was successfully added to your cart.

Cart

A magyar női mezőny és a 2013-as szezon

By 2013/10/17Hazai, Női

Nem akarjuk az Olvasót pusztán számokkal és nevekkel bombázni, ezért cikkünk bevezetőjében arról szólunk, hogy miért is találkozik az oldalra látogató bringakedvelő külön női kategóriákkal mind a hazai, mind a külföldi rovaton belül. Az ok igen egyszerű: a Bidon szerkesztősége úgy gondolja, hogy akárcsak a többi sportágban, úgy a kerékpározásban is egyaránt fontos mindkét nem képviselete. Úgy véljük, hogy az eddiginél még több figyelemre és szereplési lehetőségre van szükségük a női versenyzőknek, hiszen ezáltal növelni lehet a sport népszerűségét, ami hosszú távon számos előnnyel járhat. Külföldön már az egyenlő pénzdíjazásról szólnak az egyeztetések, itthon az amatőr mezőnyben még kisebb kaliberű kérdésekkel vagyunk elfoglalva. Világszerte kevesebb női kerékpáros van, mint férfi, hazánkban pedig szemmel láthatóan is nagyon messze vagyunk az egyensúlytól. Ez a figyelem mértékében is meglátszik, hiszen nem kell nagyon visszakeresnünk az emlékezetünkben ahhoz, hogy olyan versenyt találjuk, ahol nem volt külön női kategória – egy idelátogató külföldi női ismerősünk legnagyobb megdöbbenésére. Önmagában azonban a létszám nem ok arra, hogy ne kapjon figyelmet a női mezőny.

Az Amatőr Kupában természetesen léteznek külön női korcsoportos kategóriák, szám szerint öt: U15, U17, U19, Elit és Master. Az U19 és az Elit a versenyek hosszú távjait hajtja végig, míg a másik a három csoport a rövid távokon gyűjti a pontokat. Jelenleg nincs elkülönítve a férfi és a női mezőny, ehhez nyilván hosszabb időre kéne biztosítani az útszakaszokat, de bízunk benne, hogy eljön az az idő, amikor már akkora lesz a magyar női mezőny, hogy önállóan kell indulnia.

Jól látszik, hogy így vagy úgy, de mindig visszajutunk a létszám kérdéséhez. Nem kerülgethetjük tovább a forró kását, el kell időznünk rajta pár sor erejéig. Nem nehéz belátni, hogy egyfelől eltérő a lányok és a fiúk érdeklődési köre, másfelől pedig a legtöbb szülőnek nem a versenyszerű kerékpározás jut eszébe, amikor lányának sportolási lehetőséget keres. Ez alapvetően meghatározza a lányok és a fiúk létszámát már a legfiatalabb korcsoportokban is: kétszer, háromszor nagyobb a fiúk mezőnye.

Női mezőny

Ahogy életkorban feljebb lépünk, nem látunk jelentős változást, ugyanúgy hatalmas (sőt, nagyobb is) a különbség a férfi és női indulók létszámában. A próba kedvéért elvégeztünk egy összehasonlítást a nők arányáról a teljes mezőnyben az Amatőr Kupa versenyein. Átlagosan a mezőny 11%-át adják a női versenyzők; az arány 17%-nál volt a legmagasabb (Stop Cukrászda), míg 9 százaléknál a legalacsonyabb (Tarján Kupa). A Tour de Pelso-n, ahogy nem voltak a rövid távos korcsoportok, a nők aránya csak 7%-ot tett ki.

Nem kívánunk azonban keseregni a probléma fölött: tudomásul vesszük, hogy jelenleg ez a helyzet, és bízunk benne, hogy a női utánpótlás nevelésében élen járó csapatok a jövőben is folytatják majd fontos munkájukat, ill. hogy a sport bírni fog olyan értékekkel, hogy ne forduljanak el tőle a fiatal felnőttkorba lépő, addigra már képzett női kerékpárosok. Ha már a csapatokról szó esett, nem kívánjuk ennyivel letudni a dolgot, megnevezzük az általunk idén legaktívabbnak tartott klubokat, akiknek a munkáját a talán a teljes kerékpáros társadalom nevében is, de a magunkában mindenképp ezúton is köszönjük, és a továbbiakhoz sok sikert kívánunk:

Bike Express SE

Salgótarjáni H.K.E. 

KSI SE 

Giant-Gyömrő

 

 Abbahagyjuk az okoskodást, rátérünk a konkrétumokra is – jöjjenek az eredmények!

Az U15-ös korosztályban Oetl Dana (Bike Express SE) győzött Király Dóra előtt (Salgótarjáni H.K.E.), és bár kevés alkalommal indultak, de mindenképp kiemelendő László Tamara (KSI SE), Buzsáki Virág (PCCC) és Karl Bianka (Bike Express SE) teljesítménye.

