was successfully added to your cart.

Cart

Giro 2017 beharangozó: a trikók esélyesei

By 2017/05/04Férfi, Külföldi
Giro 2017

A tegnapi nap során közkinccsé tettük nem éppen kétsoros, viszont annál inkább merész írásunkat a Giro 2017-es kiírásának útvonaláról. Reméljük, olvastátok, ha viszont még nem, szívből ajánljuk, hogy mihamarabb tegyétek meg – már csak azért is, hogy a busás nyereménnyel kecsegtető játékunkban minél nagyobb esélyetek legyen a győzelemre. Most elérkezett a pillanat, hogy végigrágjuk magunkat a holnap elrajtoló taljánföldi osztálykirándulás névsorán, és üveggömbünkbe nézve megjósoljuk a jövőt.

Nem is sokat teketóriázunk, már-már in medias res belevágunk a sűrűjébe. Még a végén villámgyorsan kiikszelnétek az ablakot, ha túl sok blablával nyújtanánk a kelleténél jóval hosszabbra cikkünket. Alaphelyzet: három hét, rengeteg hegymászás, kevés időfutam – ennek fényében próbáljuk kihozni a trikók lehetséges új tulajdonosait.

Lássuk be, ez a legmenőbb trikó, ez a szín még rajtunk is előnyösen mutatna. Nem hiába, hogy megint szép számmal jelentkeztek érte a corridorik, egészen pontosan olyan sokan és olyan nagy nevek, hogy néhány korábbi kiírással ellentétben a Giro 2017-re nincs nagybetűkkel kiírva a győztes neve. Ne feledjük, hogy ez technikai sport is, plusz ha valakinek éppen minden összeáll a reggelitől a technikáig, még akkor is nekiláthat angyalkázni egyik-másik csúcsról lefele, és akkor aztán oda minden.

A GC-esélyesek közül kiemelkedik a tavalyi győztes, Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) és Nairo Quintana (Movistar). Nibz 2013-ban is nyert már egy Girot, míg Quintana 2014-ben szabadult ki egy verseny erejéig Froome árnyékából. Mindketten elég szépen építgették formájukat ebben az évben, így kíváncsian várjuk, kinek jön majd ki jobban a lépés. Nibali idén új csapat színeiben és új kerékpáron is versenyez, és mivel Quintana nem egy – no offense – Kruijswijk, nem engedhet meg magának olyan bénázást, mint amit tavaly művelt. Már csak azért sem, mert nem lesz Scarponi, aki óriásit menjen neki az utolsó napokban…Ez azonban előnyére is válhat: minden bizonnyal hajtja a vágy, hogy megnyerje a versenyt, és a milánói dobogón régi barátjának ajánlja a győzelmet. Mindkettejük csapata botrányosan erős: Agnoli 2008 óta versenyez Nibali szárnysegédjeként egy csapatban vele, de ott lesz még Barcelona Vasas Videoton piros-kék színekben Javi Moreno, Kosta Siutsou, a mindig robbanékony Visconti, a némileg azért csalódást keltő tavaszt maga mögött tudó Gasparotto, valamint – dobpergés – az öt évet az Androninál bűnhődő, még mindig alig 39 éves hajszeszreklám, Franco Pellizotti is. A Movistar Quintana mellé adta Közép-Amerika Kincsét, a tavaly igazán nagyot menő Amadort, Anaconat, Herradat, Gorka Izagirrét, egy robotot Rory Sutherland néven, valamint a Helyi Erőt, Bennatit is.

Talán látszik, miért őket tartjuk a legesélyesebbeknek. No de nem fognak unatkozni, rajtuk kívül is lesz élet pl. a Dolomitok kanyargó aszfaltcsíkjain. Szigorúan névsorban haladva:

