was successfully added to your cart.

Cart

2018-as csapatbemutató – a férfi mezőny

By 2018/01/29Férfi, Külföldi

Most, hogy az első párszáz versenykilométer már a mezőny (egy részének) lábában van, mások pedig még Spanyolországban vagy Mallorcán edzőtáboroznak, fussunk egy gyors kört, és nézzük meg, kikből állnak a csapatok idén, ki hova igazolt, és ki mire lehet képes. A cikk végén egy kis galériát találtok, minden csapattól hoztunk egy idei képet. Vágjunk is bele!

AG2R La Mondiale

A World Tourban idén két francia csapat van, ők az egyik. 29 fővel vágnak neki a szezonnak, köztük két nemzeti bajnokkal – Silvan Dillier Svájc, míg Oliver Naesen Belgium uralkodója. Nem volt óriási jövés-menés az átigazolási szezonban: öten mentek, négyen jöttek. A távozók között két nagyobb név, a visszavonuló Christophe Riblon, és a Bahrain-Meridához igazoló hegyimenő, Domenico Pozzovivo volt. Érkezett a sokoldalú, győzelmekre esélyes Tony Gallopin (Lotto-Soudal), a fent említett Dillier (BMC), valamint a gyorslábú, 24 éves Clément Venturini a Cofidistől.

Kikre kell idén figyelni?

A legnagyobb név egyértelműen Romain Bardet, akiben egy vagy akár két Grand Tour dobogó is benne van. Jan Bakelants szerződése év végén lejár, tehát hajtania kell. Pierre Latourban és Alexis Vuillermoz-ban sok potenciál van, talán idén még jobban kibontakozik. Oliver Naesenre leginkább tavasszal kell majd figyelni, de akkor nagyon. Végül, de messze nem utolsó sorban Benoit Cosnefroy, aki első teljes idényét kezdi a csapattal – ő az U23-as mezőnyverseny aktuális világbajnoka.

Astana

A Team Vinokurov idén 30 versenyzőt foglalkoztat, a csapatvezetői struktúrában pedig továbbra is komoly olasz jelenlét látható. Szokásukhoz híven aktívak voltak télen, és ezúttal is nagy nevek cseréltek csapatot. A négy távozóból – no offense Arman Kamyshev – három jelent komoly veszteséget: Fabio Aru átment a UAE – Team Emirates-hez, a hegyi segítő Paolo Tiralongo visszavonult, Matti Breschel pedig egy nem igazán sikeres év után visszament a Cannondale-hez. Érkezett helyére egy másik dán, Magnus Cort Nielsen az Mitchelton-Scottból, Davide Villella a Cannondale-től, a 2015-ös és 2016-os Vueltán hegyitrikót nyerő Omar Fraile (Dimension Data), valamint a prokonti CCC-ből szintet lépő, igen tehetséges Jan Hirt is – hogy csak a nagyobb neveket említsük.

Kikre kell idén figyelni?

Idén talán nem lesz „torlódás” a nagy körversenyeknél, minden GC-menőnek juthat egy. Jakob Fuglsang, Miguel Angel Lopez, Tanel Kangert három elég jó név, és ha utóbbi mégsem célozna összetettet, Jan Hirt a helyére léphet. Fraile, Oscar Gatto, Moreno Moser, LL Sanchez, Michael Valgren és Davide Villella szállíthat további győzelmeket.

Bahrain-Merida

A csapat egész sikeres debütáló évét követően 28 fővel ugrik neki a második szezonnak. Az öt távozóból hármat emelnénk ki: a Trekbe igazoló etióp Tsgabu Grmay-t, a prokonti Delko Mareille-hez transzferáló Javier Morenot, illetve a nagy tehetségnek induló, utóbbi években vergődő szlovén Jani Brajkovic-ot. Van viszont erősödés: a korábban említett Pozzovivo 35 évesen talán utolsó nagy dobására készül, jött még Gorka Izagirre (családegyesítés!), két szlovén, Matej Mohoric és Kristijan Koren, az ukrán tehetség Mark Padun, valamint a viszonylag későn bringára pattanó, 27 éves Hermann Pernsteiner, aki Pelikán Janiék csapattársa volt.

