was successfully added to your cart.

Cart

Giro Rosa 2017 előzetes

By 2017/06/30Külföldi, Női, Női
Giro Rosa 2017

Hogyan, hogy sem, de a legnagyobb női verseny (megint) egy időben zajlik a legnagyobb presztízsű férfi kerékpárversennyel. Ez persze nem tántorít el minket attól, hogy szokásunkhoz híven, 2015 és 2016 után ezúttal is bővebben szóljunk a női versenynaptár kiemelt eseményéről. Sőt, még jobban szeretnénk felhívni a figyelmet a Giro Rosa 2017-es kiírására, ami ismét egy kőkemény és nívós összecsapásnak ígérkezik, miközben egy országgal arrébb a csapból is Sagan fog folyni, illetve egy brit srác fog három héten büntetni a szanaszét álló könyökeivel. A Giro Rosa magyar szempontból is nagyon izgalmas lesz – ezt és az összes más fontos tudnivalót alább kifejtjük.

Az útvonal, szakaszok

Ha nagyon tárgyilagosan akarjuk kezelni a szakaszok kérdéskörét, akkor így tudnánk a legjobban összefoglalni a 10 szakaszos, június 30. és július 9. között megrendezendő versenyt:

  1. Aquileia – Grado (11.5 km, csapatidőfutam)
  2. Zoppola – Montereale Valcellina (122.3 km, dombos)
  3. San Fior – San Vendemanio (100 km, sík)
  4. Occhiobello – Occhiobello (118 km, sík)
  5. Sant’Elpido a mare – Sant’Elpido a mare (12.7 km, egyenkénti időfutam)
  6. Roseto degli Abruzzi – Roseto degli Abruzzi (116.2 km, sík)
  7. Isernia – Baronissi (142 km, dombos)
  8. Baronissi – Palinuro (141.8 km, dombos)
  9. Palinuro – Polla (122.3 km, sík)
  10. Torre del Greco – Torre del Greco (124 km, dombos)

A profilok alapján úgy tűnik, hogy az idei kiírást nem feltétlenül az nyerheti meg, aki igazán jól tud hosszú, meredeket hegyeket menni, hanem aki robbanékony, szereti a dombokat és a 4-5 százalékos emelkedőket, és nem utolsó sorban jól megy időfutamot.

A csapatidőfutam csodálatos vidéken megy majd, alighanem el leszünk árasztva festői fotókkal és légifelvételekkel; mindazonáltal alig 12 kilin túl nagy időket nem fognak kiosztani, maximum azzal lehet időt veszíteni, ha valamelyik csapat fejreáll (reméljük, nem lesz ilyen). A sík vagy kicsit dombos szakaszok jó lehetőséget adnak a szép számban érkező sprintereknek és puncheur-öknek, míg a 7. és 8. szakaszon az emelkedők hercegnői parádézhatnak és oszthatják ki az időket. Az egyenkénti pályája jóféle kihívásnak tűnik, pereghetnek a másodpercek, percek.

Valahogy az az érzésünk, hogy a csalóka szakaszok nagyon aggresszív versenyzést fognak eredményezni, rengeteg próbálkozás lesz. Ez a nézőknek nagyon jó hír, főleg, ha az utolsó etap szintrajzát nézzük: ha szoros a meccs, az egész 1.011 kilis Giro eldőlhet az utolsó 20-on! Részletekért klikk a képekre!

Esélylatolgatás, a trikók sorsa

24 csapat, 166 versenyző – de azért legyünk őszinték, ez nem a “bárki nyerhet” esete. Szaladjunk végig a trikók esélyesein!

Maglia Rosa

Úgy tűnik, a címvédő Boels Dolmans csapata ismételni szeretne, mert olyan sort hozott, amiben nem csak A és B-terv van, hanem formától függően még C is lehet. Az idén 19 győzelemnél járó csapatban itt van a tavalyi győztes Megan Guarnier, valamint Anna van der Breggen és Lizzie Deignan is. Mi AvdB-t érezzük a verseny top favoritjának, bombaerős (már megint). Segítőik Brammeier, a friss holland bajnok Blaak, a kanadai időfutam bajnok Canuel, valamint az aktuális világbajnok, a 21 éves Amalie Dideriksen.

