was successfully added to your cart.

Cart

Giro Rosa 2015 – amit tudni kell a versenyről

By 2015/07/03Külföldi, Női
Giro Rosa

Eljött az idei női versenynaptár talán legkiemelkedőbb versenyének ideje, ma rajtol a női Giro, azaz a Giro Rosa. Érdekes helyeken fog járni az idei kiírás is, nomeg persze amitől jó lesz az egész, hogy egy nagyon jó mezőnyt láthatjuk összegyűlni. Nagy küzdelmek lesznek, minden lány meg akarja mutatni a legszebb cipőjét magát a legjobb színében, kisebb csapatok tehetségei egy jobb szerződés reményében villoghatnak, ezért aztán garantált, hogy nem fog unatkozni, aki figyelemmel kísérő a következő hetet.

De mi az, hogy hetet?! 10 napot, hiszen 10 szakasz van, illetve a kákán is csomót keresők kedvéért: egy prológ és 9 szakasz lesz a Giro Rosa menetrendje. Ha már előjöttek a számok, fussunk gyorsan végig a legfontosabbakon.

 

A Giro Rosa szakaszai

  • A 2 kilométeres prológot a szlovén fővárosban, Ljubljanában rendezik, a rajt este hét órakor lesz. A pálya teljesen sík, így a távból és a szintrajzból következően nem számítunk igazán nagy időkülönbségekre, akár századokon is múlhat a szakaszgyőzelem és az első maglia rosa megszerzése. Egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb időfutammenő nyeri ezt a napot (estét), mivel a szakasz rövidsége miatt akár meglepetés is lehet.
  • Az első szakasz 102,5 km lesz, továbbra is Szlovéniában mozog majd a mezőny. Egy bukkanó van csak a pályában, komoly dolgok itt nem fognak történni, inkább egy mezőnyhajrára számítunk.
  • A második, 121,5 kilométeres szakasz már izgalmasabb lesz, egy harmadik és két második kategóriás emelkedő teszi majd nehezebbé a sor életét. A spiccen nagyobb különbségek nem fognak kialakulni, nem ezen az első olaszországi szakaszon dől el a végső győzelem.
  • A harmadik szakaszon kicsit kipihenhetik az előző napot a versenyzők, akár egy szökés is hazaérhet. A táv 127,5 km lesz, ennyi idő alatt a csapatok eldönthetik, hogy akarnak-e mezőnyhajrát.
  • A negyedik szakasz is kíméletes lesz, pusztán 103 km, elég lapos, valószínűleg mindenki a következő szakaszra fog tartalékolni. Aki az összetettben nem érintett, ezen a napon kiadhat magából mindent a szakaszgyőzelemért.
  • Az ötödik etap a királyetap. 128,4 kilométerével a leghosszabb szakaszról van szó, és Apricaban egy második kategóriás hegyen lesz a befutó. Itt számítunk egy kis csatározásra a hegyen, nagyjából látszani fog, kik közül kerül majd ki a győztes.
  • Nagyjából ugyanez fog folytatódni a hatodik szakaszon is, ahol két második és egy első kategóriás hegy lesz a menüben. Csak 102,5 km a táv, intenzív verseny lesz, az utolsó hegytől viszont 20 km lesz a célig, ami mentsvár lehet az emelkedőn nem túlzottan leszakadóknak.
  • A másnapi, hetedik etap nagyon rövid, 89,7 km hosszú lesz, cserébe viszont egy első és egy harmadik kategóriás hegy teszi majd szebbé a napot. Ezen a napon biztosan láthatjuk már sokakon a fáradtság jeleit, talán a létszám is fogyatkozni fog.
  • A nyolcadik szakaszon egyéni időfutamot láthatunk majd egy 21,7 km-es pályán. Ha nem is nagyok, de azért lesznek időkülönbségek, akár még sorsdöntő is lehet a maglia rosa-ügyben.
  • De csakis akkor, ha a kilencedik szakaszon nem dobja le a horgonyt az, aki jól jött ki az időfutamból. Az utolsó napon 92,7 km vár a megmaradt mezőnyre, melynek végén egy első kategóriás hegyet másznak meg. Értelemszerűen itt fog eldőlni minden; reméljük, több trikóért is folyni fog a harc az utolsó 8-10 kilométeren.
Giro Rosa

A Velocio SRAM jól érezte magát a mai csapatbemutatón

Trikók és pénzdíjak

Lehet, hogy többen nem járatosak a kerékpározás ezen területén, úgyhogy biztos, ami biztos, tisztázzuk, hogy mi micsoda a Giro Rosa mezgyűjteményében.

