was successfully added to your cart.

Cart

Vuelta 2016 – Contador, Froome, Quintana, esetleg más?

By 2016/08/19Férfi, Külföldi
Vuelta 2016

Végre-valahára. Már kezdtünk kitikkadni nagy körverseny hiányában. 28 napja véget ért a Tour de France, azóta nem volt már három hetes spektákulumban részünk, ez mégiscsak tarthatatlan volt! Nem ezért fizettünk! De most ismét eljött egy nagy nap, a férfiak World Tour mezőnye (kiegészülve 4 prokontinentális csapattal) nekilát, hogy meghódítsa Spanyolország útjait, és adjon a jól informált TV-nézőnek és lelkes pálya szélén állóknak ganadorokat.

Éppen ezért végignézzük, milyen mesés tájakon vezet majd végig minket (vagy legalábbis a mezőnyt) a Vuelta 2016-os kiírása. Néha botrányosan kietlen tájakat élvezhetünk TV-n vagy monitoron keresztül, éppen ezért bízunk benne, hogy a szervezők gondoltak az országimázsra, és a tovább barnulni talán már képtelen srácok mögött legalább szép lesz a háttér, ha már mindenképpen fizikai munkát kell végezniük augusztusban ezen a vidéken. Összesen 3315.4 kilométert fog hol alacsonyabb, hol nagyobb intenzitással megtenni a mezőny, amely 198 fővel indul, aztán majd meglátjuk, mennyien érnek el a fővárosba szeptember 11-én. Van ám térkép, amin az összes szakasz látható, ide is tesszük, így ni:

Vuleta 2016

Forrás: lavuelta.com

Az világos, hogy annak idején elég erősen lobbizhattak az északi, északnyugati spanyol települések, mert gyakorlatilag csak ott zajlik majd a verseny, a többi régióban már-már egy darab vendégéjszakát nem fognak regisztrálni a Vueltának köszönhetően. Rosszat dobott, úgyhogy kimarad ebből a körből Katalónia is, de a bringások jelentős része úgyis azon a vidéken lakik, úgyhogy nekik olyan nagyon nem fog sajogni a szívük. A 21 szakaszból 12-t sorolnak dombos vagy hegyes vidéknek, de a 7 sík szakaszból is kettő hegyi befutós lesz. A három hetes szórakozás egy csapatidőfutammal kezdődik, most pedig megengedjük magunknak az „ahol a versenyt megnyerni nem lehet, de elveszíteni igen” című totális közhelyet. Ó, de jó volt végre leírni.

Most pedig szíves felhasználásra elhelyezzük ide alább az összes szakasz profilját, hogy aki kedvét leli az ilyesfajta ismeretszerzésben, netán a velogames-es csapatát megfontoltan kívánja összeállítani, annak teljes körű tájékoztatást tudjunk adni. Akit ez nem hat meg, görgessen tovább 🙂

Összetett

Elnézve a szakaszok szintrajzait, ha már így belejöttünk, bedobjuk az „útvonal a hegyi menőknek kedvez, közülük kerül majd ki a győztes” tudományos kinyilatkoztatást, mintha lenne olyannak esélye három hetes versenyt nyerni, aki nem tud felfele is fél órán át sok száz Wattot produkálni. A nemzetközi szakértés a Contador-Froome-Quintana triótól várja a madridi dobogót, nagyjából pont ebben a sorrendben. Ha szigorúan papíron nézzük ezt a versenyszerű kerékpározást, akkor erre jó esély is van, de mint tudjuk, nagyon sok minden történhet egy versenyen (ld. Contador-Tour, Froome-Giro, vagy éppen tavalyról Nibali-Vuelta), és pusztán eddigi sikerekre nem lehet 100%-osan alapozni az ismételt jó szereplést. Ettől persze, simán lehet, hogy ez lesz a végső top 3, de nekünk vannak kétségeink.

Egyfelől azért, mert lehet Alberto Contador (Tinkoff) háromszoros Vuelta győztes, kieshetett az idei Tourról (így most pihentebb), de valahogy az utóbbi időszakban nem láttuk annyira-annyira kiemelkedőnek a hegyekben, mint fénykorában. Pláne nem három héten át. Igen, idősebb lett, nagyon közel van a visszavonulás. Hogy fog-e tudni hazai pályán, utolsó nagy Tinkoff-os megmérettetésén valami régi időket idéző teljesítményt bemutatni, az hamarosan elválik. Hernandez és Kiserlovski személyében mindenesetre megtámogatta a csapat a hegyvidéki háborúra.

Chris Froome (Team Sky) szezonja egyre érdekesebben alakul. A srác június, a Dauphiné óta pörög: azt a versenyt megnyerte, utána a Tour de France-ot is, aztán gyakorlatilag egyenesen Rióba ment, ahol végignyomta a mezőnyversenyt és érmet szerzett az egyenkénti időfutamon is. Ezekután vajon mennyi van még benne? A Vuelta 2016-ban nagyon emberpróbáló, itt becsúszhatnak rossz napok, amelyeken drága percekkel lehet majd csak fizetni. Akárhogyis, Froome sokadszorra próbálja megnyerni ez a spanyol körversenyt… Kwiatkowski, König, Lopez és talán Kennaugh is fontos segítője lehet, amikor majd emelkedik az út.