Kikre kell idén figyelni?

A csapat elsőszámú embere továbbra is Vincenzo Nibali, rajta kívül GC összetettről Pozzovivo és Ion Izagirre álmodozhat. Giovanni Visconti, Enrico Gasparotto és persze a villámléptű Sonny Colbrelli hozhat még jónéhány győzelmet – nagy erősítés lehet még egy egészséges Navardauskas aka Honey Badger és Haussler. Fun fact, a közismerten kerékpáros nagyhatalom Szlovénia hét (7) főt ad ebbe a csapatba…

BMC Racing Team

Bár csak 24 főből áll idén az amerikai bejegyzésű egylet, elég életveszélyes a névsor, ezt nem nehéz kijelenteni. Ugyan voltak veszteségek (Sammy Sanchez, Martin Elmiger, Manuel Quinziato visszavonult, Ben Hermans -> Israel Cycling Academy, Daniel Oss -> Bora), de két elég jó név is érkezett: Simon Gerrans a Mitcheltontól, valamint Jurgen Roelandts a Lotto Soudaltól. Az egynaposokról jól ismert srácoknak talán jót lesz a környezetváltozás, és még eredményesebbek lesznek – Gerrans 7, Roelandts 10 év után vált csapatot.

Kikre kell idén figyelni?

Greg van Avermaet alighanem még többet szeretne elérni, mint tavaly, pedig az sem volt semmi! Richie Porte egyértelműen a Number 1, ha GT-ról van szó, Tejay van Garderennek talán idén végre összejön valami ezen a téren is. Nicolas Roche már 33 éves, de a tavalyi első éve a csapatnál parádésra sikeredett. Bookwalter, Caruso, De Marchi, Dennis, Scotson és Teuns mind-mind jó lehet a szezon során.

BORA – hansgrohe

Állítólag nem csak Peter Sagan, hanem másik 26 fő is van ebben a csapatban, szóval vegyük komolyan! Ott van rögtön a szlovák (Juraj Sagan), osztrák (Gregor Mühlberger) és a német bajnok (Marcus Burghardt) is, szóval tényleg lehet itt még tűzerő. Nem mondhatjuk, hogy a négy távozó bringás megrengette volna a csapatot, jött viszont Sagannak hajrivális Daniel Oss személyében, az összetettekre pályázó Davide Formolo, a Sky-tól Peter Kennaugh, és a lengyel CCC-ből feljebb lépő ifjú osztrák, Felix Grossschartner.

Kikre kell idén figyelni?

A világbajnok Peter Sagan egyértelműen a legnagyobb név, de rajta kívül megbízták a győzelmek beújításával a sprinter Sam Bennettet is. Ha nem hátráltatják sérülések és sok pech, erős lehet a csapat idén a hegyekben is: Majka, Buchmann, König, Kennaugh és Formolo alkothat valami nagyot. Egy-egy időfutam behúzására a lengyel Maciej Bodnar szintén jó lehet.

Dimension Data

27 versenyzőt indít csatába idén a dél-afrikai csapat, amely mögött elég komoly szponzori háttér áll. A névsor elég kesze-kusza, kicsit mintha még mindig a prokonti és a WT határán táncolnának; kisebb-nagyobb tehetségek, kiöregedő rókák, máshol nem beváló nevek. Tyler Farrar abbahagyta a szenvedést és visszavonult, közben pedig lelépett Fraile, a sprinter Sbaragli (Israel), a jó idényt produkáló Nathan Haas (Katusha), valamint úgy tűnik, a Tour történetének első afrikai hegyitrikósa, Daniel Teklehaimanot is. Három ismertebb név érkezett: Tom Jelte-Slagter (Cannondale), Louis Meintjes (UAE) és Julien Vermote (Quick-Step). Hogy ez mire lesz elég, hamarosan elválik.

Kikre kell idén figyelni?

