was successfully added to your cart.

Cart

Ardenneki csaták: Amstel, Fleche Wallonne, Liege 2015

By 2015/04/18Férfi, Külföldi, Női

Utolsó szakaszához érkeztek a tavaszi klasszikusok: az Amstel Gold race, a La Fleche Wallone és a Liege-Bastogne-Liege bizonyos szempontból hasonló versenyekből álló, összetartozó trió, amit egy héten belül rendeznek meg, és izgalmaiban általában vetekszik a Paris-Roubaix-val. Éppen ezért összeállítottunk egy kis információs csomagot a köznyelv által ardenneki klasszikusoknak hívott három versenyről, hogy mindent tudjatok a tavasz utolsó nagy megmérettetéseiről, az összesen 716 kilométernyi hullámvasutazásról.

Amstel Gold Race

Idén 50. alkalommal rendezik a versenyt, ám a kisebbfajta jubileum okán még nem lett könnyebb a verseny. 258 kilométer vár a mezőny azon tagjaira, akik nem autóban fejezik be a küzdelmeket. Ha az Amstel távja nem lenne elég, márpedig nem az, ott van a 32 jelölt emelkedő, amelyek 4-9% közötti meredekséggel bírnak. Ezek a számok azt jelentik, hogy átlagosan minden 8. kilométer után másznak egyet a fiúk. Huhh. A cél szokás szerint a Caubergen van, valószínűleg még a TV-t nézve is fájni fognak a lábaink.

Amstel2

No de vajon kiket látunk majd elöl? Rengeteg nagy név érkezik ide (és a következő két versenyre), a csapatok lecserélték a „kockaköves” sorokat a „falmászókra”, így látni fogunk olyanokat is, akik amúgy általában a többhetes versenyeken jeleskednek. A teljesség igénye nélkül itt lesz:

  • az örök favorit Gilbert (BMC; 2010, 2011 és 2014 után negyedik győzelmét szerezheti);
  • az idén még nem bizonyító Nibali (Astana);
  • a világbajnok Kwiatkowski (Etixx – Quickstep);
  • az oly’ sokszor várt Chavanel (IAM Cycling);
  • a tavalyi világbajnok Costa (Lampre – Merida);
  • a második és harmadik fokot már ismerő Valverde (Movistar);
  • a háromszor harmadik helyen záró Gerrans (Orica GreenEDGE);
  • a mindig veszélyes Navardauskas aka Honey Badger (Cannondale – Garmin);
  • a leírhatatlan Rodriguez és árnyéka, Moreno (Katusha),

valamint az olyan fekete lovak, mint a kétszer is második Vanendert (Lotto Soudal), Bakelants (AG2R La Mondiale), Kelderman (LottoNL-Jumbo), Mollema (Trek Factory Racing), Dumoulin (Giant – Alpecin), Pirazzi (Bardiani), Pauwels (MTN – Qhubeka), Hoogerland (Team Roompot Oranje Peloton), Cunego (Nippo – Vini Fantini ), Gasparotto (Wanty – Groupe Gobert). Az öregfiúk válogatottat Rebellin (CCC Sprandi Polkowice) vezeti a maga közel 44 évével, és semmi esetre sem zárható ki, hogy ott lesz a legjobbak között. Szóljon valaki egy rossz szót az orvostudományra…

Hogy az idei Amstel végén mi a lesz az eredmény, ma délután kiderül!

La Fleche Wallone

Ami ezt a versenyt illeti, három nappal lesz az Amstel után, és néggyel lesz a Liege előtt. Csapatvezetők álma lehet. A csapatok nyilván variálnak majd egy kicsit, cserélnek pár embert, hogy a három verseny közül talán legkisebb presztízsűre kit vigyenek és kit pihentessenek. A 79. flesvallon 205 kilométer hosszú lesz, és az útvonalat a több izgalom (több vér, több dráma!) érdekében kicsit megvariálták. Érdekesség, hogy az idei Tour harmadik szakaszának vége is a hírhedt és méltán rettegett Mur de Huy-on lesz, ami e verseny jellegzetes befutója. 1.3 kilométer hosszú, 9.6% meredek, szóval a sok vicsorgó bringásnál meg lehet majd vizsgálni a fogzománc állapotát. Hogy a 38 belga győzelem mellé jön-e újabb ezen a szerdán, azt mi nem tartjuk valószínűnek, inkább valamelyik másik nemzet zárkózhat fel az örökranglistán. Hogy melyik? A madarak azt csicsergik, eljön Quintana és Froome is…

A férfiak versenye

A férfiak versenye

Ennyivel nem lépünk túl ezen a versenyen, hiszen szintén szerdán lesz női kiadás is La Fleche Wallonne Femmes néven! A hölgyek versenye 121 kilométeres lesz, és kilenc jelzett emelkedő van a pályán; a Mur de Huy-ra ők kétszer mennek fel, és az ő befutójuk is ott lesz. A versenyt öt alkalommal megnyerő Vos most nem lesz jelen, ettől azonban – vagy éppen emiatt – igen nyílt és izgalmas versenyre számíthatunk. Ott lesz a világbajnok Pauline Ferrand-Prevot és Anna van der Breggen (Rabo-Liv), az Armitstead-Stevens-Van Dijk trió a Boels-Dolmasból, a Flandriai Kört nyerő Longo-Borghini (Wiggle-Honda), Moolman és Van Vleuten (Bigla), valamint Cromwell és Amialiusik (Velocio-SRAM), hogy a legnagyobbakat említsük. Aki teheti, kövesse figyelemmel a hölgyek versenyét is!

A nők versenye

A nők versenye

Liege-Bastogne-Liege

Végül, de messze nem utolsó sorban a liezs. Ha valaminek van története, akkor az ez a verseny. A 101. kiíráshoz érkeztünk, 253 kilométer vár a mezőnyre, és milyen 253 kili lesz az…10 jelzett emelkedő, 5-től egészen 12.6%-ig mindenféle meredekséggel, és csak hogy jól essen, 5 kilivel a cél előtt lesz még egy közel 9%-os kaptató 1.2 kilométer hosszan, no meg aztán a befutó. Panda legyen a talpán, aki ezt végig fogja bírni!

Végleges rajtlista még nincs, ezért nem tudunk teljes képet adni a várható all-star gáláról, de a másik két versenyhez hasonló névsorra lehet számítani!

Liege

tumblr_ml4celUYoD1qfcvrto1_500

Durva a kérdés, mint van Avermaet a dombon, de esetleg megkockáztattok tippeket a versenyekre?

Reagálhatsz Facebookkal!
Share