A rózsaszín trikóra és a Boels Dolmans lányaira legnagyobb esélyekkel az alábbi 5 ifjú hölgy vadászik:

  • Annemiek van Vleuten (Orica-Scott; Garfoot, Spratt, Manly)
  • Kasia Niewiadoma (WM3 Energie; Koster, Markus, Plichta)
  • Elisa Longo Borghini (Wiggle High5; Lichtenberg, Cordon)
  • Ashleigh Moolman Pasio (Cervelo-Bigla; Ludwig, Lepistö, Klein)
  • Elena Cecchini (Canyon-SRAM; Cromwell, Worrack, Barnes)

Nem a legesélyesebbek, de szép eredmények lehetnek még az ő lábaikban is: Bujak, Batagelj (BTC), Sierra, Fidanza (Astana), Ensing (Alé Cipollini), King, Gutierrez (Cylance), Bravard, Gillow (FDJ), Guderzo, Confalonieri (Lensworld-Kuota), Brand, Rivera, Mackaij (Sunweb), míg Zabelinskaya (BePink) teljesen “fekete ló”.

Maglia Ciclamino

A gyorslábú hölgyekről szóltunk már fentebb, most nézzük a konkrét névsort. Gyakorlatilag itt van a világ komplett élvonala:

  • Kirsten Wild (Cylance Pro Cycling)
  • Jolien D’Hoore, Giorgia Bronzini és Nettie Edmondson (Wiggle High5)
  • Chloe Hosking és Marta Bastianelli (Alé Cipollini)
  • Barbara Guarischi (Canyon-SRAM)
  • Lotta Lepistö (Cervelo-Bigla)
  • Amalie Dideriksen (Boels Dolmans)
  • Roxane Fournier (FDJ)
  • Simona Frapporti (Hitec)
  • Sarah Roy (Orica-Scott)
  • Coryn Rivera (Team Sunweb)

Komoly csaták lesznek itt, főleg úgy, hogy kisebb csapatokból sokan próbálnak meg még a zavarosban halászni…

Maglia Verde és Maglia Bianca

Előbbi a hegyi pontverseny győztesének, utóbbi a legjobb fiatal versenyzőnek jár. Elég nehéz megtippelni, ki megy rá ezekre és ki dolgozik inkább a csapatának, lemondva ezzel a potencionális jó helyezésről, de ez egy ilyen sportág. Nem is bocsátkozunk találgatásokba, de az biztos, hogy lesznek küzdelmek!

Érdekesség, hogy komoly hegy tényleg nem lesz most a 10 nap alatt: a hét (!) kategorizált emelkedőből 5 második, 2 pedig harmadik kategóriás…

Kit ne keressetek és egyéb gondolatok

A legnagyobb távolmaradó név alighanem Marianne Vos (WM3 Energie), de a mezőny szempontjából érzékeny veszteség Alena Amialiusik (Canyon-SRAM) is. Az 50 éves kuriózum, Edwige Pitel (S.C. Michela Fanini Rox) végül nem áll rajthoz, ahogy az egyik tavalyi szakaszgyőztes, egykori cross világbajnok, Thalita De Jong (Lares) sem lesz ott a Aquileiaban. A tavalyi 10. helyezett, Ksenyia Tuhai (BePink) is távolról követheti az eseményeket, ahogy az előzetesen nevezett, de aztán keretből kikerülő ifi szenzáció, Juliette Labous (Sunweb) is. A tavasszal sokat versenyző Lisa Brennauer (Canyon-SRAM), Ellen van Dijk (Sunweb), Amy Pieters és Christine Majerus (Boels Dolmans) szintén kiüli ezt a versenyt.

Ami az országos bajnokokat illeti: itt lesz a belga, a holland, az olasz, a brit, a német, a francia, a spanyol, a svájci, a dán, a svéd, a finn, a lett, a szlovén, a cseh, a román, az ukrán, a ciprusi, az azeri, az izraeli, a japán, az ausztrál, a brazil, a kubai, a dél-afrikai, valamint a – hohó! – magyar mezőnybajnok, Király Mónika (S.C. Michela Fanini Rox) is. Hiányzik majd többek között a horvát, a litván és a norvég bajnok, de elég impozáns ez a lista így is!