Nagyobb versenyek összetettjéről az új fiú Meintjes és ha formában van, Lachlan Morton gondolkodhat. Amúgy Cavendish (32) és Thwaites (27) hozhat sprinteket, Steve Cummings (36) pedig Boasson Hagennel és Slagterrel akciózhat a győzelem reményében. Itt megáll a felsorolás, mindenki más epizódszereplő lehet.

FDJ

Nem mondhatjuk, hogy e másik francia csapat lenne a világ legacélosabb 28 kerékpárosa, de azért van bennük lehetőség bőven. Az idei távozók közül sokan a megerősödő prokontiba, a Vital Conceptbe mentek, de senki pótolhatatlan nem hagyta el a piros-fehér-kék gárdát. Jött viszont két jó név a Sunwebtől (Sinkeldam, Preidler), valamint 4 fiatal francia is érkezett a csapathoz.

Kikre kell idén figyelni?

Nem meglepő, hogy korábbi évekhez hasonlóan Thibaut Pinot-nak kell a hátán vinnie a Marc Madiot alakulatát, ebben talán legnagyobb segítsége a tavaly berobbanó David Gaudu lehet. Sok győzelem várható a jelenlegi legjobb francia sprintertől, Arnaud Démare-tól, a névsorból azonban nehéz lenne más meghatározó nevet kiemelni. Talán majd meglep valaki minket idén!

Lotto Soudal

Csak 26 fővel vágnak neki a szezonnak, ami a belga csapatnak elég nehéz lesz, ha a változásokat nézzük. Távozott Gallopin, Roelandts és Rafael Valls, míg az öt érkezőből (aki mind belga) a volt oricás Jens Keukeleire, az időfutam Európa-bajnok Victor Campenaerts, valamint a jövő 20 éves reménysége, Bjorg Lambrecht lehet ismerős név. Nem volt óriási mozgás, a kérdés pedig adja magát: vajon lesz-e elég győzelem?

Kikre kell idén figyelni?

Tavaly csak 10 World Tour győzelemre futotta, a győztesek névsora pedig nem túl hosszú: André „Gorilla” Greipel (2), Thomas De Gendt (2), Tim “Támadááás” Wellens (3), Tomasz Marczynszki (2), Sander Armée (1). Valószínűleg idén is ők lesznek a húzónevek, esetleg az új szerzemények feliratkoznak a listára, ha tudnak. Tiesj Benoot-tól és Jens Debusschere-től is kéne már néhány tavaszi győzelem, nem „csak” ott lenni a legjobbak között, és a holland sprinter, Moreno Hofland is hozhatna még egy-két sikert a csapatnak. Jasper De Buyst lehet idén a meglepetésember.

Mitchelton-Scott

Az Orica-Scott nevet változtatott, ez ne zavarjon össze senkit. Néhány transzfer persze ennél is meglepőbb lehet: Gerrans, Rubén Plaza (Israel) és Keukeleire távozása fájhat az ausztráloknak, ugyanakkor érkezett 5 elég jó név: Matteo Trentin (Quick-Step), Mikel Nieve (Sky), valamint három ausztrál is aláírt, név szerint Cam Meyer, a fiatal szupertehetség Lucas Hamilton és a szintén ex-quick-stepes Jack Bauer.

Kikre kell idén figyelni?

Hol kezdjük? Többnaposokon a Yates-testvérek, Nieve, Kreuziger és persze a mindig vigyori Chaves biztosan jó lesz, a Haig, Tuft, Durbridge, Hepburn kvartettre mindig lehet számítani. Sprinterkirálynak ott van Caleb Ewan, Trentin és az új ausztrál bajnok, Alex Edmondson, egynaposokra pedig Michael Albasini (37) továbbra is remekül bevethető. Erős éve lehet a csapatnak!

