was successfully added to your cart.

Cart

Bergen 2017: minden, amit a vébéről tudni kell

Bergen 2017

Az a nagy hírünk van, hogy ismét eltelt egy év, lement egy szezon. Ezt abból tudjuk, hogy ismét világbajnoki beharangozót írunk, ami gyakorlatilag a versenynaptár végét jelenti (legalábbis országúton). Az idei körülmények jelentősen különböznek a tavalyitól, ami nem csoda, hiszen kevés helyszín áll nagyobb ellentétben a tavalyi dohaival, mint a bergeni pálya. Amiben viszont semmi különbség nincs: hosszú, kemény versenyek jönnek, mi pedig mindegyikről beszámolunk. De kezdjük az elején, a Bergen 2017 előzetesünkkel!

Talán úgy illendő, ha azzal kezdjük, hogy bemutatjuk a helyszínt, ahol az idei országúti világbajnokság zajlik. A Norvégia nyugati partján fekvő Bergen városáról van szó, repülővel 3 órán belül abszolválható az út Budapestről. Autóval kicsit hosszadalmasabb a dolog, de ha még most elindultok, kezdésre odaértek – csak bírja a vas a 2.254 kilométer végigcsapatását. A város egyik legnagyobb ereje a tengeri összeköttetése, de kerékpáros szempontból talán fontosabb, hogy a közel 300.000 fős település környékén vannak nagyobbacska dombok is.

Szintén nem elhanyagolható tényező az időjárás. Korunk virtuális Révai nagy lexikonja, a Wikipedia szerint „ […] itt a legmagasabb az átlagos éves hőmérséklet Norvégiában. Bergen az esernyők városa, évente átlagosan 213 nap esik csapadék.” Kamáslit tehát vinniük kell a versenyzőknek, edzésekhez még egy ass saver is jól jöhet; ami a hőmérsékletet illeti, 13-17 fok körül lesz az időjósok szerint, ami alig 20-25 fokkal hűvösebb, mint a tavalyi helyszíné. Az eddig publikált képeken lábmelegítőt, kesztyűt, sisak alatti sapkákat látunk…

Nézzük a programot!

1. nap: szeptember 17., vasárnap - női és férfi csapatidőfutamok

Szokás szerint a csapatidőfutamokkal kezdődik a világbajnokság hete. Itt még nem válogatott mezeket, hanem klubszíneket láthatunk majd, hiszen ezt a versenyszámot még egyesületi szinten teljesítik a versenyzők. 42.5 km a teljesítendő táv, Ravnangerből megy a nyomvonal Bergenbe – a fotósok talán már ma odaköltöztek a pálya egyik látványosságához, az egy kilométer hosszú függőhídhoz. Két keményebb mászás lesz, és mivel itt nem 9, hanem 6 fős csapatok versengenek, mindenkinek oda kell majd figyelnie rá, hogy ne veszítsék el egymást.

A női mezőnyben 15 csapat kapott meghívást a versenyszámra; eddig úgy tűnik, 9 fog élni a lehetőséggel. Minden jel a Boels Dolmans címvédésére utal, míg a Canyon SRAM, a Cervelo-Bigla és a Sunweb a legesélyesebb még a dobogóra. A Veloconcept és az FDJ meglepetés lehet, érdemes lesz figyelni rájuk. Ezzel a versennyel indul a VB 12.05-kor, majd fél négytől jönnek az urak.

A férfiaknál a World Tour csapatokon kívül 18 pro konti és 19 kontinentális gárdának adta meg a lehetőséget a UCI, hogy Bergen 2017 címmel újabb sort kezdhessenek naplójukban. A cikk írásakor 17 csapat regisztrált, amiből rögtön 4 norvég. A BMC egészen biztosan szeretné visszaszerezni a Dohában elvesztett koronáját, de ehhez a Quick Stepnek, az Orica-Scottnak, a Movistarnak, mitöbb, a LottoNL-Jumbonak, a Sunwebnek és a Sky-nak is lesz egy pár szava.

Akárhogyis, megéri majd teperni, mert ha már egyszer összelogisztikázzák a csapatok a bergeni túrát, szép pénzeket lehet hazavinni. A győztes az eszmei értéken túl elvisz még 33.333 eurót, a második 20.833-at, míg a bronzérmes 16.666-ot – férfiaknál, nőknél egyaránt. A többi versenyszámban ennél kisebb pénzeket osztanak, de érdemes kiemelni, hogy a nők és a férfiak díjazása egyenlő – jár a taps a UCI-nak!

