was successfully added to your cart.

Cart

Rió 2016 – amit az olimpiáról tudni kell

By 2016/08/05Férfi, Külföldi, Női

Igen-igen, kicsit talán túlzó a cím, természetesen nem az egész olimpiáról írunk itt ebben a cikkben, hanem annak csak a kerékpáros részéről. Arról azonban minél több tudnivalót meg szeretnénk osztani veletek, legkedvesebb Olvasóink, így aztán szót ejtünk a férfiak és a nők most hétvégén esedékes mezőnyversenyeiről, valamint a pár nap pihenő után következő időfutamokról. Emellett mutatunk még valami különlegességet is 😉

Nos, Rió 2016, lássuk a medvét!

Férfi mezőnyverseny, 2016. augusztus 6. (szombat)

Az urak versenyén – az előzetes rajtlista alapján – 63 ország képviselteti magát minimum 1, maximum 5 fővel. Összesen 142 fős lesz a mezőny, ami nem egy túl nagy szám, és mivel hosszú távról, viszont kis csapatokról van szó, valószínűleg nehéz lesz kontrollálni a versenyt.

5 fős csapata csak

  • Belgiumnak
  • Nagy-Britanniának
  • Olaszországnak
  • Spanyolországnak és
  • Kolumbiának van.

4 fővel veszélyeztetnek az ausztrálok, a hollandok, a németek, a franciák, a norvégok, a lengyelek, a csehek, a szlovénok, a portugálok és a svájciak. Pusztán az érdekesség kedvéért nézzük meg, mi a helyzet velünk magyarokkal, ezért beszíneztük azokat az országokat a környékről, ahonnan legalább 1 bringás ott feszít Rió 2016 pólóban:

Rió 2016

Félreértés ne essék: ezt a térképet nem úgy kell nézni, hogy olyan szinten vagyunk még mindig, mint a moldávok, a macedónok, az albánok, a bosnyákok és a montenegróiak, hanem hogy végre egy szinten vagyunk a finnekkel és a svédekkel!4! Legalábbis a férfiak mezőnyében 🙂

Ami a verseny adatait illeti, 237.5 kilométer lesz a táv, tehát ahogy lenni szokott, elég komoly feladat vár a fiúkra. Valószínűleg nem lesz túlzottan sok célbaérő, de ahogy a VB-n, úgy az olimpián sem lepődünk meg ezen. Ami a szintrajzot illeti, a  körözős pálya jó része sík, de azért kemény terep lesz. Van egy nagyobb domb az első részben, ami 1.2 kilométeren átlagban 9% (max. 24%!), és ezt négyszer másszák meg. Lesz még egy komoly kihívás a második körözős részben is: 9 kilométeres mászás, átlagban 6.2% (max 19.9%), nem sokkal a cél előtt – mivel háromszor ugranak majd neki, valószínűleg itt dől majd el a verseny.

Most pedig nézzük meg, kik a legnagyobb nevek a mezőnyben. Mivel mégiscsak a kerékpársportról beszélünk, ahol bármi megtörténhet (ld. Rui Costa világbajnoki címe), nem tudjuk azt mondani, hogy biztosan közülük győz majd valaki, de talán nekik van a legnagyobb esélyük.

  • Gilbert, van Avermaet (Belgium)
  • Nibali, Aru (Olaszország)
  • Valverde, Rodriguez (Spanyolország)
  • Chaves, Uran, Henao (Kolumbia)
  • Froome (Nagy-Britannia)
  • Poels, Mollema (Hollandia)
  • Alaphilippe, Bardet (Franciaország)
  • Kwiatkowski, Majka (Lengyelország)
  • Rui Costa (Portugália)
  • Porte (Ausztrália)
  • Martin (Írország)

Természetesen vannak még jó nevek (König, Vakoc, Amador, Meintjes, Navardauskas, Taaramäe, Fuglsang, Cancellara, Albasini, Boasson Hagen), de a pálya profilja alapján a fenti névsortól várjuk a legtöbbet. Fun fact: a 2012-es top 10-ből csak egy ember, az akkori ezüstérmes Uran van itt a mezőnyben (és a top 20-ból is csak 7-en maradtak).

Ajánlunk egy kis galériát saját képeinkből, amelyeket még a Bidont megelőző időkben készítettünk a legutóbbi, 2012-es olimpián Londonban.

A verseny magyar idő szerint szombaton 14.30-tól lesz látható.

Női mezőnyverseny, 2016. augusztus 7. (vasárnap)

A női mezőny a férfiakénál lényegesen karcsúbb lesz. Az előzetes rajtlista alapján 37 országból lesz összesen alig 66 versenyző, szóval nem sok bújkálás, lógás várható. Nézzük, Európa és környéke honnan ad versenyzőket:

Rió 2016

4 fővel jön

  • Ausztrália
  • Németország
  • Olaszország
  • Hollandia és az
  • USA

míg háromfős csapatokkal érkezik Kanada, Belgium, Nagy-Britannia, Lengyelország és a férfiaknál 0 fős Svédország. 23 ország csak 1 fővel képviselteti magát, úgyhogy ezeknek az egy szem versenyzőnek nagyon okosan kell sütögetniük a pecsenyéjüket.

A hölgyek ugyanazon a pályán fogják számolni a kilométereket vasárnap, amelyen az urak is tépázták egymást szombaton, azonban kevesebb kört kell majd megtenniük. A táv 137 kilométer lesz, ami nem tűnik soknak, de az útvonal profilját és a rajtoló neveket elnézve itt sem számíthatunk túl sok célba érő gladiátorra itt sem.

