was successfully added to your cart.

Cart

Doha 2016: minden, amit a vébéről tudni kell

Doha 2016

Hogy elrepült ez az év, folyamatos csodálkozásban vagyunk. A minap még a richmondi világbajnokságról irogattunk, szurkoltunk a kint lévő magyar versenyzőknek, most pedig már a katari, egészen pontosan dohai vébé a téma. Legjobb tudásunknak megfelelően összeállítottunk egy beharangzó cikket a következő hét eseményeiről; bízunk benne, hogy senkiben nem marad hiányérzet, mire a cikk végére ér. Akiben mégis, ne féljen használni a komment részt! 🙂 Doha 2016 – vágjunk bele!

I’m tired, I did a lot in this season

Peter SaganSzlovákia

You have at least 10 people who can win that sprint

Jim Ochowiczgeneral manager, BMC Racing

For me, I’ve been fighting all year to make the team for worlds, through highs and lows, I’ve actually done it

Loren RowneyAusztrália

I have the utmost respect for my teammates, staff and sponsors and I love racing the team time trial

Evelyn StevensBoels Dolmans

The wind can change a lot in Qatar, and this can make for some surprises

John Lelanguea VB technikai igazgatója

Azért álljunk meg egy ásónyomra, hiszen nem árt néhány szót ejteni a helyszínről, ami alapvetően különlegessé teszi ezt a mostani vébét. Az Öböl-országok egyikében vagyunk, méghozzá az egyik leggazdagabb államban, annak is a Perzsa-öbölre néző vízparti fővárosában, Dohában. Az ország a korábbi gyöngyhalászatot követően ma már elsősorban a gázbevételekből él és költ elég masszívan, ahogy ez majd a város képén is látható lesz.

A verseny központi része a Pearl nevű városrészben zajlik majd, ami egy mesterséges sziget, nem kevés dollármilliárdból előállítva. Tekintettel a tenger közelségére, elég magas a páratartalom, ami hozzájárul majd a hőérzethez, és “nehézzé” teszi a levegőt, ami napközben még októberben is lazán 35 fok fölött van. Ez sokak szervezetét meg fogja terhelni, nem árt akklimatizálódni, ahogy ezt pl. az ausztrál és a holland csapat tette!

Az állam ugyan szigorú, de nem kell olyan vasszigort elképzelni, mint pl. a szomszédos Szaúd-Arábiában. Katarban simán lehet rövidnadrágot, miniszoknyát hordani, persze azért ne mecsetekben tegyük ezt. A katari emberek kedvesek, relatíve nyitottak, azonban nem velük van tele az ország, mivel a 2,5 milliós lakosságnak csak 15%-át adják – az elsősorban ázsiai munkavállalók teszik ki a maradék 85%-ot, ahogy ez majd a képeken/élőben világossá válik.

Nézzük a programot!

Doha 2016

1. nap: október 9., vasárnap - női és férfi csapatidőfutamok

A jó hír ezzel a diszciplínával kapcsolatban, hogy egyáltalán megtartják a versenyt. Volt egy időszak ugyanis, amikor úgy tűnt, a csapatok bojkottálják az ezen való részvételt, mivel a költségek lényegesen magasabbak a begyűjthető pénzdíjnál. Végül sikerült megállapodniuk, így aztán lesz mit nézni a TV-ben vasárnap. 10 férfi World Tour csapat és 8 női csapat érkezik erre a versenyre. A női-férfi egyenjogúság kiteljesedett, a diszkrimináció nem létezik: mindkét nem 40 kilométeres versenyt fog menni 🙂

Az uraknál talán a címvédő BMC a legnagyobb esélyes – érdekesség, hogy a BMC pont most hozta legújabb időfutam kerékpárjait, az új Timemachine 01 és 02 névre hallgató bringákat. A komoly kihívók közé  a Movistart, az Orica-BikeExchange-t, az Astanat és az Etixx-et soroljuk. Feltehetően izgalmas versenyre van kilátásunk!

Getting ready for the #UCIDoha2016 TTT Worlds

A photo posted by Movistar Team (@movistar_team) on

The Pearl with them boys! ☉ @etixx_quick_step

A photo posted by Yves Lampaert (@yveslampaert) on

A női versenyen az a legnagyobb kérdés, hogy tud-e ismét nyerni a tavaly óta – legyünk őszinték – meggyengült Canyon-SRAM, vagy a Boels Dolmans idei uralma fog kiteljesedni. Mindkét csapat sokat tett érte az elmúlt időszakban, nagy meccs lesz valószínűleg. A Canyonból Trixi Worrack négyszeres világbajnok lehet ebben a számban, ha győzni tudnak.

