was successfully added to your cart.

Cart

UCI cyclocross világbajnokság, Valkenburg 2018

By 2018/02/02Cyclocross

Hétvégén tetőzik az idei cyclocross szezon, a világbajnoksággal a többség lezártnak fogja tekinteni az idei sarazást. Hollandia Limburg tartományában tartják a versenyt idén, a kerékpáros körökben szent földként tisztelt Valkenburg városában. A VB hetedjére költözik az országba, de ez az első alkalom ezen a pályán, hiszen eddig csak világkupákat tartottak.
Mi ismét a helyszínről fogunk közvetíteni, immár negyedik alkalommal szerény pályafutásunk során – Valkenburg 2018, megjöttünk! Ugyanígy itt a szokásos előzetesünk, amiben a legtöbb fontos információt összeszedtük nektek.

Valkenburg neve minden kerékpár rajongónak ismerősen cseng, pláne, ha a városka mellett fekvő domb, a Cauberg is szóba kerül. Ez az emelkedő megannyi fontos kerékpáros momentumnak adott otthont az elmúlt évtizedekben, és ezen a hétvégén majd a cyclocross is bekerül a portfólióba. Igazán az Amstel Gold Race miatt lett népszerű ez a domb, de jött erre Grand Tour is, utoljára a merketinggőztől kissé túlfűtve nem más, mint a Vuelta, méghozzá 2009-ben. Ezeknél fontosabb, hogy ötször is avattak (országúti) világbajnokot a dombtetőn, legutolsó alkalommal Marianne Vos és Philippe Gilbert húzhatták itt magukra a szivárványos trikót.
A cross sem ismeretlen a Cauberg lankáinak, 2011 óta rendeznek itt (nemzetközi) versenyt, roppant kreatív módon Cauberg cyclo-cross néven. Ez a verseny 2013-ban emelkedett UCI világkupa rangra, és valószínűsíthető, hogy ennek is köszönhető az idei bizalom a világbajnokságot illetően. Fun fact, hogy mióta VK titulusa van, csak holland (férfi) győztesek voltak itt…

Ez tehát a helyszín madártávlatból, és mindjárt megvizsgáljuk a pályát is közelről, de előtte pár szó a szerény létszámú magyar különítményről.
Tavaly Luxemburgban három indulónk volt (igaz, szegény Balázs a verseny előtt lebetegedett…), majd az idei EB-n már öt rögtön. Ehhez képest visszalépés, hogy most Hollandiában egyedül Vas Balázs (Merida Maraton Team CST) képviseli a cirádás magyar mezt. Ő viszont kiváló felkészüléssel érkezik, elég csak a két ünnep közötti belgiumi versenyprogramjára visszaemlékezni. Motivált, erős, felkészült, mi legalább a top 30-ba várjuk. Ha minden tökéletesen sikerül, akár (sokkal) előrébb is.
Fingers crossed!

A pálya

Tehát egy dombtetőn vagyunk, a helyi kaszinó parkjának és a szomszédos erdőnek a találkozásánál. Ennek fényében nem meglepő, hogy a kör egy része telepített “gyepen”, míg a másik laza erdei talajon halad. Az elmúlt napok esőzései az egész terepet feláztatták, nehéz, ragadós sárdagonyát hagyva maguk után. A haladást tovább nehezítik az ilyenkor megjelenő nyomvályúk is. A pálya maximálisan kihasználja a domb adta lehetőségeket, viszonylag sok szintkülönbség lesz, igazi hullámvasút, aminek egy részét bizony gyalog fogják a versenyzők megtenni. Talán a zolderi VB pályájára hasonlít erre a leginkább azok közül, amikről mi is írtunk bővebben.

Nedves időben valami olyasmire kell számítani, mint ami ezen a videón is látszik…Hoztunk friss képeket is a helyszínről, rögtön a videó alatt ezeket láthatjátok.

Junior fiúk

Valljuk be őszintén, ez a kategória az elmúlt években inkább a magyar indulók miatt volt érdekes számunkra (esetleg a hobbi scoutok kiszúrhatnak pár jövőbeli tehetséget). Idén sincs ez másként, Vas Balázs ugyebár itt fog villantani szombaton. A tőle remélt produkcióról már volt szó fentebb, így most a többi győzelemre esélyest vesszük végig.
Tomas Kopecky (Csehország) és Loris Rouiller (Svájc) érkeznek a legtöbb ranglista ponttal, előbbi a világkupa összetettet nyerte, míg utóbbi az Európa-bajnokságot. Ezért talán őket lehet mondani a top favoritnak. Természetesen a hollandok és belgák is rendkívül erős utánpótlás sorral jönnek, tőlük Ryan Kamp, Mees Hendrikx (Hollandia), Niels Vandeputte, valamint Jarno Bellens (Belgium) emelkedik ki. Ugyan a tavalyi nyertes trió (!) már kiöregedett, azért a britekre is érdemes figyelni, élükön a fiatalabb Tullettel. Kaotikus, erős verseny lesz, amiben csak tökéletes kerékpározással lehet nyerni.