Movistar Team

Ha már erős évről beszéltünk, itt vannak a spanyolok, akiknek minden évük erős. Idén az eddigi sötétkék helyett világoskékben tündököl majd az alkalmazásukban álló 25 fő, de további változások is voltak ezen túlmenően. A súlyos sérülésből nem tudott visszatérni az olasz időfutammenő Malori, ő visszavonult, és távozott Dani Moreno (Cannondale), a Superman-stílusban időfutamozó Castroviejo (Sky), G. Izagirre (Bahrain), Jesus és José Herrada (Cofidis), továbbá két nagy motor, Sutherland (UAE) és Dowsett (Katusha) is. Érkezett öt ember, de igazán csak Mikel Landa (Sky) érdekes, aki úgy tűnik, mazochista, és direkt olyan csapatba megy, ahol nagy a GT-konkurencia (ld. Astana, Sky a múltban).

Kikre kell idén figyelni?

Alejandro Valverde a tavalyi Tour első szakaszán lebontotta a testét, de biztosan erősen tér vissza, ami teljesen természetes, hiszen még csak 37 éves…Nairo Quintana újból megpróbálhatja legyőzni Froome-ot (és/vagy Dumoulint), de Andrey Amador és talán-talán Carlos Betancur is érdekes lehet itt-ott az összetett szempontjából. Landára nagyon kíváncsiak leszünk. Érdekes módon jó nevű sprinter ebben a szezonban nincs a csapatban.

Quick-Step Floors

Ha valahol nagy volt a jövés-menés, akkor az Patrick Lefevere csapata. Visszavonult tavasz végén Tom Boonen, aki mostanság leginkább családjának és autóimádatának él, távozott a sprinterek közül Marcel Kittel (Katusha) és Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), de odébb állt a GT álmokat dédelgető Dan Martin (UAE), valamint a dimbes-dombos vidékeken jól bevethető David de la Cruz (Sky) és Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) is. Őket nehéz pótolni, de jött Elia Viviani (Sky) és jó pár fiatal név; ettől még ez a 27 fős csapat továbbra is nagyon veszélyes marad.

Kikre kell idén figyelni?

Főleg azért maradnak veszélyesek, mert vannak jó sprintereik (Gaviria, Richeze, Viviani), egynapos embereik a szezon bármely pillanatára (Gilbert, Stybar, Terpstra, Vakoc), és mindeneseik (Alaphilippe, Jungels). Aztán ott vannak a tehetségek, márpedig a Quick-Stepnél ki szoktak bontakozni a tehetségek: Rémi Cavagna, Max Schachmann, Davide Martinelli, James Knox, Fabio Jakobsen, és persze Enric Mas. 2018-ban sem kell félteni a Kék Vonatot.

Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale

Az egyszerűség kedvéért hívjuk őket Cannondale-nek, jó? Nem túl szponzorkorrekt ez a módszer, de most fogadjátok el. A csapat last minute módon megmenekült a csődtől és a feloszlástól 2017-ben, sok volt a transzfer. Aki stabil, az Jonathan Vaughters; személyében egy nagyon remek csapatvezetőjük van szimpatikus filozófiával, mitöbb, ők aligha fognak „jiffy bag” sztoriba keveredni. 11 bringás távozott, 9 érkezett. Elvesztették a visszavonuló Talanskyt, a tavaszi menő van Baarlet, Formolot és többek között a jó időfutamos Ryan Mullent is. Kik jöttek? Dani Moreno (Movistar) a hegyekben lehet jó, Breschel (Astana) talán ismét rájön, mit kell csinálni a macskaköveken, Sacha Modolo (UAE) óriási erősítés a sprinterek terén, ahogy Daniel McLay (Fortuneo) is. Logan Owen az új amerikai hullámot képviseli, és az USA legjobb utánpótlás nevelő csapatától, az Axeontól érkezik.

Kikre kell idén figyelni?

Rigoberto Uran talán meg tudja ismételni a tavalyi Tour-formáját, talán nem, de mindenképp ő a legnagyobb név. Pierre Rolland negyedik évét kezdi a csapattal, szerződése lejár, lassan ideje lenne mutatnia valamit… Michael Woods tavaly a Vueltán bizonyított már, idén hasonlóra törekedhet, Hugh Carthy pedig bizonyára a nyomdokaiba lépne. Sep Vanmarcke a legjobb nevük tavaszra, Taylor Phinneynek idén úgy rendesen vissza kéne térnie. Modolo és McLay további győzelmeket hozhatnak.