De akkor kikre kell figyelni? Kiket sorolhatunk az esélyesek közé? Az idei formákat nézve a következő nevek fognak szerintünk labdába rúgni, de amilyen elképesztően izgalmasan alakult a tavalyi VB, úgy nem csodálkoznánk, ha itt is történne végül valamilyen meglepetés.

  • Van der Breggen, van Vleuten, Vos (Hollandia)
  • Armitstead (Nagy-Britannia)
  • Neylan, Spratt (Ausztrália)
  • Brennauer, Worrack (Németország)
  • Longo Borghini, Guderzo (Olaszország)
  • Guarnier, Stevens, Abbott (USA)
  • Johansson (Svédország)
  • Ferrand-Prevot (Franciaország)
  • Niewiadoma (Lengyelország)
  • Moolman (Dél-Afrika)
  • Amialiusik (Fehéroroszország)
  • Neff (Svájc)

Az amerikaiak, a hollandok és az ausztrálok olyan erős sorral jönnek, hogy talán felemésztik a világbajnok Armitstead-et, akinek nincsenek olyan erős segítői. Persze ő fel szokott nőni a feladathoz, és nagyon nyerni akar, úgyhogy nem fogja könnyen megadni magát. A nagy mászást nem tudni, mennyire fogja bírni a verseny vége felé, talán USA-Hollandia meccsé redukálódik majd a végjáték. Természetesen vannak még olyanok, akik egy valamival síkabb pályán küzdhetnének top 10-es helyezésért, vagy akár még a győzelemért is, például Lepistö, Majerus, Kirchmann, Bronzini, Cecchini, de talán-talán még most is odaérnek. Fél szemünkkel pedig a fiatal belga tehetséget, Lotte Kopecky-t figyeljük.

A verseny magyar idő szerint vasárnap 17.15-től lesz látható.

Női és férfi időfutamok, 2016. augusztus 10. (szerda)

A nőknek 3, a férfiaknak 4 pihenőnap után következik az egyenkénti időfutam. A lányok 30, a fiúk 54.6 kilométert tesznek majd meg a parton, illetve aztán a szárazföld belsejébe forduló körpályán.

A jelenlegi rajtlista alapján a szebbik nemnél 22 versenyző küzd meg az érmekért, míg a fiúk 39 fős mezőnyt hoztak össze – nyilvánvalóan csak és kizárólag tehetséges időfutamosok állnak rajthoz mindkét mezőnyben.

Kik lesznek a legjobbak? A nőknél gyakorlatilag mindenki kiváló, csupa-csupa jó név. A holland van Dijk-van der Breggen páros nagyon erősnek tűnik, de ez elmondható a németek Brennauer-Worrack, és az amerikaiak Armstrong-Stevens párosáról is. Nem lenne meglepő, ha felszívta volna magát az eseményre  a világbajnok Villumsen és az ellentmondásos karrierű ukrán Solovey is, de ne pislogjon senki, ha végül az ausztrál Katrin Garfoot győz, bár az olimpia előtt megbetegedett…

Tán náluk is nagyobb rejtély a fiúk mezőnye. Kiben mi maradt a Tour után? Ki mennyire tudott alkalmazkodni a klímához, az átálláshoz? Mennyire fekszik a terep? Papíron Chris Froome elpusztíthatja a mezőnyt, de vajon mennyi van még a franciaországi formájából? Mennyire akar és tud Cancellara menni? Megint lelép mindenkit Primoz Roglic, mint a Giro időfutamán? Dumoulin egyeduralkodóvá tud válni? Hol tart a visszatérésben Taylor Phinney? Mennyire halad még a “Panzerwagen”, Tony Martin? Hogy áll a Tour-t követően az aktuális világbajnok, Kiryienka, vagy az ausztrál Porte-Dennis páros?

Nehéz kérdések ezek, de talán közülük kerül ki a győztes, és nem Wellens-Bodnar-Grivko dobogót fogunk látni…

Ajánló, "shameless self promotion"

Itt megállunk, nem akarjuk tovább csűrni-csavarni ezt a Rió 2016 cikket, nem akarunk szétbombázni titeket statisztikákkal és egyéb fura dolgokkal, ami talán csak nekünk érdekes. Annyi a lényeg még, valószínűleg sűrűn fogunk posztolni versenyek közben Twitteren, és az eredmények is ott lesznek először olvashatóak, úgyhogy érdemes minket követni (@bidonmagazin).

Ezen felül még egy fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, avagy miért jó, ha Instagramon is követtek minket? Ezért:

Most egy hétig még több érdekesség fog elétek ugrani Instagramon, mint korábban! Augusztus 7. és 14. között zajlik a Route de France női többnapos, innen elsőkézből kaptok majd képeket a profi női versenyzésről, meg úgy az életről.

Hogyan? Pontosan úgy, hogy az Instagramunk (@bidon_mag) irányítását a Liv Plantur ausztrál versenyzője, Carlee Taylor veszi át. Ő fog posztolni, és nincs unalmas élete, ezt garantáljuk!  Mi imádjuk, amit a bringán és azon túl képvisel, zseniális! Nincs más dolgotok, mint rendszeresen nézegetni a Bidon Instagramját 🙂

Carlee Taylor internetes birodalma

Instagramját ide kattintva tudjátok megnézni, vagy nyilván rákerestek telefonon az app-on belül: carleetaylor1
A Twitterét sem komplikált megtalálni, ott is carleetaylor1 néven van fent, de ha ide kattintotok, rögtön a feedjére érkeztek.
Reagálhatsz Facebookkal!
Share