ellenben meg lehet küzdeni majd a kombinációs trikóért, ami szép fehér. Hozzátartozik még a Vuelta 2017 történetéhez, hogy ez lesz Alberto Contador utolsó versenye, aki – marhahús ide, marhahús oda – sok látványos akcióval örvendeztette meg a nézőket az évek során. Remélhetőleg megadatik neki a tisztes búcsúzás lehetősége!

Gracias a tod@s! Thanks to all!

A post shared by Alberto Contador (@acontadoroficial) on

Hacsak nem zárnak ki minket az internet bódító világából, akkor minden este beszámolunk az adott szakasz eseményeiről Facebook oldalunkon, míg Twitteren azonnal megírjuk az eredményt, ahogy véget ér az etap. Akit annyira nem hat meg a Vuelta 2017, de a kerékpározás mint olyan azért még mindig érdekli, annak tudjuk ajánlani Tumblrünket képnézegetés és nyálcsorgatás céljából, Instagramunkon pedig bármi megtörténhet, ezért érdemes ott is követni minket.

Ne feledkezzetek meg a velogames játékunkról se, szombaton délután 5 óráig lehet csatlakozni! A 575 Factory által felajánlott, de általunk dizájnolt, Vuelta-színvilágban pompázó mezt kap a miniligánk győztese!

Vuelta 2017
Reagálhatsz Facebookkal!
Share