was successfully added to your cart.

Cart

Giro 2018 beharangozó

By 2018/05/03Férfi, Külföldi

A lehető legmélyebb tisztelettel köszöntünk ismét mindenkit, aki innen-onnan az oldalunkra tévedt egy kis olvasgatás reményében. Kétségtelen: elég régen ragadtunk billentyűzetet, ám ennek számos oka közül most egyetlen egyet sem fogunk itt elárulni. Lényeg a lényeg, hogy itt a Giro d’Italia, márpedig olyankor meg kell mondanunk a tutit, kerüljön bármibe. Így aztán a Giro 2018 alkalmával is összeraktunk egy előzetest, amelyben az útvonaltól a trikókra esélyes versenyzőkig bezárólag sok mindenről fogunk szólni. Írtunk, rajzoltunk, és mondhatnánk, nektek már a szemeteket kell futtatnotok!

Az útvonal

Ha valami, akkor ez idén most erős kezdés lesz, már ami a kijelölt útvonalat illeti. A külföldi rajtoknak mindig szimbolikus értékük volt, elég csak a Giro néhány korábbi rajtjára gondolni Hollandiában (2016, 2010, 2002), Észak-Írországban (2014), Dániában (2012), Belgiumban (2006, 1973) vagy éppen Görögországban (1996). Eddig azonban egyszer sem indult Európán kívülről, ami azért valljuk be őszintén, elég extrém húzás. Alapvetően a fent említett vidékek sem éppen határosak Olaszországgal, tehát nem csak átgurulnak Svájc vagy Ausztria déli részéből, de éppenséggel Szlovéniának sem adatott még meg, hogy eldörrentse a startpisztolyt. Mielőtt gondolataink elbarangolnának egy bulgáriai, litvániai vagy éppen andorrai Tour de Hongrie kezdés felé, térjünk vissza egy kicsit erre a jeruzsálemi rajtra.

A miértekre és hogyanokra választ keresve rögtön adja magát a kérdés, hogy amikor a kerékpárosok testi épségét még beszaladó kutyáktól vagy túlontúl heves szurkolóktól sem lehet megvédeni (hogy a motorosokról már ne is beszéljünk), vajon miért visznek kb. 1000 embert a Közel-Kelet olyan vidékére, ahol gyakorlatilag bármelyik pillanatban elkezdődhet valami huncutság? A Giro-vezér Mauro Vegni előállt egy nagyon nemes mondókával, mely szerint “a tavalyi 100. Giro után ez most egy új kezdet”, de aztán elég hamar elkezdtek szállingózni a hírek, hogy Izraelből eurók milliói áramolnak át a Grande Partenza megszerzése ügyében, illetve a madarak azt csicsergik, Chris Froome-nak is lecsorog egy elég decens összeg a részvételi szándékért cserébe. Van ugyanis egy bizonyos Sylvan Adams, az Israel Cycling Academy (ICA, de nem az az ICA!) alapítója, aki nem áll rosszul pénzügyileg és értelemszerűen nagy bringa rajongó. Igen, ismerős lehet a csapat neve, anno még Cycling Academy néven az ő emberük nyerte a 2016-os Tour de Hongrie-t. Akárhogyis, miután Adams úr bejelentkezett csapatával egy Giro szabadkártyára, mit ad Isten, bár az olasz Nippo-Vini Fantini nem kapott ezúttal meghívót az olasz körversenyre, az ICA igen.

Persze volt még finom csavar a sztoriban; egy ilyen (sportdiplomáciai) lépés kevés eséllyel sülhetett el jól. A Jerusalem Post szerint Adams nem túl szerencsés módon ki bírta mondani még 2017 szeptemberében, hogy “this is a project about Zionism”. A talján szervezők megérezték, hogy itt még gond is lehet, gyorsan konzultáltak az olasz külüggyel, hogy miként is kéne eljárni a rajtnak helyet adó Jeruzsálemet illetően. Azt a javaslatot kapták, hogy az arabok felbőszítését elkerülendő ne Jeruzsálem, hanem Nyugat-Jeruzsálem szerepeljen a mindenhol. Erre persze az izraeli kormány húzta össze a szemöldökét, és belengették a támogatás visszavonását. Azóta sok víz belefolyt a Földközi-tengerbe, és summa summarum, a rajt helyszíne most hivatalosan Jeruzsálem, pont. Őszintén reméljük, hogy rendben lefut majd a Giro 2018 első három szakasza Izrael területén, és mindenki jó és felejthetetlen élménnyel utazik át Szicíliába – win-win situation lenne a házigazdának, a szervezőknek, a versenyzőknek és a nézőknek is.

De most már nézzük a számokat, az alapadatokat:

  • 3563 kilométer az össztáv
  • szokás szerint 21 szakasz lesz 3 pihenőnappal
  • 22 csapat összesen 198 versenyzővel vág neki a Corsa Rosanak
Giro 2018

Alább látható mind a 21 szakasz, böngésszétek a részleteket bátran!

