was successfully added to your cart.

Cart

Tour de France 2018 előzetes

By 2018/07/07Férfi, Külföldi

Egy döbbenetesen jó Giro után fel van adva a lecke az idei Tournak, az egészen biztos. Izgalmakból nem volt hiány Olaszországban, most pedig a legismertebb versenyen van a sor, hogy elkápráztassa a kerékpárrajongókat. Hogy milyen szakaszokkal teszi majd ezt, és kiket várunk a Tour de France 2018 dobogójára (vagy nagyon közel hozzá), azt alább – ezúttal magunkhoz képest viszonylag röviden – összefoglaltuk.

Az útvonal

A szervezők megint kitettek magukért: változatos hetek elé nézünk, és idén pár dolog másképp lesz, mint ahogy általában szokott lenni. Először is, nincs prológ vagy időfutam az első szakaszon, hanem egyből jöhetnek a sprinterek, és valaki a pöttyös trikót is megszerezheti majd. Telikerékkel először a harmadik szakaszon találkozik a mezőny, amikor csapatidőfutamot mennek, de azt sem 50-60, hanem csak 35 kilométeren. A következő, egyben utolsó időfutam a 20. szakaszon lesz 31 kilométeren, tehát arra nem lehet építeni (igazán), hogy valaki majd TT-n nyerje meg vagy veszítse el a versenyt.

A másik érdekes faktor a kockaköves rész lesz; a 9. etapon Arras Citadelle-ből Roubaixba megy a mezőny, és ennek soán 15 rendhagyó szektort érintenek. Mondanunk se kell, bármi megtörténhet, bárki lehet peches, szóval az esélyeseknek nagyon résen kell lenniük…

Külön kiemelnénk még a 17. szakaszt, ami ugyan csak 65 kilométer hosszú, de jutott bele kettő darab első kategóriás hegy, melyeket követően kiemelt kategóriás csúcsra lesz a befutó. A rövid szakaszok eddig is tartogattak izgalmakat, igzán kiszámíthatatlan volt, ki gondol majd egy nagyot. Egy ilyen profilú “rövid” napon ereszdelahajamat lesz, ez szinte egészen biztos.

Amúgy mint mindig, ezúttal is 21 nap áll rendelezésre a különféle trikók megszerzésére, idén összesen 3351 kilométeren. Mi már nagyon felkészültünk 🙂

A trikók várományosai

Összetett:

A kilenc hónapos hercehurca megoldatlan salbutamol-ügy végére csak pont került a Tour kezdete előtt nem sokkal, így Chris Froome ott lehet a rajnál, és megpróbálkozhat egy újabb győzelemmel, amivel ugyancsak megvastagítaná nevét a történelemkönyv bizonyos lapjain. Nem véletlen, hogy vele kezdtük a felsorolást, hiszen objektíven nézve a rajtlistát és a statisztikákat, nyilvánvalóan ő a favorit. Bombaerős csapatot kapott szokás szerint; ha neki mégsem menne, ott van Thomas, aki talán már alapból vezető szerepre készült. Poels, Bernal és Moscon további garanciát jelent az őrült hegyi tempóra.

Froome kihívói számosan vannak, a Movistar rögtön három fővel is készült: Valverde, Quintana és Landa önmagában is képes lenne grand tourt nyerni. Most a spanyol mindent egy lapra tesz fel, így hárman talán zavarba tudják majd hozni a Sky-t. Egy perces néma csenddel adózunk Landa előtt, akinek ismét szépen sikerült a csapatváltása a team leader pozíció reményében…Kiemelendő Tom Dumoulin (Sunweb), aki szépet ment a Giron mindenféle komolyabb előzetes versenyzés nélkül is, és elmondása szerint igazán készült a Tour de France 2018-ra. Aztán ott van a Mitchelton-Scott, akiknél egy Yates már majdnem bejött a Giron, most pedig az ő testvérével, Adammel próbálkoznak Franciaországban.

Ha mindez nem lenne elég, ott figyel a rajtlistán Rigoberto Uran (Cannondale), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Ilnur Zakarin (Katusha), valamint persze Richie “Pech” Porte (BMC) neve, akikről túl hosszan talán nem kell írnunk, életrajzuk és idei eredményeik egyértelműen a dobogó esélyesei közé sorolják őket. Ráadásul a lista itt még nem ér véget, hiszen indul Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana), Dan Martin (UAE), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) és a hazai remények lovagja, Romain Bardet (AG2R) is, így lassan nem is az a kérdés, hogy ki fér oda a párizsi dobogóra, hanem hogy ki marad ki a top 10-ből.

 

Ponttrikó:

Ahogy összetett esélyesből, úgy jó sprinterből sincs hiány. Miért is lenne, ez a Tour de France 2018…A sort a Quick Steppel kezdjük, ahol Gaviria az elsőszámú sprinter, és erősen úgy érezzük, hogy – egy nagyon eredményes Giro után – legalább egy szakaszt biztosan fog itt is nyerni. A sor folytatódik, jönnek azok, akik a usual suspects kategóriát kimerítik: Andre Greipel (Lotto Soudal), Marcel Kittel (Katusha), Arnaud Demaré (FDJ), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Mark Cavendish (Dimension Data), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), Alexander Kristoff (UAE), Nikias Arndt (Sunweb), ééés persze a világbajnok, Peter Sagan (BORA-hansgrohe).

Ember legyen a talpán, aki megmondja, kié lesz a zöld trikó… (valószínűleg Sagané 🙂 )

 

Hegyi trikó:

Ha nehéz előre megfejteni, ki lesz a legjobb sprinter, akkor még nagyobb slamasztikában állunk, ha a pöttyös trikó tulajdonosára akarnánk tippelni. Valaki az összetett menői közül? Esetleg elszabadul Navarro? A Vuelta után bepróbálkozna itt is Omar Fraile? A francia Barguil inkább itt akarna ismét tündökölni a GC helyett? Főz valamit az AG2R? Esetleg a Lotto Soudal mozgatja majd a szálakat? Sok a kérdés és nincs válasz egyelőre, úgyhogy inkább csak itt hagyjuk mindezt gondolatébresztőként, aztán meglátjuk, helyes irányba kapisgáltunk-e ezen a téren.

 

Fiatalok:

Ezek a mai fiatalok…új győztes lesz, az egészen biztos, hiszen az elmúlt évek fehér trikósai kiöregedtek. Mi alapvetően Egan Bernal (Sky) és Piere Latour (AG2R) meccsére számítunk – talán minden majd azon múlik, mennyit kell elsőszámú emberükért dolgozniuk (előbbié Froome, utóbbié Bardet), mennyi energiájuk marad erre a trikóra koncentrálni. Bernal egyben a Tour de France 2018 legfiatalabb indulója is. Persze más is, de a névsort elnézve ahhoz talán az kéne, hogy ők kiessenek a versenyből.

J Á T É K

Ha Grand Tour, akkor nem maradhat el a most már szokásosnak nevezhető Velogames játékunk sem. Mint mindig, most sem csak a dicsőségért lehet küzdeni, remek ajándékaink vannak! A miniligánkat az 55493707 számon találjátok meg a Velogames.com oldalon, és mi mást mondhatnánk, mint hogy sok szerencsét és pontesőt!

Saaajnos azt vettük észre, hogy nem sokkal a Tour de France 2018 kezdete előtt az oldal lehúzta a rolót, bizonyos okok miatt most egy ideig szünetel, ezért a játék ezúttal elmarad 🙁 Ennek ellenére a Tour az Tour marad azért, jó szurkolást!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share