was successfully added to your cart.

Cart

Tour de France 2017 előzetes: az útvonal

By 2017/06/29Férfi, Külföldi
Tour de France 2017

Véget ért az egy hónap “pihenő”, jön a következő háromhetes. Franciaországban folytatjuk, amit az olaszoknál elkezdtünk – ez lesz a Tour de France 2017. Kicsit szolidabb útvonal, legalább olyan erős mezőny és leírhatatlan hangulat! Erről a listáról most az elsőt vizsgáljuk meg közelebbről, jöjjön az útvonal bemutatása!

Az első hét (1-9. szakasz)

Klasszikus időfutammal indul az idei Tour de France 2017-ben, mégpedig Németországból, Düsseldorf városából. Abból a Németországból, ahol pár éve beszüntették a közvetítést a franciák körversenyéről, köszönhetően a folyamatos doppingbotrányoknak. A tisztánlátás kedvéért: ez egy nagy dolog 😉
Maga a pálya teljesen sík és csak nagyon kevés kanyart tartalmaz, talán a 14 kilométeres hossza hordoz egyedül nehézséget. Klasszikus időfutam specialisták, szevasztok!

Másnap irány Liege, ahol sajnos kimarad az Ardennekből ismert klasszikus befutó, így mi inkább a sprinterekre fogunk figyelni. A harmadik etap már sokkal jobban néz ki (a fotelből, természetesen…), jó kis dimbi-dombi öt kategorizált dombbal, amiből az utolsó – harmadik kategóriás – egyben a befutónak is otthont ad. Nagy a valószínűsége a trikócserének, lehet figyelni a punchers-ként jellemzett versenyzőkre. Akár magára Philippe Gilbertre, akinek a szülővárosából indulunk aznap, (majdnem) a születésnapján.

Még a negyedik szakasz is eltölt egy kis időt Franciaországon kívül, de az etap végén a sprinterek már “otthon” fognak küzdeni. Másnap már viszont nem kell foglalkozni a sprinterekkel, mert a befutó egy első kategóriás emelkedő tetején lesz, La Planche des Belles Filles-ben. Jártunk már itt: utoljára 2014-ben, Nibali győzelmével zárult itt szakasz. Akkor a tizedik versenynapra esett, most csak az ötödikre, így óriási tűzijátékra nem számíthatunk.

Ezen a ponton kaptak két szakaszt a szökevények/sprinterek; rajtuk áll, hogy ki nyeri a hatodik vagy hetedik versenynapot. Reméljük, mi sem fogunk annyira unatkozni.
De jól is jön a pihenés, mert a nyolcadik szakasz már kíméletlen lesz az első kategóriás “hegyi” befutójával. Azért csak idézőjelben hegyi, mert a csúcs után még van lehetőség egy kis taktikai küzdelemre a fennsíkon, ahogy azt a Giron is többször láttuk idén.
Ééés ezen a ponton még mindig nem lesz vége az első hétnek, a legkeményebb szakasz marad a végére: Nantua és Chambéry között 182 kilométer három kiemelt kategóriás heggyel, megszórva pár kisebb dombocskával. A cél hosszú lejtmenet után lesz, így megint nem lesz elég pusztán erősnek lenni 😉

Kinek sikerült megszámolni, hány helyen lehet felrázni az összetettet az első kilenc szakaszon? Nekünk nem… izgalmas nyitányra számíthatunk!

A második hét (10-15. szakasz)

A középső blokk már szolidabb, itt csak hat szakaszt zsúfoltak össze a szervezők. Két sík etappal folytatjuk a nagy francia körutazást – ezekkel kapcsolatban még a hivatalos kommunikáció szerint is a közeli Lascaux barlangfestményei a legizgalmasabb tényezők… Sebaj, az extra hosszú transzfer (az Alpoktól a Pireneusok lábához kell átmenni), és első hét után szükség is lesz a pihenőre. Vagy a következő két szakaszhoz…

A tizedik szakasz Pau-ból, a Pireneusok kapujából halad felfelé a komolyabb emelkedő felé, hogy a küzdelem megint egy hegyibefutóval végződjön. Az utolsó 50 kilométer lesz a kulcs ezen az extra hosszú munkanapon, mivel abban még egy kiemelt, egy első, és egy második kategóriás hegy is szerepel. A következő napon is hasonló a menü, de immár alacsonyabb csúcsokkal, amiből hármat kap a mezőny. A szakasz maga csak 100 kilométer hosszú, és ebből az utolsó 30 már végig lejt… A szintrajz egy szökésnek kedvez; kíváncsiak vagyunk, hogy az ilyen rövid szakaszokra jellemző magas tempó ezen a terepen mennyire fog érvényesülni.