The warm up ✌ #Bergen2017 #pushyourlimits #WayToRide

A post shared by Quick-Step Floors Cycling Team (@quickstep_team) on

Wahoo KICKR ✔️ ✔️ Warm-up ✔️

A post shared by teamsky (@teamsky) on

Our version of the #AbbeyRoad cover. #Bergen2017

A post shared by Cervélo Bigla Pro Cycling (@cervelobigla) on

Two days before TTT World Championships • @canyon @sramroad @rapha • #TakeTheLead #TTT #Bergen2017 #Bergen

A post shared by CANYON//SRAM Racing (@wmncycling) on

2. nap: szeptember 18., hétfő - junior női és U23-as férfi időfutamok

Délelőtt fél 11-től rajtol a legfiatalabb női korosztály; 16.1 km a nekik kiszabott táv, amiben nincs benne a nagy emelkedő, a Salmon Hill. Úgy tűnik, 64 főt neveztek, de elvileg csak 2 fő indulhat országonként (+kontinensbajnokok); magyar lányért ebben a kategóriában azonban – az EB-hez hasonlóan – idén sem szoríthatunk. Ott lehet viszont a roppant erős olasz Paternoster, Pirrone, Vigilia sor, valamint ott lesz az EB-bronzérmes Emma Jörgensen is. A tavalyi VB-dobogó kiöregedett a korosztályból, így biztosan új arcokat láthatunk majd.

Az U23-as fiúk versenye 13 órakor kezdődik, a táv pedig 37.2 km lesz, ami a lányok rövid köréből, valamint az emelkedőt is tartalmazó hosszabb körből áll össze. Rengeteg az induló, és ahogy a tavalyi VB-n, úgy idén is lesz magyar srác, akinek drukkolhatunk. Ugyan minden nemzet 2 főt indíthat, mivel azonban Szövetségünk pénzügyeit még mindig nem rendezték odafent (értsd: nem kapták meg a sporttámogatást, „majdhozomra” pedig nem adnak repjegyet minden jó szándék ellenére sem), ezért ezúttal nem Pelikán János ÉS Peák Barna, hanem csak a UCI Központ által finanszírozott Peák Barnabás hasít majd piros-fehér-zöldben ebben a kategóriában – bizony, ő is idősebb lett egy évvel. A németeknél Lennard Kämna viszont nem bír kiöregedni, ő idén is ott lesz az esélyesek között. Ugyanígy az amerikai McNulty is visszatér, aki talán a toronymagas esélyes, valamint meghajtja a telikereket a dánok idei EB sikerpárosa, az Asgreen-Berg duó is. Ne feledkezzünk meg a Sky-ba igazoló orosz Sivakovról sem, egy jó eredmény ott van az ő lábában is.

3. nap: szeptember 19., kedd - junior férfi és elit női időfutamok

Ez a nap 11.35-kor kezdődik meg úgy igazán, amikor útjára indul az első junior fiú az időfutamon. A feladat egy hosszú kör, azaz 21.1 km lesz. Bár három magyar U19-es fiú is ott lesz a helyszínen, ezt a versenyt csak a pálya mellől nézik, mivel a mezőnyversenyre koncentrálnak, ahol ütőképesebbek lehetnek. Azon felül, hogy a herningi EB komplett dobogója itt lesz, ha minden jól megy, láthatunk majd szír, mauritiusi és seychelle-szigeteki bringást is!

A nap fénypontja a délután fél 4-kor kezdődő elit női időfutam lesz. A táv nekik is az emelkedővel tarkított hosszú, 21.1 km-es kör, az indulóknál pedig ott találjuk az összes nagy nevet. Jó, nem lepődünk meg rajta, Bergen 2017 mégiscsak VB és nem lángosharapó… Arra elég nagy téttel fogadnánk, hogy valaki a holland van Dijk/van der Breggen/van Vleuten trióból fog győzni, de hogy ki, az már fogósabb kérdés. A mászás talán jobban fekszik az utóbbi két hölgynek, mint a más testfelépítéssel rendelkező van Dijknak; izgalmas lesz! A tavalyi aranyérmes Neben (USA) és a bronzérmes Garfoot (AUS) is nevezve van, de ott van persze Lisa Brennauer (GER), Longo Borghini és Morzenti (ITA), a magukat néha megrázó Villumsen (NZL) és Zabelinskaya (RUS), valamint az erős amerikai sorból még Thomas és a nagy jövő előtt álló Dygert. Érdemes lehet még fél szemmel figyelni Duyck-öt (BEL), Mathiesent (DEN) és a francia Cordon-Labous párost is.

