was successfully added to your cart.

Cart

Giro d’Italia 2016 – az előzetes

By 2016/05/05Férfi, Külföldi
Giro d'Italia 2016

Lesz új győztes a Giron, vagy sikerül egy korábbi győztesnek ismételnie? Talán ez a legnagyobb kérdés a Giro d’Italia 2016. évi kiírásával kapcsolatban, bár kár lenne tagadni, hogy a rajtlista alapján a maglia rosa mellett a többi trikóért folytatott harc is érdekes lehet. A korábbi évek gyakorlatát követve ezúttal is billentyűzetet ragadtunk, hogy írjunk egy kis (a szokásosnál kivételesen valamivel tömörebb) bemutatót, esélylatolgatót a nem titkoltan kedvenc háromhetes versenyünkről.

Bizony, a 2014-es és 2015-ös cikk után ismét megpróbálunk egy részletes áttekintést adni arról, hogy mi várható az idén május 6. és május 29. között megtartandó Giro szakaszain.

Az útvonal szokás szerint elég kemény, de persze ki látott már könnyű útvonalú Grand Tour-t? Most Hollandiából indul a verseny, az első három szakaszt ott teszik meg. Egy közel 10 kilométeres egyenkénti időfutammal kezdődik a harc, aztán a második és harmadik szakasz – Hollandia adottságainak megfelelően – a sík szakaszok közé sorolható. Ezt követi egy pihenőnap, de aki utazott már hosszan, az tudja, hogy ez mennyire lesz “pihenés”. A mezőny leutazik Dél-Olaszországba, Catanzaro-ból indul majd úgy igazán a Giro. A második pihenőnapig tartó hat szakaszos részben lesznek dombosabb szakaszok is, mitöbb, még egy hegyesnek is nevezhető, majd a 9. szakaszon jön a hosszú egyenkénti időfutam.

A Giro d’Italia 2016 útvonala mondjuk úgy, hogy az óramutató járásával ellentétes körben halad: északra érve az időfutam után keletre, sík vidék fordul a mezőny, majd innen megy át a torinói célhoz a következő 11 szakasz során. Ehhez persze Bibione tengerpartja és Palmanova egyedülálló városa után meg kell mászniuk először a Dolomitokat, ahol pl. a 14. szakasz terepén mi magunk is sokszor megfordultunk, és már most jelentjük, hogy posztbrutális szakasz lesz – nem beszélve a másnapi 10 kilis hegyi időfutamról. Ezt követően jönnek az Alpok, ahol még Franciaországba is átnéz a mezőny, amikor a télen síparadicsomként funkcionáló Risoulban lesz a befutó. Ezen a szakaszon lesz az idei Cima Coppi is, vagyis a legmagasabb pont, a Coll dell’Agnello 2.744 méterével. Bízunk benne, hogy a hegyekben az időjárás kerékpározásra alkalmasnak minősül, és sem a versenyszervezők, sem pedig a versenyzők nem szenvednek majd emiatt.

Aki még talpon van, annak az Alpokból már csak le kell csorognia Torinóig, ahol a győztest megkoronázzák (de legalábbis átveheti az őt megillető díjat), hogy aztán a maglia rosa-ban aludhasson aznap este.

Most nézzük, kire lesz érdemes odafigyelni az összetett, a hegyitrikó és a ponttrikó tekintetében, illetve kik azok, akiktől láthatunk valami különleges teljesítményt (remélhetőleg nem olyan értelemben, hogy amiatt később szégyenkeznie kelljen).

Giro d'Italia 2016

A korábbi győztesek közül itt lesz Nibali (Astana), Hesjedal (Trek-Segafredo), Scarponi (Astana) és Cunego (Nippo – Vini Fantini) is. Utóbbinak minden bizonnyal majd Nibalit kell segítenie, úgyhogy őt ki is húzhatjuk az esélyesek listájáról, ahogy Hesjedalnak sincs sok esélye a mostani ellenfelekkel szemben, amennyiben a 2012-es formájánál gyengébb, és esetleg olyan későn ébred, mint tavaly. Cunegoról itt most nem ejtünk szót…

Véleményünk szerint Nibalinak a legkomolyabb ellenfelei az életében először Giro-ra érkező Valverde (Movistar) és a tavaly úgy igazán berobbanó Landa (Sky) lehetnek. Küzdhet még a dobogóért és további top 10-es helyezésekért Uran (Cannondale), Zakarin (Katusha), Majka (Tinkoff), Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Pozzovivo (AG2R), Chaves (Orica GreenEDGE) és természetesen Dumoulin (Giant-Alpecin) is, aki – mint a tavalyi Vuelta során láttuk – mindenre képes.