  • Dumoulin (Sunweb) – tavaly nem sok babér termett neki a nagy körversenyeken, pedig 2015-ben úgy nézett ki, ő lesz a következő évek kb. semmiből jött összetett menője. Idén talán jobban alakul a szezonja, de ha mégis menthetetlenül bekapálna a 21 szakasz egyikén, még mindig ott van Wilco Kelderman, aki továbbviheti a zebrák zászlaját.
  • Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – ha valaki, ő aztán igazán csak magára számíthat a hegyekben, hiszen az elmúlt évek alapján kevés esély van rá, hogy az egykor derűsebb kilátásokkal bíró Jürgen van den Broeck sokat tudna segíteni neki a szerpentineken. A már-már froome-i szépséggel kerékpározó Steven azonban tavaly sem ijedt meg sem saját árnyékától, sem pedig Nibaliéktól, így hasonló erőnlét esetén jogosan bízhat idén egy összetett dobogóban.
  • Landa (Sky) – nehéz volt eldönteni, hogy őt vagy Geraint Thomas-t jelöljük meg a Sky elsőszámú embereként. A szívünk végül nem hagyta, hogy G-t emeljük ki, akinek átváltozását látva még a színtiszta Wiggins is elsírja magát az irigységtől. Pár éve még nevetgéltünk azon, hogy ha majd G az összettért megy… Ott van azonban Landa, aki – ha a csapata engedi – még veszélyesebb lehet Quintanaékra. Henao és Rosa komoly segítség lehet nekik a magaslati levegőn!
  • Mollema (Trek Segafredo) – ami azt illeti, ez a holland srác is nagy esélyt kapott az élettől a Trek formájában, hogy csapatot vezethessen Grand Touron. Az utóbbi években semmi komoly többnapost nem nyert, azonban stabil top 10-es; legyünk őszinték, ennél azért többet vár tőle a Trek. Stetina és Hernandez támogatást nyújthat neki, ha emelkedni kezd az út, azonban van némi kétségünk afelől, hogy ebben a mezőnyben komoly esélye lenne a dobogóra.
  • Pinot (FDJ) – aki ezen az emberen kiigazodik… Jó lesz a hegyekben, biztosan jó lesz a hegyekben. A Giro viszont új vadászterep számára, nem tudni, mennyire fog neki működni a környezet és a Touron nem megszokott időjárás. A csapata elég harmatos, de ennek ellenére őt is a top 10-be várjuk, sőt…
  • Pozzovivo (AG2R La Mondiale) – az olasz kiadású Pocket Rocket talán idén megint animálhatja a versenyt, elvégre leginkább robbanékonyságával és bátor versenyzésével hívta fel magára a figyelmet. A sérülést követően mostanra talán megint jó formában van, korát illetően pedig egészen biztosan beérett. Egy szintén jó formában lévő Montaguti és Dupont segítségére lehet, ha úgy alakul a helyzet.
  • Rolland (Cannondale-Drapac) – annyira jó a Cannondale stílusa, hogy lassan már nyerhetnének is valamit. Akár Rollanddal, aki every now and then egészen brilliáns a hegyekben, de mivel nem annyira könyörületes hozzá a sors, a Giro 2017 során 69 kilométert kell majd egyedül küzdenie az óra ellen, az pedig eddig nem volt erős oldala. Formolo, Joe Dombro, Woods, Villella, Slagter és az ifjú Carthy elég jó támogatás lenne bárkinek – nem beszélve Alex Howes mint jelenség létezéséről.
  • Van Garderen (BMC) – persze lehet, hogy Dennis lesz végül az elsőszámú ember. Előbbi – szegény – annyit égett már nagy tehetségként, hogy most kicsit tehermentesíthetnék – hátha tényleg villant egy nagyot így 28 évesen, míg utóbbi úgy tűnik, megtanult komolyan hegyre menni. A csapatukat elnézve a hegyekben pont egymásra számíthatnak.
  • Yates (Orica-Scott) – a Yates testvérekre jó lesz odafigyelni. Kettejük közül ő most Adam, aki elég veszélyesen közlekedik meredek utakon, szóval nem kizárt, hogy idén is látunk Orica mezt a legjobbakkal biciklizni. Sok segítséget viszont nem fog kapni a hegyekben, mivel talán Ruben Plaza az egyetlen, aki nem omlik össze a hegymászás gondolatától. Titkos dobogóesélyesünk.
  • Zakarin (Katusha-Alpecin) – a mély témaismerettel rendelkezők számára nem meglepetés, hogy a még mindig csak 27 éves orosz itt van a listán. Csendes tavasza volt; reméljük, nem rendetlenkedett, és tisztán tisztességesen készült az idei kalandtúrára. Felfelé tud haladni a legjobbakkal, lefele talán több szerencséje lesz, mint tavaly, az időfutamokon pedig jó esélye lesz előnyre szert tenni egyik-másik vérbeli hegyikecskével szemben. Egy top 5 bőven benne lehet a pakliban – ehhez mondjuk nem a csapata fogja hozzásegíteni a hegyekben…
Giro 2017

Ó, a sprinterek. Nos, nekik ebben az évben nem terem sok babér a szakaszok profiljai alapján, alig néhány szakasz lesz megfelelő mezőnyhajrára. Persze ehhez az is kell, hogy egy szökés ne érjen haza, de a kevés lehetőség miatt erre biztosan nagyon oda fognak figyelni a gyorslábú fiúk csapatai.