Kishazánk nem használja ki a kétfős kvótát, amely minden egyes országnak jár, mivel ebben a diszciplínában nincs igazán ütőképes versenyzőnk, máshova csoportosítjuk az erőforrásokat – érthető döntés.

4. nap: szeptember 20., szerda - elit férfi időfutam

13 órától nagy spektákulumban lesz része mindenkinek, aki megnézi ezt a versenyt. A táv ugyan csak 31 km, de nem véletlenül, hiszen az utolsó 3.4 km olyan nehéz lesz, mint mondjuk síkon 10. A Floyen nevű hegyre mennek fel átlagban 9.1%-os szerpentinnel, ordító nézőkkel, mindennel, szóval kiváló napra számítunk. Éppen az utolsó kilométerek miatt nem biztos tehát, hogy klasszikus időfutammenő nyeri a megkülönböztetett trikót, hanem olyasvalaki, aki hegyre is tud menni.

Ebből tehát az következik, hogy Tony Martin esélye a címvédésre, ha nem is szűnt meg, de lényegesen csökkent. Eljöhet viszont az idő az első világbajnoki címre Tom Dumoulinnek (NED) vagy éppen Chris Froome-nak (GBR), utóbbi úgyis régen nyert már bármit is… A Vueltán bemutatott teljesítménye után esélye lehet a dobogóra Mosconnak (ITA) is, elvégre az “amilyen az úr, olyan a szolga” közmondás nagyon találó a Sky esetében. Jól mehet még a hazai közönségtől feltüzelt Boasson Hagen is, továbbá a holland Kelderman, a luxemburgi Jungels, a lengyel Kwiatkowski és akár Bodnar is, a szlovén Roglic, és végül, de messze nem utolsó sorban a VB-címre ugyancsak régóta ácsingózó Rohan Dennis (AUS).

A rend és a maximális információtartalom kedvéért hozzátesszük, hogy Magyarország 2 kvótát kapott ebben a versenyszámban, mint mindenki más, de mivel nincs igazán versenyképes emberünk az óra ellen, ezért meghagyjuk másoknak a lehetőséget.

Trying to get fast in the tunnel….💨 #cervelo @teamdidata

A post shared by edvaldbh (@edvaldbh) on

Non vedo l’ora di pedalare con questo capolavoro. -6 to #lavuelta

A post shared by Gianni Moscon (@giannimoscon) on

5. nap: szeptember 22., péntek – junior női és U23-as férfi mezőnyversenyek

A csütörtöki szünnap és pályajárás után ettől a naptól kezdve Bergen 2017 mezőnyversenyeié a főszerep. 10 órától jön a junior lányok 4 körös, 76.1 km hosszú versenye, ahol az öt top országon (NED, GBR, FRA, ITA, DEN) kívül minden ország négy versenyzőt indíthat. Magyar bringás nem lesz, ami a realitások talaján maradva védhető döntésnek tűnik. Az olaszok talán a legnagyobb esélyesei a versenynek, de a hollandoknak és a franciáknak is lesznek terveik. A dánok kis csapattal mennek, de egyikük az EB ezüstérmese. Az amerikaiak és az oroszok kicsit sötét lónak tűnnek; ráadásul nem tudni, kit mennyire fog megviselni a 1.5 kilis, átlagban 6.4%-os Salmon Hill, de ha valaki meg is sülne az esélyesek közül, lesz 10 kilométere felérni.

A nap második versenye, az U23-as srácoké 13.15-kor kezdődik, és nekünk, magyaroknak nagyon fontos lesz. A táv 10 kör, azaz 191 km, tehát önmagában már befejezni is szép teljesítmény – ne feledjük, ez 10 Salmon Hillt jelent az U23 elmebeteg tempójában. Azért fontos nekünk ez a verseny, mert 4 magyar srác is ott lesz a mezőnyben, és egy szép eredmény bőven benne van a pakliban. Peák Barnabás, Pelikán János, Móricz Dániel és Valter Attila feszít majd a szemet gyönyörködtető kortárs trendeket követő bolgár mezzel soha össze nem kevert magyar mezben, ennek a négy fiatalembernek kell nagyon-nagyon szurkolni. Az ő kiválasztásukban az aktuális és egész éves forma, valamint a leginkább nemzetközi versenyeken elért eredmények és ott meglévő versenykilométerek döntöttek, figyelembe véve a pálya karakterisztikáját. A mezőny részleteibe bele sem megyünk, mert annyi a nagy név, hogy az még gombócból is sok. Az erős nemzetek mellett kíváncsiak vagyunk, mit mennek majd a kolumbiaiak, hogy pl. Egan Bernalnak vajon elég hosszú lesz-e az emelkedő…