Team Katusha-Alpecin

Elég komoly keringő volt a nem orosz, hanem svájci bejegyzésű csapatnál. Kevesebb lett a Katusha két spanyol igáslóval, Losadaval és Viciosoval, akik visszavonultak, de talán még ennél is fontosabb Alexander Kristoff távozása, aki hat szezont húzott le itt, és győzelmei száma nagyjából egyenlő a kilóival. Magával vitte a UAE-be a honfitárs norvég Bystrom-öt is, megbízható felvezetés mindig jól jön. Elment még Rein Taaramäe is, akinek nem jött be itt az élet, és igazi csiszolatlan gyémántként visszalép a prokonti Direct Energie-be. Ha az érkezőket vesszük szemügyre, ott villog a Kristoff pótlására érkező Marcel Kittel, valamint a tavasszal bevethető Haas, valamint a jó időfutammenő Alex Dowsett is.

Kikre kell idén figyelni?

A csapat most fiatal és tapasztaltabb katonák jó keverékének tűnik. Dowsett, Machado, Kiserlovski, Kittel, Tony Martin, Spilak és Ilnur Zakarin a mérleg egyik, míg Cras, Mathis, Politt, Würtz Schmidt és Rick Zabel a másik serpenyőjébe kerülnek. Zakarintól egyértelműen Grand Tour győzelmet vár a csapatvezetés, méghozzá a lottó mintájára: minél előbb jön, annál jobb. Izgalmas csapat számos győzelmi opcióval.

Team LottoNL-Jumbo

E csapat kapcsán évről-évre kicsit az az érzésünk, mintha a folyamatos átalakulás állapotában leledzene. Ettől függetlenül viszont be-be csúsznak szép győzelmek, még akkor is, ha anno Mollema vagy Kelderman távozásával búcsút intettek a Grand Tour összetetteknek. A vérveszteség ebben az offseasonben is elég komoly volt: Jürgen van den Broeck feladta, nem kísérletezik tovább (ld. csiszolatlan gyémántok), a csapat egyik sikerfelelőse, Campenaerts pedig a Lottohoz csatlakozott. Jó hír a rajongóknak, hogy cserébe mind a 4 érkező jó név (vagy az lesz): a sprinter Danny van Poppel két év után elköszönt a Sky-tól, és jön három fiatal titán, Pascal Eenkhorn, Neilson Powless és Sepp Kuss.

Kikre kell idén figyelni?

A szlovén Primoz Roglic és a holland sprinter Dylan Groenewegen a két legnagyobb név a Giro-trófeát már egy kézzel fogó, majd gyorsan el is engedő Steven Kruijswijk mellett. Tavaly nagyot ment a semmiből George Bennett, aki idén tuti rá akar erre kontrázni. Robert Gesinkre nehéz mit jósolni, de Lars Boom és Powless, valamint időfutamokon Stef Clement és Jos van Emden biztos fogja még szórakoztatni a mezőnyt.

Team Sky

Az Astana mellett a Sky vág neki e szezonnak a legtöbb, 30 bringással és csupa új hűtőtáskával, asztmaspray-jel. Döbbenetes igazolásaik voltak, egyértelműen sokat fiatalodott a csapat. Távozott két sprinter, Viviani és az imént említett van Poppel, elment Kennaugh és Boswell, valamint a két spanyol hegyikecske, Nieve és Landa. Érkezett (kapaszkodjunk) Egan Bernal, aki ha így folytatja, pár éven belül bármelyik GT-t megnyerheti, jött a nála is fiatalabb Pavel Sivakov, aztán az U23 2016-os világbajnoka, a következő sprintergeneráció egyik sztárja, Kristoffer Halvorsen, valamint a szintén tűzveszélyes Christopher Lawless. Tapasztalt játékosok is érkeztek Castroviejo, van Baarle és de la Cruz személyében, így a csapat egy Wattot sem gyengült.

Kikre kell idén figyelni?

