was successfully added to your cart.

Cart

Tour de Hongrie 2018 beharangozó

Tour de Hongrie 2018

Kettő pont egy. A legfontosabb három szó a Tour de Hongrie 2018-cal kapcsolatban. Az idei évre megtörtént a régóta emlegetett szintlépés, és immár a UCI középkategóriájában kap helyet az évenkénti magyar körözés. Tour de Yorkshire, Szlovén Kör, Osztrák Kör, velük került egy kategóriába a Hongrie. Természetesen ahogy nő a színvonal, vele együtt az elvárások is nőnek; tekintsük át, hogy mire lehet idén számítani.

Spoiler: nem csak szöveg szöveg szöveg vár rátok, hanem egy kis meglepetés is, amivel az idei magyar körverseny alkalmából készültünk nektek!

Helyzetjelentés

Tavaly robbant a hír, hogy sikerült a szintlépés a UCI-nál, és 2.2-ről 2.1-re emelkedett a verseny besorolása a svájci bürokratáknál sportági központban. Innen még természetesen bőven vezet út tovább a Hors Catégorie (HC) vagy a World Tour (WT) felé, de a magyar kerékpársport helyzetét nézve ez is komoly előrelépésnek számít.

Nekünk nézőknek a legfontosabb változás a mezőny összetétele lesz, hiszen most augusztusban akár World Tour csapatok is jöhettek volna hozzánk. A feltételes mód használata indokolt, mivel sajnos erre végül nem került sor; a legmagasabban jegyzet csapatok a lengyel CCC Sprandi Polkowice, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, és az amerikai Team Novo Nordisk lesznek, a maguk prokontinentális bejegyzésével. Ez valószínűleg köszönhető a még nagyon friss szintlépésnek, valamint a párhuzamos komolyabb versenyeknek, a Binck Bank Tour-nak és az Arctic Race of Norway-nek.

Szintén tényező még, hogy itthon továbbra sincs olyan erős elfogadottsága/rajongói bázisa a kerékpársportnak, mint az első bekezdésben említett körversenyeknek. Így a nagy csapatok még csak a megjelenéssel járó “ingyen reklámmal” sem tudnak biztosan számolni a Tour de Hongrie 2018 szervezői.
Természetesen nem csak a mezőny “elején” lett változás: a kategóriaváltással együtt megszűnt a lehetőség a regionális csapatoknak az indulásra. No more DKSI, Epronex, vagy Csömör. Nekik a válogatottal maradt esélyük az indulásra, de erről majd később.

Útvonal, szakaszok, megérzések

Az elfogadottságra visszatérve az idei Tour azért is érdekes lesz, mert Budapest teljes mértékben kimarad a karaván útvonalából. A mai napig nem derült ki, hogy pontosan ki és miért döntött így, de a verseny nem kapta meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy 19-én befutó lehessen a fővárosban. A hivatalos verzió szerint az augusztus 20-i ünnepségekhez köthető korlátozások miatt nem lehetett további lezárásokat eszközölni…
Hosszasan lehetne érvelni arról, hogy miért lett volna fontos a szakasz létrejötte Budapest, a kerékpáros társadalom, a verseny, vagy a szervezők szempontjából, de mi csak ezzel a Strava heatmappel illusztrálnánk a dolgot. A házmestert és kedves feleségét pedig innen is üdvözöljük.

A Tour de Hongrie 2018 lesz a negyedik “újkori” TdH, összességben pedig a 39. kör. Ezen a szinten mindig nehezebb jóslatokba bocsátkozni, hiszen kisebbek a csapatok, kisebbek a “nevek”, kevesebb híradás szól róluk, nehezebb követni az eredményeiket, így azt is nehezebb megmondani, hogy várhatóan ki hogyan fog szerepelni.
Hazánk adottságait figyelembe véve talán nem meglepő, hogy mióta újraindult a TDH, sosem voltak igazán meghatározóak a hegyek a verseny végeredményét illetően. ‘15-ben és ‘16-ban egy-egy sikeres szökéssel sikerült megágyazni a sárga trikónak, míg tavaly szinte kizárólag a sprinthajrákon kiosztott bónuszmásodpercek döntöttek.