A mocskos anyagiak: az összetett győztese írd és mondd 1.130 eurót kap (Dumoulin a férfi Giron 115.668 € zsebpénzt kapott), míg a hegyimenő 450 euróra, a pont trikós és a fehér trikós 350 euróra, míg a legjobb olasz a kék trikóban 300 euróra számíthat. Abban egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy Tom Dumoulin 102x annyi munkát tett bele, mint amennyit az idei női győztes…

A rend kedvéért megmutatjuk, hogy áll most a női World Tour:

Egyéni

  1. Kasia Niewiadoma (WM3 Energie) – 612 pont
  2. Anna van der Breggen (Boels Dolmans) – 570 pont
  3. Coryn Rivera (Team Sunweb) – 528 pont
  4. Annemiek van Vleuten (Orica-Scott) – 469 pont
  5. Lizzie Deignan (Boels Dolmans) – 393 pont
  6. Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) – 372 pont
  7. Jolien D’Hoore (Wiggle High5) – 355 pont
  8. Elena Cecchini (Canyon-SRAM) – 271 pont
  9. Arlenis Sierra (Astana) – 255 pont
  10. Chantal Blaak (Boels Dolmans) – 240 pont

Fiatalok

  1. Cecilie Uttrup Ludwig (Cervelo-Bigla) – 32 pont
  2. Alice Barnes (Drops) – 16 pont
  3. Anna Christian (Drops) – 10 pont
  4. Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) – 10 pont
  5. Amalie Dideriksen (Boels Dolmans) – 8 pont
  6. Sofia Beggin (Astana) – 8 pont
  7. Maria Vittoria Sperotto (BePink) – 6 pont
  8. Lisa Klein (Cervelo-Bigla) – 6 pont
  9. Sofia Bertizzolo (Astana) – 6 pont
  10. Öt versenyző áll 4-4 ponttal

Csapatok

  1. Boels Dolmans – 1679 pont
  2. Team Sunweb – 1064 pont
  3. Wiggle High5 – 961 pont
  4. Orica-Scott – 853 pont
  5. WM3 Energie – 716 pont
  6. Canyon-SRAM – 684 pont
  7. Cervelo-Bigla – 608 pont
  8. Alé Cipollini – 450 pont
  9. Cylance Pro Cycling – 386 pont
  10. Astana – 301 pont

Team presentation #girorosa #womenscycling #uciwwt #teampresentation #aquileia #astanawomenteam #readytogo

A post shared by Astana Women’s Team (@astanawomen) on

EXITED! 🌺 Time to go to 🇮🇹 for the @girorosa #creatingmemories

A post shared by Floortje Mackaij (@floortjemackaij) on

Midnight team presentation 😴 –> Giro

A post shared by Chantal Blaak (@chantalblaak) on

Követés és a magyar versenyző

Ez a verseny nem lesz látható a Eurosporton, de a RAI egyfelől élőben közvetít, másfelől összefoglalót is ad. Ezek az összefoglalók fent lesznek a neten is Youtube-videó formájában, ahogy – elvileg – a UCI is hozza majd a tőle megszokott elég jó minőségű anyagokat.

Rendes élő közvetítés hiányában hol tájékozódik a 21. század embere, ha percről-percre információt szeretne? Persze, hogy a Twitteren. Hashtageket tessék bőszen keresni a csapatoknál, versenyzőknél, így szinte olyan, mint egy jobb szöveges kommentár olvasása fix webhelyen.

Ha valaki olyan lelkes, hogy még a női Velogames-en is van csapata, akkor lehet csatlakozni a Giro Rosa miniligánkhoz is: 30060018. Aligha leszünk 10-nél többen 😀

Nekünk, magyaroknak miért különösen fontos ez a verseny?

Azért, mert legjobb külföldön profiskodó országútisunk, az idén ismét időfutam és mezőnyverseny OB-t nyerő Király Mónika ott lesz a rajtnál. Az olasz S.C. Michela Fanini Rox csapatát erősítő magyar lány tavaly összetettben 38. helyen végzett a célbaérő 113 főből. Hogy az idei terep mennyire fog feküdni neki, hamarosan kiderül.

Mi nagyon szurkolunk, ezenfelül pedig megosztjuk Facebook oldalunkon Móni beszámolóit az egyes szakaszokról, amikor csak lesz lehetősége küldeni nekünk. Szurkoljatok ti is, hajrá Móni!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share