A Rabo Liv ott fog ólálkodni a lepattanóért, őt várjuk a harmadik helyre, azonban a Cervelo-Bigla csapata okozott már meglepetést idén, és az utóbbi hetekben nagyon sokat készültek erre az egy versenyszámra. Simán körömrágós lehet ez a verseny is!

Ready to roll out for some TTT action

A photo posted by Cervélo Bigla Pro Cycling (@cervelobigla) on

Ohh this wide roads, hot wind and amazing desert landscape make us feel so exited for Sunday’s start #RaboLiv #Livbeyond #Qatar #liv

A photo posted by Katarzyna Kasia Niewiadoma (@kasianiewiadoma94) on

2. nap: október 10., hétfő - junior női és U23-as férfi időfutamok

Hétfőn délelőtt tartják a junior nők/lányok egyenkénti időfutamát. A táv egy szolid kör lesz a Pearl-ben, azaz 13.7 km. Az útvonalban szinte egy egyenes rész nincs, ráadásul elég sok a körforgalom, úgyhogy ezt figyelmbe kell a száguldozás során. 59 ifjú hölgyet neveztek a szövetségek erre a versenyre, hamarosan elkészül majd a végleges rajtlista is. Jelen lesz a szeptemberi EB teljes dobogója a két olasszal, Morzentivel és Vigilia-val, de itt lesz a bronzérmes, francia Labous is. Egészen biztos, hogy a holland Swinkels és az ausztrál Moran is szeretne majd érmet szerezni! Magyar versenyző ebben a számban nem indul.

Rögtön utánuk, még délelőtti kezdéssel az U23-as uraké lesz a főszerep, nekik a táv 29 kilométer a Pearl-ben. Óriási a mezőny, nem lesz könnyű dolga senkinek sem, aki érmet akar szerezni. A “Naturtalent”, az EB-győztes és tavalyi bronzérmes Lennard Kämna szinte biztos ott lesz a legjobbak között, de most már az amerikaiak és az ausztrálok is beszállnak majd a küzdelmekbe. A lehető legjobb hír talán az ezzel a délutánnal kapcsolatban, hogy mindenünket kiszurkolhatjuk Pelikán Jánosért, aki a fantasztikus EB eredménye után (11. hely!) most még nagyobb mezőnyben fogja megkínozni a wattmérős BMC-jét. Érdemes tehát nagyon figyelni ezt a versenyszámot!

Kuszti mögött 4x10p 420W. Kemény volt. #pelikánmotors

A photo posted by Janos Pelikan (@pofijanika) on

Eerste echte voorbereidingen voor het WK zijn begonnen! Heerlijk zo’n warmtekamer #qatar #doha #worlds

A photo posted by Karlijn Swinkels (@karlijn_swinkels) on

3. nap: október 11., kedd - junior férfi és elit női időfutamok

Döbbenet, de igaz: ezen a napon is érintett lesz Magyarország!

Délelőtt a junior fiúk egyenkénti időfutamára kerül sor, ami az U23-asokhoz hasonlóan 29 kili lesz a szigeten. Rettenetes mennyiségű ország és versenyző lesz jelen ezen a versenyen, de a lényeg nekünk, magyaroknak az, hogy lesz kiért szorítani. Peák Barnabás ugyanis – Janihoz hasonlóan szintén erős EB után – itt is rajthoz áll. Barna 7. volt az EB-n, most egy kicsit kibővült mezőnyben fog apait-anyait beleadni. Hajrá!

Délután az elit nők mezőnye fog egyenkéntizni, szintén ezen a távon. Óriási a névsor, és itt nem csak a rajthoz állókra gondolunk, hanem az esélyesekre is. Valami azt súgja nekünk, hogy a holland van der Breggen, van Dijk, van Vleuten trió nagyon ott lesz az élbolyban, nem lenne kizárt egy teljes holland dobogó sem. Ehhez azonban lesz néhány szava a következő hölgyeknek is: Garfoot (AUS), Brennauer és Worrack (GER), Longo Borghini (ITA), Zabelinskaya (RUS), valamint Neben és Small (USA). Meglátjuk, a vak is azt mondta. Magyar versenyzőnek itt sajnos nem szurkolhatunk, úgyhogy “szabad a vásár” 🙂

4. nap: október 12., szerda - elit férfi időfutam

Hú, mi lesz itt! A férfiak időfutam 40 kilométer hosszú lesz, ők már elhagyják a Pearl-t, és kikukkantanak a sivatagos területre is. A mezőny természetesen komoly nevekből áll, most pedig megpróbáljuk kigyűjteni nektek a legesélyesebbeket. Sajnos nincs magyar versenyző, akinek szurkolhatnánk, unatkozni azonban így sem fogunk.