Nairo Quintana (Movistar) egy kicsit elszürkült Froome árnyékában. Talán nem tett neki jót, hogy még csak 26 éves, de mintha elérte volna a maximumát, már ami a hegymászást illeti. Froome kerekével maga előtt el tud biciklizni, néha bemutat egy-egy támadást, de nincs meg mostanság az az átütőerő, amivel a 2014-es Giro-t nyerte. Ott lesz vele megint Valverde, aki a Touron mindent beáldozott érte, valamint Erviti, Fernandez, Dani Moreno, Sutherland és Herrada is sokat fog neki segíteni. Valverde is megérne egy misét, neki 36 évesen a Giro óta ugyanúgy nincs megállás, mint Froome-nak…

A nagy kérdés tehát az, hogy minden negatív előjel ellenére túl lehet-e járni e nagy renoméjú trió eszén/lábain, és ha igen, kik lehetnek erre képesek. Az idei teljesítmények, motiváció alapján az alábbi névsort tartjuk veszélyesnek a top 10-re:

  • Esteban Chaves (Orica-BikeExchange)
  • Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo, +Gesink)
  • Warren Barguil (Giant-Alpecin)
  • Miguel Angel Lopez (Astana, +Scarponi, LL Sanchez, Cataldo, Zeits)
  • Samuel Sanchez (BMC, +van Garderen, Atapuma)
  • Andy Talansky (Cannondale-Drapac, +Dombrowski, Rolland, Formolo)
  • Louis Meintjes (Lampre)
  • Jean-Christophe Peraud vagy Pierre Latour (AG2R La Mondiale)

Rajtuk kívül vannak még jópáran, akik tudnak még felfele is haladni, de a fenti névsorból valakiknek kell megrogyniuk ahhoz, hogy ők odaférjenek a Campájukkal: Zubeldia (Trek-Segafredo), Taaramae/Machado (Katusha), Anton (Dimension Data), De Clerq/De Gendt/Monfort (Lotto Soudal), Frank (IAM Cycling), Arroyo/Pardilla (Caja Rural).

Az érdekesség kedvéért nézzük meg, ki hány versenynappal a lábában érkezik erre a viadalra. Valverde csaknem kétszer annyival, mint a Giro-szenzáció, Chaves, de amúgy nagyjából kiegyensúlyozott képet látunk.

Pontverseny

Végignéztük a sprinterek névsorát, aztán elkezdtük keresni a sprintereket 😀 Nem csoda, hogy nincs igazából egy extra nagy név sem a gyorslábúak között: 51 darab hegyihajrá lesz elosztva a 21 szakaszon… Cavendish & Co. valószínűleg hidegrázást kapott és felvette a magzatpózt, amikor meglátta a Vuelta bemutatóját, de ez nem tragikus, legalább nem mindig az kell írni, hogy Cav/Greipel/Kittel/Sagan nyert ismét.

Ismerkedjünk meg akkor azokkal, akiknek a nagyok árnyékából előbújva most megadatik a lehetőség csillogni egy kicsit:

  • Nikias Arndt (Giant-Alpecin)
  • Kevin Reza (FDJ)
  • Jean-Pierre Drucker és Philippe Gilbert (BMC, fura őt ide sorolni)
  • Niccolo Bonifazio és Fabio Felline (Trek-Segafredo)
  • Gianni Meersman (Etixx-Quickstep)
  • Tyler Farrar és Kristian Sbaragli (Dimension Data)
  • Daniele Bennati (Tinkoff)
  • Tosh van der Sande (Lotto-Soudal)
  • Scott Thwaites (Bora-Argon 18)

Amúgy az Etixx, a Lotto Soudal, a Lampre, az FDJ, a Cannondale-Drapac és az AG2R tele van „szakaszvadászokkal”, úgyhogy biztosan lesznek óriási szökések kiváló névsorokkal, így aztán hátul el kell majd dönteni időben a főmezőnynek, hogy ki dolgozik, különben ez lesz az a Grand Tour, amikor sok elmenés hazaérhet. Sokan talán már a VB-re gyűjtik a versenyben megtett kilométereket, vagy a jövő évi szerződésükre gondolnak…

VELOGAMES

Végül nem szabad elfeledkezni a nyilvánvalóan legfontosabb dologról, ami egy nagy körversenyhez kapcsolódik – vagy fordítva 🙂 Már-már természetes, hogy a sikerre való tekintettel van miniligánk (34181630308 a kód) a velogames.com oldalon, amihez csatlakozva esélyetek nyílik két dologra is.

Egyfelől a Vuelta 2016 még izgalmasabb lesz, hiszen reménykedtek majd, hogy ti csapatotokban lévő emberek minél több pontot szerezzenek, és lenyomjátok a haverotokat, akinek szintén van csapata. Másfelől nyerni is lehet ezt azt, hiszen a Mesterbike jóvoltából vannak kis ajándékaink, ráadásul most nem is csak az első helyezettnek, hanem a három legjobb „menedzsernek”.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share