Különösen izgalmasnak a 6., 9., 14., 15., 16., 18., 19., 20. szakasz ígérkezik.

A trikók esélyesei

Az útvonal kiismerése után most már itt az ideje, hogy ráeszméljünk a végső valóságra, vagyis nézzük meg, kik nyerhetik meg az egyes trikókat. Mint mindig, ezúttal is a rózsaszín trikó jár az összetettben vezetőnek, a ciklámen trikó a pontversenyben élen állónak, a kék trikó a legjobb hegyikecskének, a fehér pedig a legjobb fiatal versenyzőnek.

Maglia Rosa

Az a szomorú helyzet, hogy érdemben leginkább csak erről a kategóriáról lehet gondolatmenni, hiszen az elmúlt évek azt bizonyították, hogy a másik két, pontokban mért kategóriában egyfelől óriási lehet a merítés, másfelől pedig messze nem biztos, hogy az nyeri, aki a legerősebb. Az összetett ügyében viszont elég ritka a meglepetés, egy egészen jól behatárolható körből kerül majd ki a győztes. Nyilvánvalóan most, hogy leírtuk ezeket a sorokat, kiesik majd minden elsőszámú ember, és az évszázad meglepetése születik…Arra az esetre, ha minden a megszokott kerékvágásban menne, itt vannak a top 10-re esélyes favoritjaink.

1. Chris Froome (Team Sky)

Talán nem lő nagyon mellé az egyszeri szerző, ha az esélyesek felsorolását Chris Froome-mal kezdi. Ha nem is egy naptári éven belül, de ez lesz sorozatban a harmadik Grand Tourja, az első kettőt pedig – a tavalyi Tourt és a Vueltát – megnyerte. Froome kapcsolata a Giroval nem hosszú és nem is egy vidám történet, már-már Wiggins jut róla eszünkbe. Most azonban ismét itt van, és egészen biztosan nyerni akar. Erős csapatot kapott a hegyekre: a Poels, Henao, Kiryienka, Elissonde, De la Cruz sor mögött bárki szívesen biciklizne. Már ha tud, persze, hiszen jobb napjain Poels vagy Henao is képes bárkit leszakítani.

E ponton azért érdemes azt megemlíteni, hogy Lance Armstrong már jó ideje podcastot készít, és a Girora is ment volna, azonban az élethosszig tartó eltiltása miatt nem lehet hivatalosan akkreditált sajtós vagy éppen még vendég sem UCI eseményen. Szóval Lance Armstrong, aki 7 éve abbahagyta a versenyzést, a kb. 10 évvel ezelőtti vétkei miatt be sem teheti a lábát a Girora. Mindeközben az asztmás élsportoló Chris Froome, aki a szeptemberi Vuelta alatt nem akármilyen pozitív tesztet produkált, és amely ügyében a mai napig, azaz mintegy 8 hónapja nem született érdemi döntés, ott lesz és még nyerhet is. A brit szervezetében a salbutamol az 1000 ng/ml maximális határérték helyett alig 2000 volt; Ulissit anno 1900-as, Petacchit még korábban 1352-es érték miatt meszelték el. Most akkor hogy is van ez?

2. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ)

A franciák reménységének jó ideje érik már egy szép GT eredmény. Tavaly negyedik lett a Giron, idén pedig jó formában, a Tour of the Alps győzteseként érkezik Izraelbe. Ha át tudja menteni formáját a második és harmadik hétre is, akár még egy lendületben lévő Froome-nak is problémát okozhat. A brittel ellentétben neki várhatóan nem lesz eszeveszett supportja a magashegységekben, az FDJ-nek ezen a téren még nőnie kell.

3. Tom Dumoulin (Team Sunweb)

Aki tavaly megtette Dumoulint győztesnek, egyes fogadóirodáknál 16x pénzt vihetett haza. Valószínűleg kevesen hitték, hogy a holland srác ütőképes lesz a hegyekben többek között Quintanaval szemben, de mégis így lett. Idén nem alakult eddig álomszerűen a szezonja, egészségügyi problémák hátráltatták, 12 versenynap van a lábában, 0 győzelem a tarsolyában. Ennek ellenére biztos keményen készült a következő három hétre, és mivel ő viseli az 1-es rajtszámot, mindenképp felsoroljuk az esélyesek között. Sam Oomen támogathatja a hegyekben.