Az U17-ben Oetl Netta (Bike Express SE) végzett az élen Grajzel Sáron (Salgótarjáni H.K.E.) előtt. Jól ment még Fekete Sára (TRICEPSZ) és Kutassy Kamilla (BBSC), akik szintén gyűjtöttek győzelmeket 2-2 indulásuk alkalmával. 

 U19-ben idén Sulyok Enikő lett a bajnok négy győzelemmel és két további dobogós eredménnyel. A Bianchi-ból Tache Marike két győzelmet szerzett, amit két további érem egészít ki. 

Női mezőny

 Az Elit kategóriában Gallyas Noémi (Merida Maraton Team) szerezte meg a bajnoki címet Ányos Szilvia (Bianchi Club KE) és Renner Mónika (ASE Kerékpár) előtt, de versenyei alkalmával kitűnően versenyzett – természetesen – Szeghalminé Kenyó Anita (Bátorfi Agria KTK) és Kusztor-Jurenka Krisztina (Bianchi Club KE). Aktív résztvevő és stabil pontszerző volt Derda Timea (ASE Kerékpár), Benczés Krisztina, Tamási Ivett (Bakony Bike KE), Viczián Gyöngyi (Vodafone SE), és Gál Éva (Mátra Biker KHSC) is. 

 A női Master kategóriában Szabóné Szeibert Krisztina (Max 125 SC Kecskemét) nagy csatában volt Tóth Imréné Katival, de végül előbbi szerezte meg a bajnoki címet. Imre Ildikó harmadik lett – a négy győzelmet szerző Sipos Andreával, valamint Fügi Andreával (Veszprémi Triatlon) egyetemben jövőre beleszólhat a küzdelembe, ha több versenyen fog tudni megjelenni. 

Mindenkinek gratulálunk az elért eredményéhez!

 

 Természetesen az Amatőr Kupán kívül is volt élet, nem feledkezhetünk meg az országos bajnokságokról sem

  Kezdjük az elit versenyével! Az 20 kilométeres időfutam OB-n Király Mónika (Squadra Scappatella) győzött Dósa Eszter (Vitalitás SE-Scott-Nutrixxion) és Szurominé Pulsfort Diána (Bianchi Club KE) előtt. Utóbbi kerékpáros a 83 kilométer hosszú mezőnyversenyben aranyérmet szerzett Al Saidi Leila (Team Veloki) és Jakócs Fruzsina (Merida CST) előtt. Tekintettel arra, hogy ismerős nevek voltak érintettek a 15,5 kilis hegyi OB-n is, ezért annak eredményéről is megemlékezünk: Al Saidi Leila (Team Veloki) lett a bajnok, Kusztor-Jurenka Krisztina (Bianchi Club KE) szerezte meg az ezüstöt és az Amatőr Kupa bajnok Gallyas Noémi (Merida Maraton Team) végzett a harmadik helyen.

 A 40 kilométeres hármas csapat időfutam OB-n a DKSI csapata győzött (Szilágyi Judit, Kiss Bettina, Erdős Annamária), második a ViniBike lett (Harászi Enikő, Szentpéteri Gabriella, Gönczi Veronika), míg a TSC – Speedfitness (Kántor Zsoltné, Balatonné Horváth Krisztina, Balaton Eszter) a harmadik helyen zárt.

A páros OB-n U17-ben (10km) a Karl Bianka-Oetl Netta tandem nyert a Nyers Kamilla-Oetl Dana páros előtt (mindkét duó Bike Express SE), Kanti Dorottya és Tornyai Panna (Szeged KSC) a harmadik helyen ért célba.

U19-ben (12km) Bornemissza Johanna és Tolnai Zsanett (KSI SE) lett a bajnok, megelőzve a Frey Tímea-Kemény Bianka (Mogyi) és a Rábel Fruzsina-Schmatovich Katalin (Zinkpower Moson) összeállítású csapatokat.

Az elitben (12km) a Kusztor-Jurenka Krisztina – Szurominé Pulsfort Diána páros győzelmet hozott a Bianchi Club KE-nek, az ezüstnek az Epres Kornélia-Kormos Veronika (Bike Express SE-Sengers Ladies CT) páros örülhetett, míg a bronzot Al Saidi Leila és Benics Réka Eszter (Team Veloki) szerezte meg.

Ismételten gratulálunk az összes indulónak és természetesen megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a dobogós versenyzők. Bízunk benne, hogy teljesítményük híre terjedni fog, és jövőre még több hölgy kap majd kedvet a versenyzéshez.

Női mezőny

Reagálhatsz Facebookkal!
Share