was successfully added to your cart.

Cart

A 2013-as Amatőr Kupa legjobbjai, 1. rész: Oetl Netta és Oetl Dana, Grajzel Sáron és Király Dóra

By 2013/12/12Interjú, Magyarok

Mint azt bizonyára kedves Olvasóink tudják, kishazánkban az Amatőr Kupa a legrangosabb országúti versenysorozat. Férfiak és nők számára összesen 14 kategória van – hogy milyen volt az idei év, arról itt írtunk, itt pedig infografikát rajzoltunk. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy az Utensilnordon kívül másról is szóljon a magyar kerékpáros média a kupasorozatban legjobban teljesítőkkel egy-egy rövid interjút készítsünk, hiszen ezek a versenyzők ugyancsak megérdemlik az odafigyelést!

Az első interjúnk a női U15-ös és U17-es kategória élen végzett versenyzőivel készült. Az élet úgy hozta, hogy mindkét kategóriában egy Bikeexpress színeket viselő Oetl-lány győzött, míg mögöttük egy-egy salgótarjáni versenyző végzett: WU15-ben Oetl Dana, Király Dóra, míg WU17-ben Oetl Netta, Grajzel Sáron volt a sorrend, így aztán evidens volt, hogy mind a négyükkel beszélgessünk.

Az idei évről

Oetl Dana & Oetl Netta: Egyikünknek első, másikunknak második végigversenyzett éve volt az idei szezon. A korábbi, versenyzéssel töltött év nagyon sokat segített, ezt az évet nagyon jól megalapozta. Tatán volt edzőtáborozni a csapat, aztán az AKESZ versenyek mellett OB-kon és egy vagy több külföldi, főleg szlovák versenyen voltunk (pl. Dudince és Krupina). Télen cyclocrossozunk; (Dana) Kazincbarcikán crossoztam először, montival megyek, az még nem ment annyira, de Veszprémben már negyedik voltam. (Netta) Kazincbarcikán mandulagyulladásom volz, Ózdon nem voltunk, Veszprémben technikai hiba volt, de tervezzük a részvételt a többi versenyen ettől függetlenül. Annyira nem volt nehéz az idei év országúton, viszonylag biztonságban voltunk.

Király Dóra & Grajzel Sáron: Számunkra nehéz volt az egész év, de mivel nem voltunk sokan a korcsoportokban (nagyrészt csak ketten), így mindig dobogón sikerült végezni. U15-ben néha egyikünk, néha másikunk végzett előrébb. Ha minden versenyen ott tudtunk volna lenni, talán másképp alakul a végeredmény. Ebben az évben csak itthon versenyeztünk, de voltunk Olaszországban edzőtáborozni – az idő nem, de az edzések nagyon jók voltak! Reggel futó- vagy bringaedzés, aztán pihenés, egyéb program, délután megint bringa. Itthon általában a Tarján Kupa körön megyünk, az is a kedvenc versenyünk, de jó pár útvonal van itt még, amiben vannak hegyek.

Oetl Netta és Oetl Dana

Oetl Netta és Oetl Dana

A mezőnyről

Oetl Dana & Oetl Netta: Idén még mindketten a rövidtávos versenyeken voltunk, ezek általában túl rövidek. A mezőny kb. ugyanaz, mint az OB-kon, de itt az idősebbek erőszakosabbak, emiatt aztán bukások vannak; ha sikerül ezeket elkerülni, akkor is leszakadunk emiatt néha. Az OB-n minden rendben szokott lenni, de a kupa versenyein mindig van bukás. Egyikünknek (Dana) a mezőnyverseny, másikunknak (Netta) az időfutam fekszik jobban. Követjük a női mezőny eseményeit, ők kevés figyelmet kapnak, de kevesen is vannak: nem mindenki bírja a küzdést, szenvedést, a nyeregben ülés sem igazán kényelmes. Edzésen és a versenyeken is a fiúkkal együtt megyünk, ugyanúgy kezelnek minket és ugyanazt kapjuk, mint ők. Ez rendben is van, mert így többet erősödünk, jobban mennek a versenyek.

Király Dóra & Grajzel Sáron: Mezőnyversenyeken kicsit túl sokan vagyunk, ezért aztán minden versenyen van bukás; az időfutamok jobban is mennek, mint a mezőnyversenyek. Valamennyire figyelnek ránk a mezőnyben, néha még segítséget is kapunk. A Bikeexpress nagyon együtt szokott maradni, mi viszont kevesen és különböző mezőnyökben szétszedve vagyunk, az idősebb fiúk már túl erősek, ezért nincs könnyű dolgunk. Az edzéseken a fiúkkal együtt megyünk, a versenyen is, de ha csak a lányok lennének, akkor jobban lehetne látni, ki hol van.

Grajzel Sáron és Király Dóra

Grajzel Sáron és Király Dóra (forrás: SHKE)

A jövőről

Oetl Dana & Oetl Netta: 2014-ben is szeretnénk ugyanígy folytatni, bár akkor már WU17-ben és WU19-ben leszünk – WU19-ben már lehet menni hosszabb távokon is. Leginkább az országúti és a pálya OB-k (Netta) ill. csak az országút (Dana) számít jövőre, ott szeretnénk jól menni. Januártól ismét jönnek az edzések a klubbal, valószínűleg lesz megint edzőtábor Tatán egy hétig. Szeretünk bringázni (még ilyenkor is), nincs nyomás a család felől; hogy hosszú távon is tervezünk bringázni? Igen!

Király Dóra & Grajzel Sáron: Még nem tudjuk, hogy minden versenyen ott leszünk-e jövőre, még nem beszéltünk ennyire konkrétan a következő évről. A triatlon mellett meglátjuk, mire lesz idő – jó lenne jövőre is edzőtáborba menni. Szeretnénk jövőre győzni, ez talán lehetséges lesz, ha minden versenyen ott tudunk lenni.

Oetl Netta és Oetl Dana

Az 2013-as díjátadó. A képet még Bidon-mentes korszakunkban, telefonnal követtük el.

 

Reagálhatsz Facebookkal!
Share