Ha azt sorolnánk, kire nem, talán kevesebbet kéne pötyögnünk, de a rend kedvéért néhány nevet idebiggyesztünk. Chris Froome földön, vízen, levegőben, a két Henao, Kwiatkowski, Moscon, Poels, Rosa, Stannard, Thomas és persze az új arcok meg Tao. Nehéz dolga lesz a mezőnynek, bármilyen versenyről is legyen szó.

Team Sunweb

A Sky-jal ellentétben ők „a kevesebb néha több” elméletét követve pusztán 23 sráccal indulnak 2018-ban. Átlagos mennyiségű mozgás volt a csapatnál; mind az érkező, mind a távozó oldalon egy-egy nagyobb névvel. Elhagyta a csapatot és három (!) évre írt alá a prokonti Fortuneo-Samsic csapathoz a Tour pöttyös trikósa, Warren Barguil, de a horror bukásából felépülő Ed Theuns átjött a Trektől, erősítve ezzel a sprintersort.

Kikre kell idén figyelni?

GT téren viszonylag jól állnak Tom Dumoulinnal, Wilco Keldermannal és Sam Oomennel, sprinternek ott van a zöld trikót nyerű Michael Matthews (aki ráadásul még a dombokat is bírja), Nikias Arndt és Ed Theuns, időfutamon pedig Dumoulin mellett Lennard Kämna is szemmel tartandó. Fiatal csapat, biztosan lesznek nagy pillanataik.

Trek-Segafredo

Elég vérszegény év volt a 2017, mindössze 18 győzelem jött össze a poszt-Cancellara korszak kezdetén. Degenkolb és Mads Pedersen szépen integrálódott a csapatba, de egyelőre úgy tűnik, inkább a jövőt építik, mint a jelent. Visszavonult ugyebár Contador (aki ezt talán hamarabb is megtehette volna) és hű segítője, Jesus Hernandez, valamint a még csak 40 éves Haimar Zubeldia is. Próbáltak erősíteni: érkezett a mindig agresszív Gianluca Brambilla a Quick-Steptől, Skujins és Mullen a Cannondale-től, valamint egy fantasztikus tehetség, a dán Niklas Eg. Véleményes.

Kikre kell idén figyelni?

Tavasszal Jasper Stuyvenen lesz a világ szeme, annál is inkább, mert 2018 végén lejár a szerződése (Quick-Step, figyelsz?). Degenkolb is ott lesz vele, neki még mindig kaland pl. a Paris-Roubaix, Fabio Felline pedig alighanem már várja a dombosabb vidékeket. Mollema idén a Tourra feni a fogát, de hogy ki fog neki ebben segíteni Stetinan kívül, az egy fogós kérdés. Sprintben Degenkolbász mellett természetesen a felépülő Giacomo Nizzolo lesz a főszereplő, valami nagy durranás neki is jól jönne szerződése kifutó évében. Brambilla, Pantano és Reijnen további sikereket szállíthat.

UAE-Team Emirates

Szinte hihetetlen, de elértünk az ABC végéhez. Ha most valami furcsa zajt hallunk, az az olajkutakból ömlő pénz hangja; az emírségiek idén sem spóroltak az átigazolási szezonban. Első évük sikeres volt, de nem eléggé, ezért olyan neveket hoztak, mint Alexander Kristoff, Dan Martin és Fabio „Nagyonszenvedek” Aru. Távozott a sprinter Modolo, Guardiani, valamint a World Tourba bele-beleszagoló Marko Kump. Kiemelendő még a nagy babérokra törő Louis Meintjes eligazolása, valamint az Öböl másik szegletébe átköltöző Mohoric.

Kikre kell idén figyelni?

Szürreális a névsor. Aru és Dan Martin simán pályázhat Grant Tourra, Rui Costa további többnaposokra, Atapuma, Niemiec és Polanc is jók a hegyekben, Ulissi a pollenkoncentrációtól függően mindenhol, Kristoff, Ferrari és Swift pedig a sprintekről fog gondoskodni. Az új generációt többek közt Ganna, Riabushenko és Consonni képviselik.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share