was successfully added to your cart.

Cart

Ott vagyunk már? Női versenyek Rióig, 1. rész

By 2016/07/14Női, Női
Fotó: verseny honlapja

Már-már karnyújtásnyira, egy-két pedálrúgásnyira vannak a hivatalosan augusztus 5-21. között megtartandó XXXI. Nyári Olimpiai Játékok, rövidebb nevén Rió 2016. Magát a riói előzetest későbbre tartogatjuk, ezúttal azt nézzük meg, milyen versenyeken tudnak még részt venni a női mezőny tagjai a megnyitó ünnepség előtt. Ezen a héten magyar érdekeltség is lesz, szóval jó lesz odafigyelni!

Internationale Thüringen Rundfahrt der Frauen, 2016.07.15-21.

A pénteken kezdődő két verseny közül az egyik Németországban lesz. Már a verseny nyolcadik kiírása lesz az idei, és néhány csapat (Orica-AIS, Cervelo Bigla) azért nem vett részt a Giro Rosa versenyén, mert ők inkább ezt a többnapost választották az olimpia előtti utolsó nagy felkészülési versenynek. Ez kevesebb szakaszból (7) fog állni, mint a Giro Rosa (10), azonban a színvonal és a tempó várhatóan legalább olyan jó lesz.

Tavaly az összetett első négy helyezettje 26 másodpercen belül volt a hetedik nap végén, szóval ha csak kicsit is hasonlóan sikerül az idei verseny, valószínűleg kipipálhatjuk majd az “Izgalmak” mezőt. A cikk írásakor még nem végleges rajtlista alapján erre minden esély megvan, hiszen ott lesz a Wiggle High5, akiket a háromszoros, éppenséggel tavaly is győztes Emma Johansson vezet majd. Segít neki majd a mindig kiváló Amy Pieters, valamint befért a 6 fős csapatba a Giro-ról jó eredményekkel, győzelmekkel távozó Longo Borghini és Bronzini is.

Lévén, hogy őket tekintjük címvédőnek (bár Johansson még Orica színekben nyerte a versenyt), akkor a többi csapat lesz a trónbitorló. Öt nagyobb kaliberű csapat is pályázik majd az egyes szakaszok, illetve a megkülönböztetett mezek megnyerésére. A Boels Dolmans az idén bombaformában bicikliző Chantal Blaak-kal és a mindig veszélyes Ellen van Dijk-kal támad majd, akik erős másik négy segítőt kaptak. A Rabo Liv Marianne Vos-ra bízza a feladatot; a többiek valószínűleg az ő szolgálatában lesznek, kevésbé saját sikereiket hajszolják majd.  A Canyon SRAM már a szponzorok miatt is szeretne jól menni, a Brennauer-Worrack germán párosra nagyon kell majd figyelniük az ellenfeleknek – melléjük elhozták még a fél Giro Rosa sorukat. Az Orica-AIS rápihenve, kisebb versenyeken hangolva érkezik ide, és Annemiek van Vleuten egy brutálerős csapatot vezet majd: Spratt, Elvin és Neylan a négy riói ausztrál versenyző közül rögtön három, miközben Rowney is elég jól ment az előző héten…A Cervelo Bigla is feltöltődve jön: náluk Moolman az összetettre, Lepistö pedig egy-egy szakaszra lehet veszélyes.

Ezen csapatok mellett epizódszerepeket kaphat az UHPC (Rivera, Slappendel és az időfutam világbajnok, 2009-es győztes Villumsen), a Tibco-ból a tavalyi 3., Stephens, illetve a BTC Ljubljana-ból Bujak és a tavasszal jól bringázó, Giro-n közepes Pavlukhina. Ott lesz még hét, azaz 7 női válogatott, de nem kell aggódni, a miénk nem…A németek, az oroszok, a norvégok és az izraeliek nem tűnnek veszélyesnek, de a svédeknél ott lesz Fahlin, a briteknél Pooley, az olaszoknál pedig a Giro-n hatodik (!) Guderzo és a most éppen országútizó Lechner. Mindenképpen említést érdemel a Maxx-solar Women csapatában tekerő Hanka Kupfernagel, aki most már 42 éves!

