was successfully added to your cart.

Cart

Peák Barna premier a Quick-Stepben

Peák Barna

Ritkán írunk ilyen “kis” versenyekről, mint a hétvégén rendezendő Brussels Cycling Classic 2018 és GP de Fourmies, de mivel ezek lesznek az első olyan események, ahol Peák Barna stagiaire-ként szerepel a Quick-Step Floors színeiben, ezért kötelességünknek éreztük. World Tour csapatok tömkelege, belga és francia prokontinentális gárdák, és a nagybetűs profi lét előzetese a fiatal tehetségnek. Olvassatok tovább!

Barnával még utazás előtt beszéltünk; egyelőre nem volt róla szó, hogy milyen szerepet szán neki a csapat, amit szombaton Tom Steels igazgat, vasárnap pedig az a Davide Bramati irányít majd, aki már akkor a Mapeinél volt, amikor Barna még meg sem született. A Tour de l’Avenir után kiváló formában érkezik erre a dupla megmérettetésre, az ilyen kis dombokkal tarkított versenyek pedig amúgy feksznek neki. Szintén a l’Avenir jótékony hatása, hogy az ottani 10 napos folyamatos terhelés után valószínűleg ezzel a két, egyenként 200 kilométeres pályával sem lesz gond majd.
A mezőnyben a magyar bajnoki mezt lehet majd keresni, hiszen idén a felnőttek között Peák Barna vitte haza a trófeát.
Érdekesség, hogy nem ő lesz az első magyar induló a szombati Brussels Cycling Classics 2018-on, hiszen Bodrogi László annak idején többször is teljesítette ezt a versenyt, sőt, 2003-ban a dobogó második fokát is sikerült meghódítania.

Most pedig lássuk a versenyeket!

Brussels Cycling Classic

az őszi belga klasszikus

“Természetesen” ez a verseny is egy brutálisan hosszú túlélőversenyként látta meg a napvilágot nem sokkal a századforduló után. 397 kilométer hosszú volt az első kiírás, és a szervezők tavaszi klasszikusként szerették volna aposztrofálni az eseményt. Ez egy ideig működött is, de végül Párizs távolsága, és különböző közlekedési bonyodalmak miatt a verseny sokat vesztett presztízséből az amúgy is erős tavaszi naptárban. A kegyelemdöfést végül az Amstel Gold Race vitte be azzal, hogy azonos dátumra szervezték a kettőt, ezzel végleg száműzve a belga versenyt az év elejéről a mostani szeptemberi dátumra.
Sokáig nem tartott a nyugalom, mert 95-től a Vueltát szintén szeptemberben kezdték tartani, és a nagy spanyol verseny viszonylag hamar elszipkázta az igazán jó sprintereket a belga verseny közeléből. Szerencsére (?) az utóbbi években a Vuelta nem igazán kedvez a sprintereknek, így megint egyre erősebb mezőny szokott jelen lenni a brüsszeli rajtnál.

Egészen 2013-ig Paris – Brussels néven futott, utána keresztelték át Brussels Cycling Classicra. Érdekesség, hogy volt egy vérszegény próbálkozásuk arra is, hogy GP Eddy Merckx legyen a viadal neve, de két szezon után különböző (nem részletezett) okok miatt ez elhalt.

Jellemzően sprintre szokott érkezni a mezőny, valószínűleg ez idén sem lesz másképpen. Az útvonal 200 kilométer hosszú, és végig Brüsszel agglomerációjában kanyarog, mielőtt visszatér a fővárosba. A rajt előtt két nappal térképet még nem sikerült találnunk, csak egy szintrajz áll rendelkezésünkre. Ezen 13 kategorizált emelkedő látható, de valószínűleg egyik sem lesz igazi vízválasztó a verseny kimenetelét illetően. Marad a szél és a tempó, ami esetleg faktor lehet, bár előbbi az előrejelzések szerint gyenge lesz, napos idővel kísérve.