Idén inkább a prológ lehet az, ami megadja azt az időeredmény alapot, amire építve a nagyobb csapatok kialakítják a taktikájukat. Magyarul: ha valaki sikerrel szed össze 10, vagy akár 20 másodpercnyi előnyt ezen a rövidke távon, netalántán még sprintelni is tud (ne feledjük, hogy akár 10 mp időjóváírás járhat egy szakaszgyőzelemért) akkor nehezen fogják levenni róla a mezt vasárnapig.

Természetesen vannak hegyihajrák is a Tour de Hongrie 2018-as útvonalában, nem is kifejezetten könnyű mászások tetején, sőt, az egész útvonal sokkal dombosabbra sikerült, mint az elmúlt években, mégis meglepődnénk, ha az összetett ott, és nem a sprinteken, vagy egy hosszú szökésen dőlne el. Komolyabb dombos szakasz a Balatonalmádi és Keszthely közötti első szakasz a mindig szeles (!) Balaton-felvidéken. A szakasz végén háromszor kell megmászni egy emelkedőt Rezi felé, és mivel több nagy csapat is van, így biztos lesz olyan köztük, aki nem lesz maradéktalanul elégedett a prológ eredményeivel, és itt szeretne majd szépíteni… A többit a fantáziátokra bízzuk.

A negyedik etap megegyezik a tavalyi szakasz útvonalával, szintén a bükkszentkereszti mászás lesz a Tour de Hongrie 2018 legnagyobb emelkedője. Hasonlóan a tavalyi évhez, mi idén sem várunk tőle erős szelekciót – akkor lefelé egy nagyobb mezőny verődött össze, amiből sprintbefutón került ki a győztes (Daniel Jaramillo).
Az utolsó szakaszra is jutott még a dombokból, de ott már csak akkor számíthatunk komoly támadásokra, ha egy kvázi még nyitott versennyel érkezik meg a mezőny aznap, tehát ha másodperceken múlhat a sárga trikó sorsa.

Bölcs gondolatok a csapatokról

Trikókból négyet fognak kiosztani minden szakasz végén, ezek színei sárga, zöld, piros és fehér. A sárga, másfél méteres kampányt hirdető trikó az összetett győztest illeti, az Europcar zöld színű a legjobb sprinternek jár, a piros lesz a hegyimenők trikója (sponsored by 575), és a fehéret a legjobb magyar versenyző húzhatja magára.

Ami a gárdákat illeti, tizenkilenc darab hét fős csapattal kezdődik meg a Tour de Hongrie 2018 Siófokon, ami közel száznegyven versenyzőt jelent, harmincöt országból. Bár kevesebb, mint az elmúlt években, de azért egy jelentős részük magyar lesz idén is – lássuk az érdekességeket a (előzetes) rajtlistáról.

Kezdjük a magyarokkal, talán a többségnek az az igazán érdekes. A magyar válogatotton kívül két másik csapattal is jelen leszünk, sőt, két külföldi gárdában is kapnak szerepet hazai versenyzők (Team Differdange – Losch, My Bike – Stevens).
Az idei év nagy durranása, a Pannon Cycling Team fő versenyeként kezeli a magyar kört, ennek megfelelően kiemelten készültek a viadalra. Elsősorban a Dina Márton, Valter Attila párostól remélnék az igazán szép eredményeket (főleg inkább az emelkedőkön), de hosszú szökésben bárkit el tudunk képzelni a csapatból. Kicsit meglepődnénk, ha a prológon bárki top 10-es eredményt szállítana, és ezzel a sárga trikóért bejelentkezne a csapat rögtön az elején.

A másik “teljesen” magyar csapat a Kőbánya Cycling Team együttese, akik elég eklektikus képet mutatnak, ha a versenyzők nemzetiségét nézzük. A magyar, olasz és ukrán indulók mellé egy marokkói sprintert is igazolt a tizedik kerület Stubán Ferenc által vezényelt gárdája.
Ahmed Amine Galdoune-t Olaszországból sikerült átcsábítani, és a sprintekben számíthatunk rá. A magyar szurkolóknak ismerős lehet a név, neki pedig a terep, hiszen 2016-ban még szakaszt is nyert itt, valamint a fiataloknak járó trikót is elhódította. A csapatnak van egy másik, itthon talán jobban ismert sprintere is Lovassy Krisztián személyében, így szinte minden szituációra van kőbányai megoldás.