A Giro 2017 legjobb sprinterei közé az alábbi urakat sorolnánk, ismételten ABC-sorrend alapján:

  • Bennett (Bora-Hansgrohe) – néha a legnagyobbakat is meg tudja lepni, tartaléknak ott van Pelucchi
  • Ewan (Orica-Scott) – ő több segítséget kap a sprintben, mint Yates a hegyekben, mindenképp a trikó egyik várományosa lehet
  • Gaviria (Quickstep) – Martinelli és Keisse jó felvezetői lesznek, a csapatot mindig komolyan kell venni. 22 évesen első nagy körversenye lesz ez. Richeze is ott figyel a sorban…
  • Greipel (Lotto-Soudal) – a Gorilla talán a legnagyobb esélyes a megkülönböztetett trikóra, senkinek nem kell bemutatni. Ha valami történne vele, Hofland a helyébe léphet.
  • Modolo (UAE) – Ferrarival jó tandemet alkothatnak az utolsó kilométeren belül, mindenképp fel tudja venni a sebességet Greipelékkel.
  • Nizzolo (Trek-Segafredo) – A trikó tavalyi győztese idén egy sérülést követően, sok kihagyással tér vissza. A szíve biztosan hajtani fogja, de vajon elég lesz-e ez?
  • Pozzato (Wilier-Triestina) – Pippo mellett nem lehet szótlanul elmenni. Idén is mindent meg fog tenni a győzelemért – ha erőből nem menne, megpróbálja rutinból. Mareczko is ott van azért.
  • Ruffoni (Bardiani-CSF) – Elég jó szezonja van, ráadásul a csapata évek óta mindig nyer legalább egy szakaszt a Giron. Meglepetésember lehet!
  • Sbaragli (Dimension Data) – Ő is az ígéret kategóriába kezd tartozni, de ha túléli a hegyeket, bármi elképzelhető

Azt most még nem áruljuk el, mi kire tesszük fel a hatalmas pénzünket, de hamarosan úgyis kiderül 🙂

Giro 2017

Ez aztán az igazi ereszdelahajam kategória. Bármi, értitek, bármi lehet. Valaki gondol egy nagyot, és nekiáll szökdécselni: pontokat gyűjt, másik szakaszokon lemarad, így aztán később nyugodtan elengedik szökésbe “a nagyok”, és már meg is van a trikó. Vagy ez nem ilyen egyszerű? Lehet, hogy Quintana vagy Nibali annyi hegyibefutót nyer, hogy pont valamelyiküké lesz? Három hét múlva kiderül 🙂

A teljesség igény nélkül pár ötlet, hogy kik lehetnek képesek elég sokat szökni pontgyűjtés reményében:

  • Anton, Fraile (Dimension Data)
  • Barta (Bora-Hansgrohe)
  • Capecchi (Quickstep)
  • Dombrowski (Cannondale-Drapac)
  • Dupont (AG2R La Mondiale)
  • Hirt (CCC)
  • LL Sanchez, Tiralongo, Kangert (Astana)
  • Monfort, De Clerq (Lotto Soudal)
  • Preidler (Sunweb)
  • Konrad (Bora-Hansgrohe)

Ami azt illeti, ha nem is lefutott ez a verseny, de azért elég szűk névsorból válogathatunk a 25 év alattiak közül, aki komolyan esélyes lehet a fehér mez elhódítására. Yates, Henao, Jungels, Formolo, Carthy – de leginkább az első két név valamelyike. Nem is ragozzuk tovább ezt a nyúlfarknyi témát, talán amúgy is egyetértetek mindezzel 🙂

Tanulságos lehet azért megnézni, kik nyertek fehér trikót az elmúlt 10 kiírásban. Azt azért nem állíthatjuk, hogy a Giron fehér trikót szerezni garancia lenne a kiváló karrierre…

  • 2016 – Bob Jungels
  • 2015 – Fabio Aru
  • 2014 – Nairo Quintana
  • 2013 – Carlos Betancur
  • 2012 – Rigoberto Uran
  • 2011 – Roman Kreuziger
  • 2010 – Richie Porte
  • 2009 – Kevin Seeldraeyers
  • 2008 – Riccardo Ricco
  • 2007 – Andy Schleck

AZ ODDSOK

Az érdekesség kedvéért megnéztük az összetett győzelemre esélyesek oddsait egy fogadóirodánál január elején, illetve most, alig pár nappal a Giro 2017 rajta előtt. Néhányan egyértelműen nagyobb esélyekkel állnak most a tavasz derekán. Érdekesség, hogy Jungels most 80-as, Pozzovivo 100-as, Rolland 300-as odds-cal rendelkezik, ezért őket inkább fel sem tettük a listára.

JÁTÉK! GIRO 2017 VELOGAMES MINILIGA: LEBIDON X MESTERBIKE

Idén is van játék – tudjuk, hogy nagyon szeretitek, ki nem hagytuk volna. Ezúttal is jó fej volt a Mesterbike gárdája, és felajánlottak a győztesnek egy 10.000 forintos vásárlási utalványt. Tippjátékért nem rossz nyeremény! 🙂 Péntek délig nevezhettek csapatot a Velogames oldalon, gyerek a 980219225020 számú miniligába, aztán élvezzétek a három hét félelmet és reszketést Olaszországban 🙂

Giro 2017
mesterbike.hu
velogames.com

Addig is és közben is ajánljuk magunkat!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share