was successfully added to your cart.

Cart

Peák Barna a UCI központban

Peák Barna

Az idei szezont új, és minden eddiginél erősebb lendülettel kezdő DKSI csapat ifjú titánja, Peák Barna meghívást kapott a UCI svájci központjába, hogy három hónapig készüljön a nemzetközi szövetség “mix” csapatával. Erről és a friss csapatváltásról beszélgettünk vele, olvassatok tovább a részletekért!

Barna 2014-ben, 16 évesen kezdett kerékpározni, az akkor még Bikeexpress SE néven működő későbbi Tipográfia színeiben. A két “tipós” szezonból igazán a második volt emlékezetes, mikor megnyerte mind az országúti, mind a mezőny országos bajnokságot, valamint az Európa-bajnokságon is mindkét számban az első tízben végzett. A 18 éves versenyző még tanulmányait folytatja, az Eötvös Gimnáziumban készül az idén esedékes érettségiére. Utána sem szeretne leállni a tanulással, kerékpáros karrierjétől függően a Corvinus gazdaságtudományi karát nézte ki folytatásnak. Mi most inkább azzal a forgatókönyvvel foglalkozunk, ami bringán teljesedne ki 😉

A Riczu Imre emlékverseny (abszolút 5. hely, U19 győzelem) végén kerestek meg a DKSI-től egy ajánlattal, amiben kiváló lehetőségeket ajánlottak, ha hozzájuk igazolok. Ekkor még inkább egy külföldi szerződésben gondolkodtam, így egyelőre nem jött létre a megegyezés.
Utána jött a világbajnokság, ami sajnos nem sikerült annyira jól, mint ahogy vártuk, ugyanakkor itt dolgoztam először együtt Árvai Attilával, a debreceniek edzőjével. Még egyszer kifejtette az ajánlatot, ami magába foglalta a két kerékpárt (mezőny és időfutam), meghívásokat olaszországi versenyekre, és alapvetően egy professzionális képet mutatott. Ata személye, szaktudása külön plusz, nagyon jól tudok vele dolgozni.
A Tipoban Rusovszki Gábor volt az edzőm, aki egy kiemelkedően jó utánpótlás edző, de a Tipóban egyedül ő foglalkozik az összes versenyzővel és számomra kérdéses volt, hogy jut-e elég erőforrás az U19 és U23-as sor felkészítésére, versenyeztetésére is egyszerre. Másik részről Karl Ádám most lesz utolsó éves junior, neki is kijár az a figyelem, amit én kaptam anno a csapatban, nem szerettem volna, ha rá miattam kevesebb idő jutott volna. Természetesen nagyon hálás vagyok a csapatnak mindenért, amit tőlük kaptam.

Peák Barna

A debreceni deal tartalmazott két kerékpárt és versenykerekeket, valamit olaszországi edzőtábort. Ezek már mind teljesültek is; ami Barnára vár, az egy kerékpár beállítás az udinei Granzon kerékpár üzletben, két horvát verseny a szezon elején, valamint sok olasz egynapos megmérettetés. Ezeket a csapat olasz kapcsolatai révén sikerült elintézni, bár közelgő érettségi vizsgák és Barna UCI meghívása miatt egyelőre kérdéses, hogy mennyin fog ténylegesen részt venni a csapat a 7-8 versenyből.

A DKSI-ről az alábbiakat mondta:

Nemrég jöttünk haza az edzőtáborból, ott gyakorlatilag együtt éltünk hatan. Mind különböző korúak vagyunk, de úgy érzem itt már mindenki felnőttként kezel engem is. Az egész csapat egy vidám, jó hangulatú közeg. Szobatársnak a velem egyidős Szarka Gerit kaptam. Az elején kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz az új környezet, de végül jól kijöttünk. Nincs mindenki azonos szinten edzettséget tekintve, így nem mindig edzettünk együtt, de minden mást együtt csináltunk, ami nagyon összekovácsolta a társaságot.

Peák Barna

A UCI vonal még a világbajnokság után kezdődött, mikor Barnáék elkezdtek érdeklődni a svájciaknál, hogy lenne-e lehetőség versenyzőt delegálni a központba. A papírmunkát a magyar szövetség végezte Kiss Gyurival, a Tipográfia képviselőjével együtt. A visszajelzést három hónappal később, már az új edző Árvai Attila vehette kézhez, ekkor vált véglegessé a fiatal utazása. A kijutás megszervezése a vizsgák miatt sok körültekintést igényelt, a zökkenőmentes átmenet érdekében Barna magántanulóként fejezi be a gimnáziumot.

Nem kaptam semmilyen “házi feladatot”, sok mindent nem tudok róla, hogy pontosan mi fog történni ott, de a kinti ismerőseimmel már beszéltem. Szigorú környezet vár, de készülés szempontjából tökéletes, biztosítanak bringát, szakembereket, és egy fapálya is van. Versenyezni is fogunk mint “UCI mix csapat”. Ideális a felkészülés, formába lendülés szempontjából, valamit kapcsolatépítésnek sem utolsó. Kíváncsi vagyok, és nagyon várom már.

Peák Barna

Peák Barna két turnusban lesz kint, először március 14. és április 28. között. Itt jön egy kis szünet az érettségi miatt, majd a szóbeli, és írásbeli között újra visszamegy pár hétre. Ez összesen három hónap, az U23-as versenyzők közül mindenki ennyit tölt kint. Akit már ismer a kinti csapatból, az a cseh Jakub Otruba, akivel az Európa-bajnokságon is együtt versenyzett. Ezúttal egy csapatban is tehetik majd.
Volt már rá példa, hogy UCI trainee azonnal profi szerződést kapott, meglátjuk, Barnának hogyan sikerül a kintlét. Ha ez esetleg most nem sikerülne, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az egyre erősödő Árvai-féle DKSI is rengeteg lehetőséget biztosít neki.

Lehet – pontosabban kell – szurkolni a jó szerepléséhez és sikeréhez, mi is ezt tesszük. Hajrá!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share