4. Fabio Aru (UAE – Team Emirates)

Két éve nem láthattuk a Szenvedő Arcot a Giron, legutoljára 2015-ben tekert errefele, akkor egy második helyet gyűjtött be. Az olasz bajnoki mezt azért illik megmutatni a Giron, ráadásul nincs Nibali, így talán ő a legesélyesebb olasz a mezőnyben (Pozzovivoval majd lemeccselik). Nincs rossz formában, bár valahonnan kéne még Wattokat találnia, ha rózsaszínben szeretne Róma utcáin parádézni. Van pár értékes segítője (Atapuma, Polanc, Ulissi), kevesebb az erős ellenfél (Zakarin, Kruijswijk, Mollema, Quintana, stb.), így egy dobogó benne van a pakliban.

5. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)

Nem csak a Szenvedő Arc, de a Csupafül Vigyor is ott lesz a Giro 2018-as kiírásán. Simon Yates-cel együtt egy elég jó Mitchelton-Scott csapatot vezetnek majd csatába; a brit fiú önmagában is megérdemelne egy bekezdést, de akkor szétesne a 10+1-es listánk. Chaves idén kevés sikeres pillanatot élt át, mégis elég valószínű, hogy ott lesz a legjobbak között, amikor a szerpentinekhez ér majd a mezőny. Yates mellett egy darabig Kreuziger, Nieve és Haig is ott lehet vele a hegyekben, de pl. Froome-mal neki majd meccselnie, nincs mese.

6. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida)

Idén a Meridát éri a megtiszteltetés, hogy a világ legkisebb kerékpárját legyárthatja, de talán megéri a fáradozás, ha a hónap végén ott villog majd a kerékpár a dobogó közelében. A miniolasz nem fiatalodik, már 35 éves, de a bahreiniak leigazolták, hogy Nibali távollétében ütőképesek legyenek a Giron. Jól megy neki idén a szekér, vannak reménykeltő eredményei, és mivel rengeteg hegy lesz az útvonalban és viszonylag kevés időfutam, Pozzovivoval valószínűleg ismét számolni kell majd. A csapata nem éppen a legerősebb a hegyekben, de az olasz eddig sem volt nagyon elkényeztetve segítőkkel.

7. Miguel Angel Lopez (Astana)

A Sky és a Mitchelton-Scott mellett talán az Astana a legerősebb csapat a Giro 2018 egységei közül. A mezőny sokadik kolumbiaija tavaly nagyon jó évet futott, és ahogy Pozzovivo, úgy ő is örülhet a viszonylag kevés időfutamnak. A Sanchez, Villella, Kangert, Hirt, Bilbao sorra bátran támaszkodhat, valószínűleg előretolt ékként szökésekben is láthatjuk majd őket. Ha olyan veszélyes tud majd így lenni a hegyekben, mint tavaly a Vueltán, a többi favorit szívét alighanem csakhamar átjárja majd a rettegés…

8. George Bennett (LottoNL-Jumbo)

Elidőztünk egy kicsit azon, hogy a LottoNL-Jumbo csapatából Robert Gesink vagy inkább az új-zélandi srác nevét véssük fel a listára. Végül utóbbi mellett döntöttünk, mivel Gesink az utóbbi években mintha vesztett volna veszélyességéből, Bennett viszont rengeteget fejlődött és idén is jó formát mutat. Aggresszív versenyzéssel jó eredményt érhet el még akkor is, ha mondjuk nem megy olyan erősen hegyre, mint Lopez vagy Pozzovivo. Ha Gesink magára talál, a holland csapatnak két elég jó kártyája lesz!

9. Michael Woods (Team EF Drapac p/b Cannondale)

A Cannondale idén olyan csapattal érkezik, amire elég pontosan illik a fekete ló kifejezés. Nincs Uran vagy Rolland, van viszont Michael “Rusty” Woods, aki talán még a tavalyi Vueltán elért 7. helyénél is többre lehet képes ezen a terepen és ilyen ellenfelek között. Ha Carthy és Dombrowski használható formát tudna felmutatni a második-harmadik héten, Woods élete is egyszerűbb lenne. A top 10-re bőven esélyes, de hogy lesz-e belőle top 5 vagy dobogó, az még korántsem biztos.

10. Rohan Dennis (BMC Racing Team)

Tépelődtünk egy kicsit, hogy a Dimension Data Meintjes-ét vagy Dennist tegyük be tizediknek, végül azonban a BMC versenyzőjére esett a választásunk, mivel a dél-afrikai srác nem sok mindent mutatott még idén. Dennis jót ment a Tour of Romandie-n, hetedik lett összetettben, így bízhat benne, hogy idén végre elkerüli őt és a csapatot is a szokásos Grand Tour pech, ami minden évben lesújt rájuk valamilyen formában. Az időfutam közte és Dumoulin között dőlhet el, ráadásul nem kizárt, hogy rögtön megszerzi a maglia rosat a jeruzsálemi 10 kilis időfutamon. Később, ha úgy alakul, De Marchi és Roche lehet a két legfontosabb segítője.