6. nap: szeptember 23., szombat – junior férfi és elit női mezőnyversenyek

Alig csendesül el Bergen városa a sok ria-riától (a dombok között talán még sokáig visszhangzik), már jöhet az újabb fontos verseny. 9.30-tól a junior fiúk mezőnyében – kvótánkat maximálisan kihasználva – ott lesz az ígéretes Karl Ádám, Orosz Gergő, Kiss Hunor trió, ahol egy szép csapatmunka igen jó eredményt is hozhat. Mitöbb, sportszakmailag az elvárás több is, mint az U23-asoknál az értékelhető végigmenés; fontos lenne, hogy valamelyikük odaérjen az elejére. Tudjuk, hogy junior magyar bajnok Karl Ádám a komplett csapat egyik legnagyobb tehetsége; a tavalyi VB-n már villant, idén ismét összejöhet egy bíztató eredmény. 133.8 km-nek feszülnek majd neki, ami nem csak körökből, hanem egy jó 40 km-es, Bergenen kívüli testmozgásból is áll majd. Mint mindenhol, itt is sok a nagy és erős csapat, de megkülönböztetett figyelemmel kísérjük majd a brit cyclocross világbajnok, Tom Pidcock munkásságát, hiszen az emelkedő és a lószparádé neki is feküdhet.

A nap második versenye a női elité lesz, ahol 8 kör, 152.8 kilométer alatt döntik el, ki lesz az idei világbajnok. Ha már egyszer délelőtt ott lobogtak a magyar zászlók az út mellett, kár lenne bevonni őket, mivel itt is lesz kinek, mitöbb, kiknek szurkolni. Ugyan nem kvalifikáltunk, de a minden nemzetnek járó 3 helyet köszönjük szépen, kettőt meg is töltünk Király Mónikával és Benkó Barbarával, korunk két legjobb magyar felnőtt női bringásával. Ahogy arról pl. Facebook oldalunkon is olvashattatok, mind Móni, mind Barbi nagyon jó formában van így a szezon utolsó részében. Reméljük, kitart ez még jövő szombatig!

Kell is a jó forma, hiszen nehéz verseny lesz egy kemény mezőnyben, de mivel mindketten jól tudnak hegyre menni, bízunk benne, hogy sokáig, akár végig ott maradjanak a spiccel. A vége valószínűleg sprint lesz, hacsak nem tud valaki nagyon elszivárogni az emelkedőn, majd egyenkéntizni egy nagyot. A címvédésre kevés esélyt látunk, még akkor is, ha idén nem 3, hanem 8 fővel jönnek a dánok – ez talán nem Dideriksen pályája. Nagyon jók lesznek az ausztrálok (Elvin, Hosking, Roy), a belgák (D’Hoore, Kopecky), az említett dánok is azért (Ludwig, Mathiesen), a franciák (Ferrand-Prevot, Fournier, Labous), a britek (Deignan, H. és A. Barnes), az olaszok (Longo Borghini, Bronzini, Balsamo, Guderzo), a németek (Brennauer, Klein, Lichtenberg), a lengyelek (Niewiadoma, Bujak, Pawlowska) és az amerikaiak (Guarnier, Rivera, Stephens, Winder) is, de mi a hollandokat tartjuk a legnagyob esélyeseknek. Van Vleuten, Vos, van der Breggen, van Dijk, Blaak, Brand, Ensing és Pieters óriási tűzerőt jelent, és talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, közülük bárki nyerhetne. Mitöbb, lesznek még „magányos harcosok” Kirchmann (CAN), Lepistö (FIN) vagy Gutierrez (ESP) szeményében, tehát szuper verseny lesz, mindenképp nézzétek!

