was successfully added to your cart.

Cart

Pannon Cycling Team sajtótájékoztató 2018

By 2018/02/23Férfi, Hazai

Egy hete kaptuk az emailt, hogy – hazai gyakorlatban szokatlan módon – a Pannon Cycling Team sajtótájékoztatót fog tartani az idei terveiről, valamint a stábot is bemutatják. Így nem volt kérdés, hogy mi lesz a csütörtöki programunk: a Fröccsterasz felé vettük az irányt.

Már érkezéskor lehetett látni, hogy a Pannonnál a profizmus nem a nyeregben kezdődik, hanem a körítést is A+ kategóriába szeretnék sorolni.  Kiállított csapatautó, óriási molinók, top rendezvényes eszközök, prémium sajtóanyag. A magyar kerékpársport ilyen terű lemaradását egy csapással sikerült behozni, tényleg ritkán találkozni ilyennel itthon, le a kalappal.
A csapat kimondottan büszke rá, hogy kizárólag magyar versenyzőkből épül fel, valamint a stáb is hazai az egész mögött. A keret fiatalokra épít: a 14 fős sornak zöme U23-as versenyző. A projekt elsődleges céljai országúton vannak, de tekintve, hogy mountain bike és pálya versenyzők is vannak a keretben, sokat láthatjuk majd a fekete-fehér mezt aszfalton túl is.

A sajtótájékoztatón kissé meglepő módon a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Princzinger Péter is részt vett, aki hangsúlyozta, hogy a szövetség ugyan közvetlenül nem tud egy profitorientált csapatnak (vállalkozásnak) segíteni, de a versenyzőit például a válogatott kereten belül mindenképpen segíteni fogja, ahol tudja (ez természetesen az összes magyar kerékpárcsapat versenyzőjére igaz. – a szerk.). Véleménye szerint komoly csapatmunkára van szükség ahhoz, hogy egy ilyen projekt működjön, és szeretné, ha kicsit a szövetség is részese lehetne ennek a sikernek majd.
A csapat céljai, köszönhetően a monti és pálya aspirációknak, egybevágnak a szövetség olimpiai álmaival is. Természetesen arról is volt szó, hogy 2020-ban majd Budapestre csábítják a Tour de France (vagy Giro) startját is, de az ilyen kijelentéseket mi egyelőre sajnos nem tudjuk komolyan venni.
Majd mikor nem tudjuk, melyik velodromból közvetítsünk éppen 🙂

Már két edzőtábort is teljesítettek srácok ezen a télen, a vezetés elmondása szerint mindkettő után kedvező irányba mozdultak el a “kilók, percek, wattok”. A második spanyolországi edzőtábor után rögtön a versenyzést is megkezdték a csapattal, hiszen a Challenge Mallorca négy darab egynaposán is rajthoz kellett állni. Ugyan az eredmények nem feltétlen sugallták ezt, mégis sikerként lehetett elkönyvelni a nagyon nehéz mezőnyben való helytállást. Kétszer is sikerült a nap szökésébe bekerülni; egyszer Holló Botond, egyszer pedig Filutás Viktor révén, valamint Dina Márton a Trofeo Llosetán mutatott teljesítményét is külön ki kell emelni.
A csapat vezetőedzője a több olimpikonnal is foglalkozó Kiss Áron, aki természetesen a ma elfogadott elméletek alapján állítja össze a versenyzők edzésprogramját. Próbálnak a World Tourban is használt teszteket, módszereket alkalmazni itt is, saját elmondása szerint sikerrel.

A mallorcai eredményeket legjobban Szabó Ádám sportigazgató helyezte el nekünk a térképen. Ő elmondta, hogy a régió (Közép-Európa) kontinentális csapatainak szezonkezdése mindig nehézkesen megy, köszönhetően a zord időjárásnak, így ténylegesen előnyben vannak azok a gárdák, akik hamarabb tudják a versenyzést elkezdeni. A fiatal szakember az erős alapokra való, meggondolt építkezés híve. Ennek fényében alakították ki az idei versenynaptárat is, ami főleg közép-európai versenyekből fog állni, a csúcson – szinte természetes módon – a Tour de Hongrie-val. Aztán majd ebből lehet építkezni később, és egyre nyugatabbra merészkedni. A magyar körön a legjobb hazai csapat cím, valamint a szakaszgyőzelmek az elsődleges cél. Persze, ha a sikerül az összetett közelébe kerülni, akkor sem fognak fékezni a srácok.

A jövőről is volt bőven szó. A cél a folyamatos fejlődés, aminek következő állomása a pro kontinentális státusz elérése lenne, majd az egész projekt lehetőség szerint egy World Tour csapat felállításában csúcsosodna ki. A prokontivá való válást már három éven belül szeretnék meglépni. Kicsit közelebbi cél ugyebár a TdH, valamint a nemzeti bajnokságok dobogója, esetleg az olimpia 2020-ban.

A teljesség igénye nélkül ezek voltak a legfontosabb információk a Pannon Cycling Team prezentációjából. Akit a teljes anyag érdekel, az itt megtekintheti, de egyre több infót is talál a folyamatosan frissülő weboldalon.
Némi hiányérzet csak a klasszikus “kérdezz-felelek” elmaradása miatt lehetett bennünk. Szívesen hallottunk volna többet például az üzleti modellről, ami a csapat mögött van, vagy esetleg arról, hogy miért ennyire fontos a Tihany kupa egy ilyen perspektívával rendelkező csapat számára. Persze biztosak vagyunk benne, hogy az idő előrehaladtával mindenre választ kapunk.

Képeinket Schöff Gergely készítette.

Reagálhatsz Facebookkal!
Share