+1: Patrick Konrad (BORA – hansgrohe)

A Bora idén egy érdekes csapattal vág neki a Gironak. Nincs Majka, és bár Formolot jelölték elsőszámú embernek, nekünk van egy olyan érzésünk, hogy a 26 éves osztrák jót fog menni ezen a három héten, és érdemes lesz rá odafigyelni. Ennél többet nem is mondanánk most ezügyben, így is merészek voltunk, majd elválik.

 

Maglia Ciclamino

Azt véletlenül sem lehet ráfogni a Giro 2018-as útvonalára, hogy elkényezteti a sprintereket, akik majd szanaszét lootolnak minden befutót. Azért lesz lehetőségük a 2., 3., 7. szakaszon, talán a 10.-en is, majd bízhatnak a 12., 13. etapon valami kíméletes bánásmódban, melyet követően a 17. és az utolsó nap egyértelműen róluk szól. Közben persze maradj talpont játszanak, ott fenyegeti őket a seprűs kocsi és a rettegett OTL rövidítés pl. a Monte Zoncolan szakaszán.

A három legjobb sprinter a mostani mezőnyben Viviani (Quick Step), Modolo (Cannondale) és Sam Bennett (Bora), melléjük zárkózhat fel Gavazzi és Belletti (Androni Sidermec), Guardini (Bardiani CSF), Sbaragli (Israel Cycling), Debusschere (Lotto Fix All), Danny van Poppel (LottoNL Jumbo), Bonifazio (Bahrain Merida) és Mareczko (Wilier – Selle Italia). Hogy kinél hogy működnek majd a vonatok, kit hogyan tudnak végigtutujgatni a hegyeken, az majd elválik, de meglátásunk szerint az első három név a legesélyesebb a ciklámen mezre.

 

Maglia Azzurra

Ennyi heggyel szinte csoda lenne, ha nem valaki az összetett esélyesek közül nyerné ezt a trikót. Bízhatunk persze egy önjelölt szökevénymesterben, aki majd befutókon kívül felporszívózza a pontokat, mondjuk Betancur (Movistar), Pantano (Trek) vagy éppen Hermans/Plaza (Israel) éppen rámehet erre a diszciplínára, ha tud. Meglátjuk.

 

Maglia Bianca

A legjobb fiatal versenyző minden bizonnyal Miguel Angel Lopez lesz. Az Astana embere amúgy is az esélyesek között van, erőben hozzá felérő fiatal bringás most nincs a mezőnyben. Ha vele valami történik, az egyre jobb Jack Haig (Mitchelton Scott), a tehetséges Richard Carapaz (Movistar) vagy a tavalyi Vueltán szépet tekerő Sam Oomen (Sunweb) vállaira kerülhet a fehér trikó, de Lopezt megszorítani valószínűleg nem fogják tudni, már csak a csapatukban végzendő munka miatt sem.

A szerencsejáték rózsaszín bugyrai

Az a nagyszerű hírünk van, hogy ezúttal is lesz játékunk, lehet jönni az egyedi tervezésű LeBidon miniligába! Természetesen ezúttal sem babra megy a játék, nyereményünk idén – szem előtt tartva a Kedves Olvasó szellemi fejlődésének vágyát – egy zseniális könyv, amely a nagylelkű LeBidon szerkesztőségének felajánlása. Meghallva az idők szavát, nem tehettünk mást, mint Phil Gaimon új könyvét szemeltük ki, melyet a Giro végén elküldünk/átadunk a legtöbb pontot szerző csapat menedzserének.

Aki még szűz e téren, annak összefoglaljuk a tudnivalókat: a velogames.com oldalon 100 pont felhasználásával össze lehet állítani egy fantasy csapatot, az ebben helyet kapó bringások pedig a szakaszon nyújtott teljesítményük alapján pontokat szereznek. Létrehoztunk egy különbejáratú miniligát, az ehhez csatlakozó csapatok közül kikerülő győztes kapja meg ajándékunkat. A miniligára a 811420719 számsort bemásolva tudtok rákeresni – gyertek bátran, legyünk idén is jó sokan!

Kis segítség a profiktól a győzelmi esélyeket illetően:

  • Froome 2.30
  • Dumoulin 3.00
  • Pinot 6.50
  • Lopez 7.00
  • Aru 10.00
  • Chaves 26.00
  • Yates 34.00
  • Bennett 51.00
  • Poels 67.00
  • Formolo 101.00
Giro 2018

Örülünk, ha idáig eljutottatok az olvasgatásban; reméljük, tudtunk gondolatébresztő információval is szolgálni. Minden nap végén Facebookon jelentkezünk a szakasz összefoglalójával, és ha minden jól megy, a pihenőnapokon újravesszük, mi történt addig és milyen esélyekkel várja a folytatást. Addig is ajánljuk magunkat a szokásos csatornákon:

Reagálhatsz Facebookkal!
Share