A magyar válogatottnál lehet érezni, hogy inkább a Tour de Hongrie 2018 mint lehetőség miatt jött létre, mintsem az akarat által vezérelve, hogy alkossanak valami nagyot. Például lehet, hogy egy közös edzőtábor nem lett volna rossz ötlet. Vagy bármilyen más versenyen hasonló felállásban indulni…
Három csapatból áll össze a címeres gárda, Karl Ádám egyedül képviseli új monacói csapatát, míg a többiek vagy az Epronexből, vagy a DKSI-ből jöttek. Ádámtól jó lenne látni valamilyen szebb eredményt, bár talán ez ebben a csapatban lesz a legnehezebb, főleg egy ilyen mezőnnyel. A többiek közül Vígh Zoli, az utóbbi időben nagyon magára találó Gönczy Gergő, vagy a Székely Körön aktívan versenyző Pályi Csabát emelnénk ki.

Alapvetően a CCC és az Androni küzdelmére lehet majd számítani, ahogy tették már korábban is a régió hasonló versenyén, a Sibiu Cycling Touron. Az olaszok nem a legerősebb sorukkal jönnek (két fronton is versenyeznek, a másik csapat Franciaországban áll rajthoz), de még így is majdnem bármelyikük megnyerheti itt az összetettet. Fausto Masnada a dombokon, szökésekben lesz jó, utoljára például a Szlovén Körről hozta el a hegyi trikót; Manuel Belletti pedig egy kiváló sprinter, aki nyert már szakaszt a Giron is, valamint idén is többször érkezett meg top tízben az ottani etapokon.

A lengyel CCC válasza az olasz fenyegetésre Jan Tratnik személyében érkezik. Toronymagas esélyesként áll rajthoz, jól ismeri a terepet, hiszen többször is versenyzett hazánkban (2015-ben szakaszt is nyert), és elképesztően erős. Erről például a Szlovén Körön is tanúbizonyságot tett, a záró időfutamon csak Primoz Roglic tudta megverni… Nem hiába kapott lehetőséget a World Tourban ismét, jövőre a Bahrain Merida színeiben láthatjuk majd. B-tervnek ott lesz a sprinter valószínűleg Marko Kump, aki szintén eltöltött már pár évet a World Tourban.

2015 Tour de Hongrie bajnoka is a mezőnyben lesz: Tom Thill személyében a Team Differdange – Losch csapatából. Nem valószínű, hogy meg fogja tudni ismételni a bravúrt, de egészen biztos, hogy próbálkozni fog, ahogy az elmúlt években is tette. Magyar versenyző is fogja segíteni, hiszen Rózsa Balázs immár második szezonját teljesíti a luxemburgiaknál.
A Team Novo Nordisk egy érdekes konstrukcióval járja a világ versenyeit; kizárólag cukorbeteg versenyzőik vannak, és az egész koncepció lényege is az, hogy felhívják a figyelmet erre a betegségre. (Fun fact: a Team Type 1 (!) utódja, ahol Bodrogi László lezárta karrierjét.) Tekintélyes mennyiségű versenykilométerrel érkeznek, más kérdés, hogy azokat ritkán tudják eredményre váltani. Talán majd most?
Érdekes döntés, hogy a Ljubljana Gusto Xaurum nem hozza a tavalyi harmadik helyezett Pogacart. Igaz, a tavalyi Attaque Team Gusto csapattal való összeolvadásuk után egy erősen új versenyzői bázisból tudnak építkezni.