Talán Tom Dumoulin (NED) és Rohan Dennis (AUS) meccséről fog szólni ez a nap. Talán nem, ha jön egy outsider, mint tavaly Kiryienka, és meglep mindenkit. A belgáknál új időfutammenő generáció cseperedett fel, Castroviejo a spanyoloktól mindig ott zümmög az élbolyban, Dowsett és Thomas a britektől szintén képes lehet meglepetésre. Nem szabad elfeledkezni a régi aero pozíciójához visszatérő német Tony Martinról, valamint az olasz időfutambajnok Quinziatoról és a megtáltosodó Felline-ről sem. Rajtuk kívül még Bob Jungels-t (LUX), Taylor Phinney-t (USA), Nelson Oliviera-t (POR) és Primoz Roglic-ot (SLO) “jelöljük” meg. Érdekes napnak nézünk elébe!

Qatar. Photo by the hacked account of @daniel87oss

A photo posted by Taylor Phinney (@taylorphinney) on

The sunrise of a new age! #new #Timemachine01 #BMC

A photo posted by Manuel Quinziato (@manuelquinziato) on

5. nap: október 13., csütörtök - U23-as férfi mezőnyverseny

Mivel Pelikán Jani csak az időfutamon vesz részt, így ez a versenyszám magyar résztvevő nélkül zajlik. Az EB-n igazi mészárszék volt ez a verseny, bődületes különbség mutatkozott a mezőnyben. Mitöbb, ez a különbség lényegesen nagyobbnak bizonyult, mint amit mi a magunk részéről előzetesen gondoltunk – sajnos más országok sportolói wattok sokaságaival járnak a mieink előtt.

A verseny itt is kemény lesz, mint a kettes kolbász emésztés után! Közel 166 kilit mennek majd a szigeten, ami 10 kört jelent. Spektákulum tehát biztosan lesz, ezek a fékezhetetlen fiatalok talán nagyjából kritériumversenyt csinálnak majd a délutánból. Hogy ki nyer, “azt a jó ég se tudja”, mi sem bocsátkozunk jóslásokba, mindazonáltal már csak a riporterek miatt is reméljük, hogy az iráni Rajabikaboodcheshmeh és Ebadallahirafsanjani minél több időt tölt majd képernyőn 🙂 Néhány nagyobb név képét azért belinkeljük alább!

6. nap: október 14., péntek - junior női és férfi mezőnyversenyek

Érdekes nap lesz mindkét verseny szempontjából. A lányoké azért, mert mi magyarok képet kapunk majd a szintről, ahova ebben a korban fiatal bringásoknak el kéne érniük, a fiúké pedig azért, mert lesz kiknek szurkolni!

A junior nőknél a belgák viszonylag kis létszámban képviseltetik magukat, a verseny inkább az olaszokról, németekről, hollandokról, franciákról szólhat majd, de az oroszok, az ausztrálok és a norvégok is megpróbálják majd saját pecsenyéjüket sütögetni. 74.5 kilométer a táv, mindenképpen érdemes lesz figyelni a következő nemzedék versenyét!

A junior fiúk 135.5 kilométeren fogják szétlószolni egymást a Pearl-ben, óriási menésre számítunk. Akárhogyis, Doha 2016 az ő esetükben is már szerződésekről szólhat, úgyhogy oda fogják tenni magukat a srácok. Tőlünk két ifjú titán fog ráolvadni az aszfaltra, egészen pontosan a tipográfiás Peák Barna és Karl Ádám képviselik majd a magyar színeket. Reméljük, lesz lehetőségük segíteni egymást, és nagyon szurkolunk, hogy mindkettejüknek jól sikerüljön a verseny!

I sacrifici vengono ripagati #perpoco #europeanchampionship #plumelec #solopernumeriuno

A photo posted by Filippo Zana (@zanafilippo) on

Having Fun

A photo posted by Karlijn Swinkels (@karlijn_swinkels) on

7. nap: október 15., szombat - elit női mezőnyverseny

Ha az eddigi napok izgalmasak voltak, ez sem lesz másképp. A női mezőnynek nem ismeretlen Katar, versenyeztek itt idén tavasszal is. Tudják ők is, hogy ha elmenés van, az gyorsan eltűnik a szemek elől a Pearl kanyargós útjai miatt, szóval minden jelentősebb válogatottnak nagyon kell majd figyelnie. A táv 134 km lesz; ők a város távolabbi végén indulnak, onnan érnek majd a szigetre, ahol 7 kör vár majd rájuk. Magyar résztvevő idén sajnos nincs ebben a versenyszámban, így aztán tessék szíves kedvencet választani erre a versenyre, és úgy nézni majd a közvetítést 🙂