  • A rózsaszín a versenyben vezető versenyzőnek jár
  • A ciklámen a pontversenyben vezetőé lesz
  • A zöldet a hegyi pontversenyben vezető viselheti
  • A fehéret a legjobb fiatal kapja
  • A kék pedig a legjobb olasz versenyző szuvenírje lesz

Giro Rosa

Beszéljünk a mocskos anyagiakról is. Nincs ezen mit szépíteni, az itt versenyző hölgyek nem ebből fogják biztosítani nyugdíjas éveiket, hihetetlen mértékben keresnek kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt a fiúk. A májusi Giron a szakaszgyőzelem 11 ezer (!) eurót ért, most ez 269-et (a prológon csak 162-t). A fiúknál a végső győztes 115 ezerrel lett gazdagabb, a nőknél 525 – tehát 219 női kört kéne valakinek nyernie a férfiak nyereményéért. A Giro Rosa végén a legjobb olasz 300-at, a pontverseny és a legjobb fiatal 350-et, míg a legjobb hegyimenő 450-et kap majd a végén. Világosan kell látni, hogy nagyjából annak örülhet a női mezőny, hogy van ez a verseny, írnak róluk, megint ott vannak a kerékpározás térképén. A komoly pénzdíjak e verseny tekintetében még valahol a jövőben várakoznak. Hogy miért az év legnagyobb hype-ját kapó férfi versennyel egy időpontban rendezik, azt ne tőlünk kérdezzétek…

Giro Rosa

A Boels Dolmans sikeres csapatépítőt tartott Phillyben…

Csapatok és versenyzők

Végül nézzük meg, kik nyomtak “Going”-ot erre a Giro Rosa eventre, kikre kell külön odafigyelni. Meglátásunk szerint lesz öt-hat kiemelkedő csapat, akiknek a mozgása meghatározza majd az egész 10 napos versenyt, és a többi csapat kisebb epizódszerepeket kaphat majd. Ez az öt csapat a következő:

  • Velocio-SRAM
  • Rabo-Liv
  • Boels Dolmans
  • Wiggle Honda
  • Orica-AIS
  • valamint plusz egynek a Bigla csapatát neveznénk meg

Ezek a csapatok a legnagyobb nevekkel érkeznek, nem tartjuk valószínűnek, hogy ne innen kerüljön ki az összetett dobogójának mindhárom foka. Kicsit hiányoljuk az Optumot és a UHC csapatait, de be kell látnunk, hogy ez egy olasz verseny…Vannak kitűnő sprinterek, időfutammenők és hegyen erős versenyzők is a mezőnyben, mégis elég merész dolog lenne tippelni. Idén sem tartunk kizártnak egy teljes Rabo-Liv-féle Giro Rosa dobogót (Van der Breggen, PFP, Niewiadoma), de “ott lesz még a mixben” valószínűleg Armitstead, Guarnier, Stevens, Abbott, Amialiusik, Longo Borghini, van Vleuten, Moolman és Bujak is. Mivel a versenyen nem lesz magyar versenyző, a lelkiismeret furdalása nélkül lehet más nemzet szülöttjének drukkolni. De eljön még az idő!

Giro Rosa

PFP és Niewiadoma nem aggódik a verseny miatt – nincs is okuk!

Facebookunkon igyekszünk minden nap hírt adni az versenyről, fel-fellángoló Twitterünkön például rögtön a szakasz végén megosztjuk az eredményeket, úgyhogy aki nem akar várni, kövessen minket ott is, ezekben a napokban különösen aktívak leszünk! Emellett ajánljuk magunkat Tumblr-en is, ahol mindig a legfrissebb képek pörögnek!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share