Toronymagas esélyként érkezik a címvédő, Arnaud Démare (Groupama – FDJ), aki a 2.1-es kategóriájú Tour Poitou-Charentes en Nouvelle Aquitaine versennyel melegített erre a megmérettetésre, méghozzá egészen kiemelkedő eredménnyel, hiszen mind az öt szakaszt megnyerte ott, az időfutammal egyetemben. Démare időfutamot nyert? Jól olvastátok…
Az UAE-Team Emirates-ből Alexander Kristoff lesz a másik favorit szombaton. Az ő szezonja kicsit haloványabb volt eddig, de például a Tour utolsó szakaszának megnyerésével megmutatta, hogy bizony vele is számolni kell még a sprintbefutókon. A Trek – Segafredo valószínűleg John Degenkolbra fog inkább építeni, de B-tervként Jasper Stuyven is tud sprintelni a végén. A Bora – hansgrohe ugyebár a Vueltán futtatja éppen Sagant, így Pascal Ackermann lehet az, aki a győzelemért sprintel közülük. A top 10-be várhatjuk még Magnus Cort Nielsent (Astana Pro Team), Fabio Jakobsent (Quick-Step Floors), Bryan Coquardot (Vital Concept Cycling Club), a vasárnap Bretagne Classicot nyerő Oliver Naesent (AG2R La Mondiale) és Christophe Laporte-ot (Cofidis, Solutions Crédits) is.

 GP de Fourmies

a francia meló

A francia viadal már 1928 óta létezik, viszont a HC kategóriát csak 2005 óta viseli magán. Főszponzora a regionális napilap, a La Voix du Nord.

A pálya 205 kilométer hosszú, és bár ezt nehéz megmondani a szervezők által adott rajzok alapján, de elvileg 13 kategorizált dombot tartalmaz. A legmeredekebb átlagban 9%, viszont a hossza ennek még az egy kilométert sem éri el. Dél felé kezd a mezőny, és egy nagyobb hurok után fordul északra, ahol három kört tesz meg, minden körben két mászással. Végül visszakanyarodunk Fourmies-be, ahol még 5 kör vár a versenyzőkre, körönként egy rövidebb mászással. Az elmúlt tíz évben majdnem mindig sprintbefutó volt, valószínűleg idén is erre van a nagyobb esély.

A mezőny is hasonló lesz ahhoz, amit Belgiumban láthatunk. Fő esélyesként Arnaud Démare (Groupama – FDJ) érkezik, és megintcsak Kristoff (UAE – Team Emirates) lehet az elsőszámú kihívója. Ackermann (Bora – hansgrohe), Jakobsen (Quick-Step Floors), Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits), valamint Magnus Cort Nielsen (Astana Pro Team) szintén dupláznak, és ők is rajthoz fognak állni.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezen a szinten már élőben is szurkolhatunk kedvenceinknek. Az Eurosport szombaton 14:00-kor adja a Brussels Cycling Classic-ot, és másnap 14:50-kor a GP de Fourmies-t. Remélhetőleg a tévénézőkhöz is eljut majd az adás, és nem csak a Player előfizetők legeltethetik a szemüket Peák Barna magyar bajnoki trikóján.

Az előzetes végére érve nincs már egyéb dolgunk, mint hogy ajánljuk magunkat Facebookon, Instagramon (sztorikák!), Tumblren és Twitteren.

A post shared by Démare (@arnaud.demare) on

 

A post shared by Barnabas Peak (@barnabaspeak) on

Ha már úgyis erre jártok…

...lenne még valami

Mivel vannak új olvasóink is (sziasztok!), bemutatnánk kicsiny, de annál egyedibb boltocskánkat. Már csak azért is, mert van néhány egészen egyedi dizájnú pólónk a franciaországi, spanyolországi, vagy éppen magyarországi versenyzés kapcsán.

Limitált széria, nem lesz mindig elérhető, szóval addig kell lecsapni ezekre, amíg lehet!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share