Az idéntől elegánsan csak Team Novák néven futó román (székelyföldi) csapat a friss Székely Körverseny győztesével, a moldáv Nicolae Tanovitchii-vel a soraiban érkezik majd. Ugyan a két verseny mezőnye közel sem hasonló, de az eredmény mégis bizakodásra adhat okot.
Három ország válogatottja is rajthoz fog állni, közülük a magyarokról később még esik szó, a másik kettő pedig a román, illetve a szerb nemzeti csapat. A románok csapatát Eduard Grosu fémjelezte volna, de kínai Tour of Qinghai Lake versenyen kulcscsontját törte (három szakasz megnyerése után…), így sajnos nem fog tudni rajthoz állni.

Nem vagy alkalomhoz illően öltözve?

Segítünk.

Tour de Hongrie 2018
Megtetszett? Van még más is! Klikk!

Mind a My Bike – Stevens, mind a Dukla Banska Bytrica nagy visszatérője a Tour de Hongrienak szakaszgyőztesekkel, dobogósokkal a soraikban. Természetesen a My Bike duplán is fontos a hazai szurkolóknak, hiszen két magyart is foglalkoztat a csapat, Kusztor Pétert és Pelikán Jánost. Sajnos Péter pár napja kulcscsontját törte egy csehországi versenyen, így biztosan nem tud majd rajthoz állni Siófokon. A csapat valószínűleg főleg a Gemenc Kupa idei győzteséért, Rok Korosec-ért fog dolgozni, bár joggal bízhatunk abban is, hogy a hazai közönségre tekintettel János is bőven fog lehetőséget kapni egy-egy szökésre. Reméljük, Jani nem a #rosszszökés tag posztjait gyarapítani a Tour de Hongrie 2018-on.

A Duklából itthon Patrik Tybor és Marek Canecky neve lehet ismerős. Tybor neve az elmúlt években mindig felmerült, mikor az összetettről volt szó, míg Canecky szakaszt is nyert itt 2015-ben. Biztos ami biztos, Martin Haringot is megemlítjük, ha másért nem is, a cyclocross rajongók kedvéért, mivel ő is itt lesz.

Visszatérő csapat a Dimension Data for Qhubeka is, akik a WT Dimension Data fiókcsapatának, előszobájának számítanak. Sok fiatal, új arccal érkeznek, remélhetőleg legalább annyira aktívak lesznek, mint tavaly, mikor a hegyi trikót haza is vitték.

A végére maradt a két beugró csapat, akikről az utolsó pillanatban derült ki, hogy mégis hazánkba látogatnak. Egyikük a Polartec – Kometa spanyol utánpótlás csapata, velük kapcsolatban több érdekesség is van. Talán a legfontosabb, hogy a vezetésükben foglal helyet Alberto Contador és Ivan Basso, akiknek a nevével az már biztos találkozott, aki ilyen hosszan olvassa ezt a cikket. Másik, hogy a Kométa cég egy magyar gyökerű cég, amit később egy olasz vállalat vett meg, és amelynek feltett szándéka, hogy a brandet kint is reklámozza. Nem véletlenül szerepel a Kométa logo a Pannon Cycling mezén is…A csapat legeredményesebb versenyzője Matteo Moschetti, aki a múlt héten a Vuelta a Burgos-on (2.HC) is szakaszt nyert, valamint már a zsebében van a World Tour szerződés 2019-20-ra. Természetesen itt lesz a rajtvonalnál.

Másik az egykoron Dér Zsoltot is foglalkoztató Team Vorarlberg Santic Ausztriából. Érdekes módon osztrák versenyző nélkül, de igencsak erős csapattal jönnek majd. Az összetett győzelemre Patrick Schelling a legesélyesebb közülük, aki nemrég az osztrák körversenyen a negyedik helyen végzett.

Bevezetés, tárgyalás, befejezés

Ezek lennének tehát a mi meglátásaink a Tour de Hongrie 2018-ról. NAGYON kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan sikerül a szintlépés Eisenkrammer Károlynak és csapatának (a főszervező Vuelta Kft. vezetője). Ha minden jól megy, az M4-en élőben lehet majd követni a karavánt, valamint az Eurosporton is lehet látni majd, ahogy a mezőny bevonul Budapestre végiggördül az országon. A teljes – igencsak tekintélyes – listát itt találjátok.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share