WU23

A huszonhárom év alatti hölgyek rajtja a legfiatalabb a hétvégi öt futamból, ezt a kiírást még csak most rendezik meg harmadik alkalommal. Az első 2016-ban zajlott, akkor kisebb meglepetésre a brit Evie Richards nyert tekintélyes előnnyel. Az idei szezonban immár egy felnőtt világkupát is sikerült megnyernie (Namur), valamint a múlt héten is dobogóra tudott állni Hoogerheideben. A címvédő holland Annemarie Worst és második Ellen Noble (USA) immár kiöregedtek az U23-ból, így a britek reménységének miattuk nem fog már fájni a feje.
Azért így is lesz oka az aggodalomra, például a múlt héten még betegeskedő belga Laura Verdonschot miatt, vagy az olasz Európa-bajnok Chiara Teocchi miatt.
Akit még a dobogó közelében láthatunk, az nagy valószínűséggel Emma White (USA) és Ceylin del Carmen Alvarado (Hollandia) lehet.

Nők

Úgy tűnik, (megint?) a felnőtt nők versenye lesz az legizgalmasabb a hétvégén. A címvédő Sanne Cant (Belgium) kiváló formában érkezik, nem sokszor végzett a top tízen kívül ebben a szezonban. Saját elmondása szerint immár a nyomás is minimális rajta, hiszen a tavalyi vb címével teljessé tette a kollekciót, és minden megnyert, amit egy hölgy ebben a szakágban megnyerhet. A tengerentúlról egy erős különítmény érkezik: a Katie Compton, Ellen Noble, Kaitlin Keough trió bármire képes képes lehet, ami a dobogót, vagy akár a trikót illeti.
A hazaiak öt fős csapatából jó közelítéssel bárki megnyerhetné ezt a világbajnokságot, ahogy hárman már meg is tették a korábbi években. Marianne Vos hétszeres világbajnokként, Thalita De Jong 2016 bajnokaként, Annemarie Worst pedig a címvédő WU23-as nyertesként áll rajthoz a klasszikus narancs színekben.
Pauline Ferrand Prevot, Tábor francia nemzetiségű világbajnoka is kezd magára találni az elmúlt évek után, mindenképpen figyelni kell rá. Ugyanígy nem lehet kizárni a tavalyi dobogós Katerina Nasht (Csehország) vagy Eva Lechnert (Olaszország) sem.

U23

Ami a felnőtt férfiaknál a Mathieu van der Poel – Wout van Aert rivalizálás, az a “majdnemfelnőtteknél” a Tom Pidcock – Eli Iserbyt párharc. Előbbi a legjobb volt Bieles-ben saját korosztályában, utóbbinak viszont nem jött ki a lépés akkor már az U23-asok között. Azóta már egymásra találtak például a tábori EB-n, olyannyira, hogy kevés szorosabb befutót lehet elképzelni, mint amit ott produkáltak. Az ő csatájukat várjuk az aranyért, persze bármi megtörténhet – ahogy tavaly is megtörtént… Mögöttük britek jöhetnek, esetleg a címvédő holland Joris Nieuwenhuis.

Férfiak

Idén (sem) igazán kérdés, hogy vagy hacsak nem áll feje tetejére a világ, akkor Valkenburg 2018-at vagy Mathieu van der Poel (Hollandia), vagy pedig Wout van Aert (Belgium) fogja nyerni. Van Aertnek lesz talán a nehezebb idén, hiszen komoly mentális teher lehet az idei szuper MVDP ellen menni. Emlékezzünk csak: az idei 9 világfutamból hetet nyert a holland, és csak kettőt tudott begyűjteni a belga. Mitöbb, MVDP idei versenyeinek listáján kevés olyat találunk, ahol nem elsőként ért célba. Ugyanakkor az is igaz, hogy MVDP pont fejben kevésbé erős; neki akkor halad igazán a szekér, ha minden stimmel. Niels Albert megjegyezte, készülnek egy gumi trükkel WVA-nek, tehát próbálják megteremteni maguknak az esélyt, hogy egy gyengébb MVDP-napot kihasználjanak. Ami a dobogó harmadik fokát illeti, Lars van de Haar (Hollandia) már háromszor is nyert itt, de most nincs élete formájában. Ennek ellenére odaférhet, de meg kell majd neki is küzdenie legalább egy belgával: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout vagy éppen Laurens Sweeck nehezíthetik az életét.

Ahogy látjuk, ismét a nagy cross nemzetek csatája lesz ez a hétvége: Hollandia, Belgium, Nagy-Britannia, USA, nomeg itt-ott Franciaország lehet tényező. Nagyon szurkolunk Vas Balázsnak, az egyetlen magyar indulónak, hogy egészségesen minél jobb futamot tudjon menni.

Ismét megemlítjük, hogy a helyszínen vagyunk, ezért mindenképp érdemes minket követnie annak, akit érdekelnek a valkenburg-limburgi cyclocross világbajnokság eseményei, érdekességei. E cikkben már hoztunk helyszíni képeket, holnap és holnapután újabb adag érkezik a híreken felül. Ha még nem követnétek minket minden lehetséges formában, felsoroljuk, hol tehetitek meg:

Reagálhatsz Facebookkal!
Share