A névsor…a névsor szokás szerint bámulatos, azonban vannak olyan nevek, akik a várható sprint miatt már-már kiesnek a számításból. Egyetértünk azokkal a hangokkal, akik mezőnyhajrát várnak, így aztán a következő hölgyekre számítunk majd a spiccen: a címvédő Ms. Armitstead Mrs. Deignan (GBR), van der Breggen, Blaak, Brand, Vos, Wild (NED), Hosking (AUS), Kopecky (BEL), Amialiusik (BLR), Kirchmann (CAN), Lepistö (FIN), Fournier (FRA), Brennauer (GER), Bronzini, Guarischi, Bastianelli, Longo Borghini (ITA), Fahlin (SWE), Rivera, Guarnier (USA). Úgy érezzük, ők azok, akik a legjobbak közül is legesélyesebbek egy sprintben. Nagyon erős a holland és az olasz csapat is, valószínűleg fárasztani fogják majd a mezőnyt szökésekkel, ahogy a lengyelek és az ausztrálok is ilyesmin gondolkodhatnak.

8. nap: október 16., vasárnap - elit férfi mezőnyverseny

Ééés akkor Doha 2016 utolsó versenynapja, az elit férfiak nagy napja. Sagan nagyon előadta, hogy hosszú volt a szezonja, nem esélyes, de mindannyian ismerjük azt a diákot, aki semmit nem tanult, aztán persze pontot sem veszít a dolgozatban… Ez a közel 260 kilométer elég embertelen lesz, meglátjuk, hogy alakul Peto napja.

Doha egyik igen szép részéről indul a mezőny, a Pearl-től távol, az ún. Aspire Zone-ból. Elhagyják majd a várost, és következnek a kietlen részek, de végig közel maradnak majd a tengerhez. A verseny természetesen számukra is a mesterséges szigeten ér majd véget, ahol 7 kört tesznek majd meg a befutó előtt.

Kik a legesélyesebbek trónfosztásra, ha mezőnyhajrá lesz? Megpróbáljuk eltalálni: Kristoff (NOR), Ewan és Matthews (AUS), Boonen és Van Avermaet (BEL), Gaviria (COL), Valverde (ESP), Bouhanni, Demare, Coquard (FRA), Cavendish (GBR), Degenkolb, Greipel, Kittel (GER), Felline, Modolo, Nizzolo, Viviani (ITA), Groenewegen (NED). Olyan nevek, mint Kwiatkowski, Jungels, Costa, Vakoc inkább a zavarosban fognak megpróbálni halászni. Nagy mezőny lesz jópár népes csapattal, nagy taktikázásra van esély.

Fun fact, ott lesz a mezőnyben az idei Tour de Hongrie győztese, Mihkel Raim is, ezúttal észt színeket képviselve 🙂

Akkor még egyszer, ki hol merre?! #riaria

Doha 2016

Pelikán János

Amplatz-BMC

Hétfő, október 10., U23 időfutam

Doha 2016

Peák Barnabás

Tipográfia SE

Kedd, okt. 11., junior TT + péntek, okt. 14., junior mezőny

Doha 2016

Karl Ádám

Tipográfia SE

Péntek, október 14., junior mezőnyverseny

Követés, közvetítés

A hivatalos média infó szerint Magyarországon a Sport 1 csatornáé a közvetítés. Nem vagyunk ebben járatosak, idén kétszer kapcsolatuk be a TV-t, úgyhogy ti kisakkozzátok, mi az igazság. Az biztos, hogy a Eurosport is ott lesz, illetve hogy online streamek is elérhetővé válnak, amikor eljön az ideje. Ezeket igyekszünk majd pl. Facebook oldalunkon mindig megosztani. Tapasztalataink alapján felemelőbb érzés angol nyelvű SZAKkommentárral nézni a verseny, de ez persze csak egy tipp 😉

A verseny honlapját is nézegethetitek, ha még több infóra van szükségetek, illetve Twitteren és Instagramon ajánljuk követni a #ucidoha2016 hashtaget.

A végére hagytuk a legjobb hírt, hahaha! Mi is ott leszünk a helyszínen hétfőtől, igyekszünk majd információval és képekkel elárasztani a különböző feedjeiteket. Ezen felül minden nap beszámolókkal érkezünk itt a honlapon, feltéve, hogy bírjuk erővel. Becsúszhat egy-két exkluzív tartalom is, de erről most nyilván nem mondunk többet 😉 A biztonság kedvéért külön kiemeljük, hol tudtok minket követni:

Doha 2016
Reagálhatsz Facebookkal!
Share