Road and TT national champion #2017 #nationals #double

A post shared by Adam Karl (@adam__karl) on

Got this one nearly under my wheel, so helped him cross the road… #tortoise #wheninsardegna

A post shared by Marianne Vos (@mariannevosofficial) on

7. nap: szeptember 24., - elit férfi mezőnyverseny

Az utolsó napon lesz a legnagyobb, leghosszabb verseny. Délelőtt 10-től körülbelül délután 5-ig fog tartani az elit férfiak mezőnyversenye, amely a junior fiúkéval megegyező útvonalon halad, azonban 4 helyett 11 kört tesznek meg, így összesen 267.5 km a teljes táv. Magyarország sajnos nem szerzett kvótát elitben, így ne is keressétek Kusztort, Lovassyt, Dért vagy Bodrogit, cserébe készítettünk egy infografikát arról, hogy Európában kik és hány kvótát szereztek:

Térjünk rá a főszereplőkre? Jó, rendben, akkor kicsit esélylatolgatunk. A pályáról folyamatosan azt mondják, a tavaszi klasszikusokhoz hasonlít, így nem a síkon mindenkit legyalázó sprintertípusoké lesz ez a nap, hanem inkább a dombokat is jól bíró, de gyorslábú srácoké. Így már nem is csoda, hogy a franciák otthon hagyták Bouhannit, a németek Kittelt, a britek Cavendisht, az olaszok Modolot, és így tovább. A dobogó legnagyobb esélyesei a regnáló szlovák Sagan, az ausztrál Matthews és a belga olimpiai bajnok (és idén tavasszal egyeduralkodó) van Avermaet. Nem szabad elfeledkezni a belgáknál Gilbertről mint B opcióról, de az ő csapatuk amúgy is olyan, mint a holland nőké: szinte bárki nyerhetne.

A többiekről: a legveszélyesebbek az olaszok és a franciák lehetnek. Előbbieknél Trentin és Viviani van bombasztikus formában, illetve a feddhetetlen Ulissi mindig veszélyes, utóbbiaknál Alaphilippe köré lehet rendezni a népes csapatot. A spanyolok idén talán kicsit gyengébbek, hiszen nincs már a visszavonult Purito Rodriguez és a Touron megsérült Valverde, hogy egy újabb alkalommal bénázzák el az aranyérmet, a többiek pedig kevés eséllyel veszik fel a versenyt a fent nevezett urakkal. A németektől egy egészséges Degenkolb talán odafér a tízbe, amire van esélyük a briteknek is, kérdés már csak, hogy ki lesz az. A hollandok így válogatott szinten meg tudnák nyerni a csapatidőfutamot, de most más a feladat; Boom azért nincs rossz formában, ott ragadhat a spiccen, mint a legjobban sprintelő oranje. A kolumbiaiak ezen a pályán érdekesek lesznek, de ha el tudják vinni Gaviriat a célvonalig, lehetnek izgalmas pillanataik. Nem szóltunk még a házigazdákról: erős csapat fogja kísérgetni Boasson Hagent és Kristoffot, valamelyiküknek éppen összejöhet valami szép siker a helyiek legnagyobb örömére. A lengyelek valószínűleg Kwiatkowskit próbálják majd helyzetbe hozni, a szlovénoknak és a svájciaknak több opciójuk is van, míg amerikaiak ezzel a névsorral leginkább valami csodában bízhatnak.

Thanks to @cervelocycles for my new national bike…..😆👌

A post shared by edvaldbh (@edvaldbh) on

Shoes on, bike ready! Time to race in 🇨🇦 #gpcqm #ride_bmc #dontcrackunderpressure 📸 @cauldphoto

A post shared by Greg Van Avermaet (@gregvanavermaet) on

Követés, közvetítés

Ennél nem is írnánk többet az előttünk álló hétről, a végleges rajtlisták még nincsenek meg amúgy sem. Térjünk át arra, hogy a televízión és internetes streameken kívül milyen platformokon tudjátok követni az eseményeket, feltéve, hogy nem utaztatok a helyszínre.

Nem árulunk el nagy újdonságot: például nálunk. A versenyek végén azonnali eredmények lesznek a Twitter csatornánkon, később részletesebb összefoglaló jön Facebook oldalunkon. A Bidon Instagramon a kiutazó magyarok közül Pelikán Jani fogja osztani a jobbnál jobb tartalmat sztorik formájában is, míg Tumblr-ön az időszak legjobb képei fognak pörögni megállás nélkül.

Szurkoljatok tehát a magyar fiúknak-lányoknak, akiket kiemelt edző és ifi kapitányként Rusovszki Gábor, edzőként Árvai Attila irányít, és akiket masszőrként Haiszer Ákos (ismerős a név?), egy szakács, valamint a Bergenben élő, sokak által ismert Lengyel Tamás, és a Szövetség megbízott szakágvezetője, a bringás körökben szintén ismert Vizer Barnabás kísér, segít és támogat.

Hajrá magyarok!

Reagálhatsz Facebookkal!
Share