Ha az előző nap nem sikerül hazaérnie szökésnek, akkor másnap megint lehet próbálkozni, hiszen ismét adottak a feltételek. 180 kili, végig (szolidan) felfelé, a célvonal előtt kis dombbal. A második pihenő előtti napon is hasonló a recept: kicsit nagyobb dombokkal, lejtős utolsó 30 kilométerrel. Van benne minden – nagy hegy, dombos terep, technikás lefelék, tehát mindenki úgy hasznosítja, ahogy csak szeretné (ill. tudja). Egy ilyen szakasz dinamikáját az aznap reggeli összetett állás adja majd meg végleg.

A harmadik hét (16-21. szakasz)

A második pihenőnap után egy újabb vegyes szakasszal kezdünk bele az utolsó hétbe. Az első fele dombos, már-már hegyes, míg a második szekció sík. Egy újabb hazaérő korai szökés? Szerintünk igen. Nagy mozgást az összetettben érdekeltektől nem fogunk látni ezen a napon, hiszen a következő tizenhetedik és tizennyolcadik szakaszok sokkal fontosabbak lesznek vékony barátainknak.

Az első “kulcsszakasz” 183 kilométer hosszan tekereg immár ismét az Alpokban, érintve a Col du Telegraphe-ot és a Galibier-t is. Sajnos a hegyibefutó elmarad, a Galibier lejtője fogja a szakaszgyőzelmet végleg eldönteni. Az utolsó fontos alpesi szakasz viszont tényleg komoly hegyibefutóval ér véget: az Izoard tetején kell majd ünnepelni. Vagy szakaszgyőzelmet, vagy időlimiten belüli érkezést…

A tizenkilencedik versenynap lesz a Tour de France 2017-es kiírásának leghosszabb, 223 kilométer Provence-on keresztül. Kicsi az esély rá, de itt még bármi lehet, ha például összejön egy jó kis szélezés…. Ha nem, akkor minden marad az utolsó előtti nap időfutamára, hiszen tudjátok: az utolsó etapon, a Diadalív alatt már nem szokás támadni. Ez az bizonyos kronó csak 22,5 kilométer lesz, végig Marseille közepén. A top tízben komoly percekre rúgó különbségeket már nem fogunk itt látni, még a táv felénél lévő rövid, de meredek dombnak köszönhetően sem.

A második legnagyobb francia város után pedig a hagyományoknak megfelelően az elsőben ér véget a francia kör, Párizsban. Korai szökés, alacsony tempó a szakasz nagy részén, pezsgőzés, körözés a Champs-Élysées-en, sárga bicikli, vadászgépek, francia trikolor… Talán ideje lenne újítani?

Összefoglalva: 3540 kilométeren keresztül kanyarog a Tour de France útvonala, öt hegyi befutóval és kilenc sík szakasszal.

Nagyon kemény lesz az első hét, 8 hosszú szakasszal és egy időfutammal. Ráadásul az utolsó szakaszok az igazán durvák (összetett szempontból), ahol a fáradtabb lábak komoly időhátrányokat jelenthetnek a pihenőnap előtt.

A középső szekció a Pireneusokról fog szólni, ahol a klasszikus hegyibefutó mellett láthatunk majd lejtőzős hajrát is. Tehát a nyers erő mellett a taktika is komoly szerephez jut.

Az utolsó hétre is érdemes lesz még bekapcsolni a TV-t minket követni Facebookon: a (túl) rövid időfutam miatt komolyabb tempó, aktívabb versenyzés várható a két utolsó alpesi szakaszon.

Képek forrása: a verseny hivatalos oldala.

Hol mindenhol lehet minket a Tour de France 2017 idején követni?

Reagálhatsz Facebookkal!
Share