Ennél a pontnál el lehet merengeni egy kicsit a három fő esélyes csapatának összeállításán. Az Astana feddhetetlen egyletében Scarponi helyett Fuglsangot jelöljük meg legfontosabb hegyi segítőnek, de Kangertet és Capecchit is sokat látjuk majd valószínűleg a spiccen dolgozni, amikor emelkedik az út. A Movistar sem aprózta el, Valverde szolgálatában ott lesz Amador, Visconti, Herrada és Moreno is, amikor ritkul már a levegő. A Sky-nál Landa számíthat majd az Henao-testvérekre, Roche-ra és Lopezre a hegyi csaták során, az esélyesek csapatai tehát mindent megtettek azért, hogy a hegymászások során ne maradjon magára elsőszámú emberük.

Giro d'Italia 2016

Ha nem valamelyik összetett menő viszi el a hegyitrikót, akkor a rajtlista alapján ötletünk éppen van a bátran bicikliző hegyimenőkre, akik közül valaki megnyerheti ezt a diszciplínát. A Dimension Data csapata ebből szempontból ígéretes lehet, mert az összetettbe valószínűleg nem fognak beleszólni, de ott lesz Igor Anton és a tavalyi Vuelta hegyikirályi címe után szerződtetett Omar Fraile. Az Etixx-Quickstepből Brambillánál sosem tudni, mit tervez, de elég jó formában van idén, bármi lehet. A Lampre alakulatából Niemiec szokás szerint erősnek tűnik így a tavasz vége felé, így ha összetett túl nagy falat is lenne neki, itt még mindig próbálkozhat. Jelle Vanendert (Lotto Soudal) is jól ment régebben felfelé, talán ő is alakíthat valamit a hegyekben. Nem tudjuk, Cunego mennyire van használható formában, de ha a Nippo sokat szeretné magát mutatni, ez egy jó lehetőség lenne. Érdekes lenne ismerni a terveket a Katusha Taaramae-Zakarin párossal kapcsolatban, a hegyitrikó végső soron egyikük számára sem tűnik elérhetetlennek. A BMC-ből Atapuma és De Marchi ígéretes ebben a tekintetben, utóbbi a hazai pálya miatt különösen motivált lehet. Amets Txurruka idén újraindítja karrierjét az Orica-ban, korábban ő elég agresszív volt a hegyekben, most itt a lehetősége meghálálni a szerződtetését. Végül itt szólunk még Zoidlről (Trek-Segafredo), akinek ez egy kiváló lehetőség lenne a bizonyításra szerződése utolsó évében.

Giro d'Italia 2016

Ha sok erős hajt a rózsaszín trikóra, mit mondjuk erről? Itt lesz Kittel (Etixx-Quickstep), Démare (FDJ), Greipel (Lotto Soudal), Viviani (Sky), Ewan (Orica GreenEDGE), Nizzolo (Trek-Segafredo), Modolo és Ferrari (Lampre), Pelucchi (IAM), Tsatevich (Katusha), Hofland (LottoNL-Jumbo) valamint Pozzato és Busato (Southeast) is. Kittel ugyan toronymagas esélyesnek tűnik a szezon eddigi versenyei alapján, de minthogy az emberi testen és a technikán is múlik ez a sport, nem jelentenénk ki, hogy biztosan övé lesz ez a megkülönböztetett mez Torinóban.

Epizódszereplők:

Lehet, hogy az egyes trikókra nem lesznek folyamatosan veszélyesek, de egy-egy szakaszgyőzelemre jók lehetnek a következő felsorolásban szereplő gladiátorok. Egy jó időfutam, egy nagy szökés, egy kis szemfülesség, és máris ők kerülnek a La Gazzetta dello Sport másnapi címlapjára. Be is dobjuk ezeket a neveket ide: Cancellara (Trek-Segafredo), Gilbert (BMC), Pirazzi és Colbrelli (Bardiani-CSF), Moser és Navardauskas (Cannondale), Jungels (Etixx-Quickstep), Ulissi és Mohoric (Lampre), Wellens és Hansen (Lotto Soudal), Bole (Nippo – Vini Fantini), Battaglin és Roglic (LottoNL-Jumbo), Belletti (Southeast), Haussler (IAM).

A cikk végéhez közeledve igyekszünk felhívni a figyelmet arra a nem elhagyagolható tényre, hogy nagysikerű szokásunkat most is folytatjuk, és lehet velünk/nálunk játszani a Giro d’Italia 2016-os versenye alatt. Egészen pontosan előtte kell okosnak lenni, utána már csak a szerencsében kell bízni – igen, a Velogamesről van szó, ahol a tippelésre hajlamos lelkek ismét tudnak fantasy csapatot összeállítani és csatlakozni a Bidon miniligához (04060159). A győztes az elismerő fejbiccentésen kívül idén is egy kis nyeremény boldog tulajdonosa lesz, ezúttal a hivatalos Giro musette-et és az idei Giro hosszú egyenkéntije alkalmából készült speciális sapkát viheti haza. A csapatok összeállításának határideje 2016. május 5-én déli 12 óra, ne maradjatok le!

Giro d'Italia 2016

Aki nem akar ilyen komolyan játszani ( 🙁 ), de azért egy tippet leadna a Giro d’Italia 2016-os összetett győztesére, arra is gondoltunk!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share