A verseny hivatalos oldala ide kattinva érhető el (borítókép tőlük van), míg a Facebook oldalukhoz itt tudtok eljutni.

Amúgy a Giro Rosa összefoglalónkat láttátok már?

BeNe Ladies Tour, 2016.07.15-17.

Harmadik alkalommal rendezik meg a BeNe Ladies Tour rövid, három szakaszból álló 2.2-es versenyét, ahol idén is lesz magyar versenyző, tehát van kinek teljes gőzzel drukkolni! Kanti Dorottyát tavaly, első belgiumi tartózkodása során itt dobták be a mélyvízbe, ez volt az első külföldi többnaposa. Sikerülhetett volna neki jobban is a verseny, ha az időfutamon nem hátráltatja technikai probléma, de így legalább extra motiváltan tér vissza idén – reméljük.

Tavaly a De Sprinters Malderen színeiben volt ott, idén az Autoglass Wetteren színeiben áll majd rajthoz. Ismereteink alapján idén lényegesen többet készült, jobb formában van, tehát a verseny befejezése könnyen sikerülhet, ha nincs semmi balszerencse és minden jól megy. Apropó “jól megy”, mi magyarok akkor örülhetnénk a legjobban, ha nem csak egy, hanem két versenyzőnk is jelen lenne, de Kormos Veronika neve most nem szerep a Lares-Waowdeals névsorában.

A legjobb érzés a világon:) 🚲🏁🏆💪

A photo posted by Kanti Dorottya (@dorottyakanti) on

Nézzük akkor, kik lesznek ott ezen a három napos csapatáson, amelynek

  • első napja a hollandiai Philippine városa körül lesz 103 kilométeren,
  • második napja egy 75 kilis mezőnyversenyből és egy 9.6 kilis időfutamból áll majd a belgiumi Sint-Laureins településénél,
  • harmadik napja pedig egy 112 kilométeres mezőnyverseny lesz a közeli, szintén belgiumi Zelzate városánál, azaz a helyszín pontosan megegyezik a tavalyival.

Ismét a Wiggle High5-val kezdjük a sort, hiszen itt teker a címvédő, a tavaly az első három szakaszt zsinórban megnyerő Jolien D’Hoore. Náluk B-terv lehet még a szintén sprinter Chloe Hosking, de ott lesz az ifjú titán Lucy Garner is. Egy másik ifjonc, Floortje Mackaij vezeti a Liv Plantur sorát, ő tavaly második lett összetettben. Az Alé Cipollini csapatából Marta Bastianelli-t emeljük ki, míg a helyi erő, a Lotto Soudal Ladies olyan csapattal jön, ahol bőven lesz opciójuk – ugyanakkor érdekes, hogy nem lesz ott Lotte Kopecky. A Lensworld-Zannata csapatát természetesen az új belga bajnok, Kaat Hannes vezeti, ugyanakkor láttuk a Giro-n, hogy Confalonieri kiváló formában van. A Parkhotel Valkenburgból Hanna Solovey az időfutamon veszélyes lehet; a 24 éves specialista biztos jót akar majd menni. A Topsport Vlaanderen a Druyts-lányokból hármat is elhoz, természetesen Kelly az elsőszámú ember – a belga időfutambajnok, Ann-sophie Duyck viszont nincs a nevezettek között. A Lares hat emberéből 3-4 ott lehet a befutóknál, a lassú szezonkezdet után kezdenek bemelegedni a lányok. Lesz még több mint 10 kisebb, helyi csapat, közöttük van az Autoglass Wetteren is Kanti Dócival a soraiban.

Kíváncsian várjuk majd a BeNe Ladies Tour fejleményeit! Szinte természetes, hogy a szakaszok eredményeiről majd nálunk értesülhettek: először Twitter, majd valamivel később Facebook oldalunkon keresztül.

Hajrá Dóci, szurkolunk neked!
Reagálhatsz Facebookkal!
Share