was successfully added to your cart.

Cart

Valkenburg 2018: Vas Balázs versenye a junior fiúk között

By 2018/02/03Cyclocross
Vas Balázs

Nem kellett sokat várni az idei egyetlen magyar érdekeltségű versenyre, a junior fiúk futamával kezdődött meg a 2018-as cyclocross világbajnokság Hollandiában – hosszabban itt írtunk a hétvége programjáról. Vas Balázs (Merida-CST) képviselte a magyar színeket, versenye ugyancsak érdekesra sikerült. Hogy pontosan milyen volt az ő valkenburgi délelőttje, azt alább olvashatjátok.

Az első, kissé ideges kör után a másodikban elég szépen kirajzolódott egy kisebb élmezőny, az amerikai Maher vezetett és egy ponton el is szakadt a mezőnytől. A cseh Kopecky és a többi nagy név esett-kelt mögötte, sokan inkább a futást választották tekerés helyett fel és le egyaránt. A spicc kb. 7 főt jelentett ekkor, kis idő elteltével pedig a brit Ben Tulett ugrott az élre és kezdett el távolodni a többiektől. A második kör végén, 20 perc versenyzés után 15 mp volt előnye az üldözőivel szemben.

A bringacsere után Kopecky elkezdett felzárkózni Tuletthez, akinek 8 mp-re csökkent az előnye. Maher tudott menni a cseh fiúval, nomeg a holland Ronhaar, Hendrikx, Kamp trió, és a belga Kuypers. Kopecky az újabb bringacserés résznél ért fel Tulettre a harmadik körben, ezt követően együtt haladtak – a brit nem tűnt idegesnek előnye elolvadása miatt. A 3. kör vége 31 perc körül jött el, a vezető duó előnye 9 mp volt Maherrel szemben, de még sokan jöttek fél percen belül. A harmadik kör derekán Tulett lerázta Kopeckyt, 5-6 mp előnyre tett szert a bringacseréig. Időközben Ronhaar és másik két holland lenyomta Mahert, mitöbb, Ronhaar elkezdett felmenni Kopeckyre, és jött a német Lindner is.

Elöl Tulett magabiztosan tekert tovább, 11-12 mp előnye volt már a nagy felfutás előtt az utolsó körben, és úgy döntött, az utolsó fél körre nem cserél bringát. A célegyenes előtti lépcsőnél, rámpánál nagyon megnyugtató volt a fórja. A célba 41:19-es idővel ért be, bőven volt lehetősége ünnepelni. Sima brit arany született tehát, Kopecky 22 mp hátrányban bejött az ezüstért, a bronz pedig a holland Kampé lett 30 mp hátránnyal. A német Lindner lett a negyedik (+34), Maher az ötödik (+35), Ronhaar pedig végül csak hatodik lett (+36). Vas Balázs a 47. helyen ért célba 5:31 hátránnyal.

Vas Balázs:

A rajt után rögtön kaptam egy defektet, az első rézsű után. Valaki szerintem belelépett a kerekembe, és letörte a szelepet (később kiderül, hogy a gumi szakadt ki. a szerk.). Úgyhogy több mint fél kört kellett menni első defekttel, ezért sokat is futottam, ami rengeteget kivett belőlem. A második körben elég rosszul éreztem magam, de utána a vége felé elkezdtem feljönni, így kb. tíz helyet sikerült javítani. Igazából nagyon jó erőben éreztem magam, de hát ez egy technikai sportág, benne van ez is. Sokkal nehezebb volt, mint az év eleji versenyeim, szerintem az összes belga verseny közül ez volt a legkeményebb. A sár miatt, a szintkülönbségek miatt, és mert tényleg itt volt mindenki aki számít. Segítőim és a csapatmunka rendben volt, minden flottul ment a depóban is. Most egy hét pihenő, és nekiállok készülni az XCO szezonra.

Ennyit röviden a junior fiúk, és azon belül is egészen konkrétan Balázs versenyéről. További mai kalandjaink és a másik két futam, az U23-as lányok és az elit nők futamának összefoglalója képekkel és interjúkkal este érkezik, addig is kövessetek minket elsősorban Instagramon (sztorik! képek!), de akár Tumblrön és Twitteren is. A Facebook alap, nem? 🙂

Reagálhatsz Facebookkal!
Share